Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skotlannin vahvin nainen kävi Lontoossa ja nyt Englannin eliittiä pelottaa

Ulkomaat
 
Cathal McNaughton Reuters
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon haluaa lakkauttaa Britannian parlamentin ylähuoneen ja saada alahuoneeseen lisää naisia.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon haluaa lakkauttaa Britannian parlamentin ylähuoneen ja saada alahuoneeseen lisää naisia. Kuva: Cathal McNaughton Reuters

Lontoo. Kuin tulta ja tappuraa – vai olisiko sittenkin tulta ja tulikiveä.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon osaa ottaa yleisönsä. Siinä ei ole mitään uutta, että hän valloittaa puhujalavat Skotlannissa. Mutta että hän kykenee siihen Lontoossakin, kaiken nähneen yliopistoväen edessä – se on aika ihmeellistä.

Kuka?

Nicola Sturgeon

 Skotlannin pääministeriksi marraskuussa 2014 noussut Nicola Sturgeon, 44, on Skotlannin kansallispuolueen SNP:n johtaja. Hän on juurtunut Glasgow'hin ja koulutukseltaan juristi. Skotlannin parlamentissa hän on istunut 1999 lähtien.

 Sturgeon uskoo, että Skotlanti vielä itsenäistyy. Tuoreen kyselyn mukaan samaa mieltä on 69 prosenttia skoteista. Kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä syyskuussa 2014 päättyi kuitenkin unionin säilyttäjien voittoon.

"Westminsterin parlamenttirakennus ei ole ainoa, joka tarvitsee remonttia. Remonttia kaipaa myös koko parlamentti-instituutio!", Sturgeon julisti maanantaina London School of Economics -yliopiston tilaisuudessa.

Aplodit raikuivat, ja yleisö eli mukana. Ilmassa oli selvää – hyvin epäenglantilaista – kapinan hajua.

Lontoon poliittista eliittiä Sturgeonin remontti-into ja suosio pelottavat. Skotlannin itsenäisyyttä viime vuonna ajanut Sturgeon on monille Englannin napamiehille punainen vaate.

Sturgeonin johtama Skotlannin kansallispuolue SNP on ottamassa Britannian toukokuun parlamenttivaaleissa jättivoiton. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että skotit lähettävät Britannian parlamentin alahuoneeseen jopa yli 50 SNP:n kansanedustajaa.

Jos näin käy, Sturgeon pitelee taskussaan avaimia pääministerin virka-asuntoon. Ei toki omaan käyttöönsä, vaan Britannian työväenpuoluetta varten.

"On epätodennäköistä, että SNP ja labour tekisivät muodollisen sopimuksen hallitusyhteistyöstä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö SNP voisi työskennellä labourin kanssa", Sturgeon sanoi maanantaina Lontoossa luentonsa jälkeen.

Labourin johtaja Ed Miliband ilmoitti maanantaina toisaalla, että työväenpuolue ei aio rakentaa hallitusta yhdessä SNP:n kanssa.

Skottien tukea Miliband kuitenkin tarvitsee, sillä ilman sitä hän tuskin voisi nousta pääministeriksi.

Sturgeonista näki Lontoossa, että hän tiesi hyvin oman ja puolueensa painoarvon:

"En kannata hallitusneuvotteluja ennen vaaleja. Ensin pitää tietää vaalitulos."

Jos SNP saa monikymmenpäisen parlamenttiryhmän alahuoneeseen, pääsee Sturgeon viemään läpi toivelistaansa. Hän haluaa muun muassa höllennystä säästökuuriin, avoimempaa budjettivalmistelua ja eroon ydinaseista Skotlannissa.

"Meillä on statussymboli, ei kunnon puolustusstrategiaa", Sturgeon arvosteli Britannian ydinaseita.

Sturgeon ei ole itse ehdolla alahuoneeseen, sillä hän valmistautuu pääministerinä Skotlannin omiin vuoden 2016 parlamenttivaaleihin.

Westminsteriin on kuitenkin ehdolla Sturgeonin edeltäjä Alex Salmond. Juuri Salmond kasvatti pienestä SNP:stä vuosien varrella ison piikin brittipoliitikkojen lihaan.

Sturgeon pärjää Salmondille yleisön edessä paremmin kuin hyvin.

"Meidän aikomuksemme on ajaa ideoitamme positiivisessa hengessä", hän lupasi ja antoi ymmärtää rivien välistä, että Lontoossa politikointi sujuu usein aivan muunlaisissa tunnelmissa.

Sturgeon puolusti myös Skotlannin ilmaista yliopisto-opetusta. Hän kertoi olleensa työväenluokkaisen perheensä ensimmäinen, joka lähti yliopistoon ja vieläpä lakia lukemaan.

"Se ei olisi ollut mahdollista ilman ilmaista opetusta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat