Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korruptio sai brasilialaiset kaduille

Lahjusskandaali kuohuttaa, kun maan talous on samaan aikaan hiipunut

Ulkomaat
 
Paulo Whitaker Reuters
Mielenosoittajat vaativat sunnuntaina Sao Paulossa presidentti Dilma Rousseffia tilille korruptioskandaalista ja epäsuosituista valtion talouden budjettileikkauksista.
Mielenosoittajat vaativat sunnuntaina Sao Paulossa presidentti Dilma Rousseffia tilille korruptioskandaalista ja epäsuosituista valtion talouden budjettileikkauksista. Kuva: Paulo Whitaker Reuters

Brasilialaiset ovat tottuneet korruptioon. Öljy-yhtiö Petrobrasiin liittyvä lahjusskandaali on kuitenkin paljastunut niin härskiksi, että sunnuntaina ihmiset ympäri maan lähtivät kaduille esittämään vastalauseensa.

Noin 1,5 miljoonaa ihmistä ainakin 83 kaupungissa otti osaa mielenosoituksiin, joissa vaadittiin presidentti Dilma Rousseffin eroa tai asettamista virkasyytteeseen, kertoi uutistoimisto AFP. Radikaaleimmat toivoivat jopa sotilasvallankaappausta uusien vaalien järjestämiseksi.

Maanantai-iltana Suomen aikaa puhunut Rousseff sanoi, että hallituksella on velvollisuus aloittaa dialogi korruptiovyyhdistä ja käyttäytyä "nöyrästi"

Väitetyt lahjusrikokset ovat tapahtuneet pääosin Luiz Inácio Lula da Silvan presidenttikaudella (2003–2010). Rousseffin osallisuudesta ei ole näyttöä, mutta hän oli tapahtumien aikaan Petrobrasin hallintoneuvoston puheenjohtaja ja Brasilian energiaministeri.

"Siksi voi kysyä, onko hän ollut epäpätevä vai epärehellinen, jos tällaista on päässyt tapahtumaan", sanoo maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.

Rousseff edustaa Lulan tavoin työväenpuoletta (PT).

Vyyhti alkoi purkautua jo viime maaliskuussa, kun poliisi pidätti valtio-omisteisen Petrobrasin entisen öljynjalostusjohtajan Paulo Roberto Costan. Hän tunnusti yritysten maksaneen Petrobrasin kanssa solmimiensa urakkasopimusten arvosta kolme prosenttia työväenpuolueelle ja sen liittolaisille.

Economist -lehden mukaan poliisi löysi epäilyttäviä rahansiirtoja noin kymmenen miljardia realia, nykyisellä vaihtokurssilla noin kolme miljardia euroa.

Siitä huolimatta Rousseff valittiin täpärästi jatkokaudelle viime lokakuussa. Skandaali syveni vaalien jälkeen, kun poliisi pidätti yli kaksikymmentä suurten rakennusyritysten johtajaa.

Ketään ei ole vielä tuomittu, mutta tutkinnan kohteena on yhä enemmän ihmisiä, muiden muassa 22 edustajaa parlamentin alahuoneesta ja 13 ylähuoneesta sekä kaksi osavaltiokuvernööriä – heistä toinen Fernando Collor, joka erosi Brasilian presidentin virasta korruptioskandaalin takia vuonna 1992.

Tutkimukset ja oikeudenkäynnit kestävät varmasti vuosia.

Teivainen arvioi, että kohu ei kaada hallitusta, ellei jotain vielä raskauttavampaa paljastu. Uhkana on silti päätöksenteon halvaantuminen maassa, joka kaipaa lakiuudistuksia ehkäistäkseen taantuman pitkittymisen.

"Yksi suurista kysymyksistä on, haluaako työväenpuolueen tärkein liittolainen, keskustalainen PMDB ottaa hajurakoa PT:hen ja Rousseffiin, joihin sunnuntain mielenosoitukset kohdistuivat", Teivainen sanoo.

Rikostutkintaan ovat joutuneet sekä ala- että ylähuoneen puheenjohtajat, jotka edustavat PMDB:tä.

Viime vuosikymmenellä Brasilian hallitusta ravisteli niin sanottu Mensalão-skandaali vuonna 2005, kun työväenpuolue jäi kiinni äänten ostamisesta muiden puolueiden parlamenttiedustajilta.

Moni puolueen johtohahmo joutui vankilaan, mutta presidentti Lula valittiin vieläpä jatkokaudelle vuonna 2006.

"Osittain talouden nousukauden myötä hallitus pääsi siitä yli yllättävänkin nopeasti. Siinä mielessä nyt on hankalampaa."

Brasilian talouskasvu on hiipunut raaka-aineisiin pohjautuvan Kiinan-viennin vähennyttyä. Jos maalla menisi taloudellisesti paremmin, korruptioskandaali tuskin olisi lietsonut yhtä paljon ihmisiä mielenosoituksiin.

Rousseffin suosio oli alamaissa edellisen kerran vuonna 2013, jolloin väkijoukot vaativat muun muassa rahojen käyttämistä julkisiin palveluihin suurten urheilutapahtumien kuten jalkapallon MM-kisojen sijaan.

Teivaisen mukaan protestit edustivat tuolloin yhteiskuntaa kattavammin kuin nyt.

"Raportoinnin perusteella sunnuntain protesteissa oli kyse suurelta osin ylemmän keskiluokan ja keskimääräistä valkoisemman kansanosan tyytymättömyyden purkautumisesta."

"Hallitus on pitänyt huolen, että kaikkein rikkaimmilla menee hyvin, mutta samalla parantanut köyhien asemaa."

Uusien työlakien myötä keskiluokalla ei ole entiseen tapaan varaa palkata kotiapulaisia, Teivainen muistuttaa.

Tommi Hannula HS
tommi.hannula@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat