Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin entisen demarijohtajan uudet vastustajat: anarkistit, uusnatsit ja jihadistit

Entinen demarijohtaja haluaa jokaiseen Ruotsin kuntaan vastuuhenkilön turvaamaan demokratiaa väkivaltaa ihannoivilta ääriliikkeiltä

Ulkomaat
 
Sami Kero HS
Mona Sahlinin mukaan pelon leviäminen ja vaikeneminen ongelmista ovat uhka demokratialle. "Olen toiminut 35 vuotta politiikassa, mutta koskaan ennen en ole ollut näin huolissani siitä, miten hauras demokratia voi olla", hän sanoo.
Mona Sahlinin mukaan pelon leviäminen ja vaikeneminen ongelmista ovat uhka demokratialle. "Olen toiminut 35 vuotta politiikassa, mutta koskaan ennen en ole ollut näin huolissani siitä, miten hauras demokratia voi olla", hän sanoo. Kuva: Sami Kero HS

Mona Sahlinin uudessa nimityksessä on jotain perin ruotsalaista.

Ruotsin porvarihallitus nimitti pitkän linjan demarijohtajan viime kesänä "väkivaltaisen ekstremismin torjunnan kansalliseksi koordinaattoriksi".

Kuka?

Mona Sahlin

 Nimitettiin väkivaltaisen ekstremismin torjunnan kansalliseksi koordinaattoriksi Ruotsissa kesällä 2014.

 Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja vuosina 2007–2011.

 Toiminut muun muassa työministerinä ja varapääministerinä.

 1995 nousseessa skandaalissa paljastui, että Sahlin oli maksanut yksityiskulujaan ministerin luottokortilla. Skandaali lähes päätti hänen poliittisen uransa.

 Jätti päivänpolitiikan 2011.

Nimitys ei leimaa ketään erityisryhmää uhkaksi, jota pitäisi torjua. Mutta jo nimityksen ajankohta viime kesältä kertoo, mikä Ruotsin hallituksen herätti.

Päivän politiikan jättänyt Sahlin myöntää, että jihadistijärjestö Isisin nousu Syyriassa oli järkytys hänellekin.

"Kun viime keväänä tajusin, että ongelma on kasvussa Ruotsissakin, eikä monikaan puhunut asiasta julkisuudessa riittävästi, ajattelin, että tähän ongelmaan on pakkoa tarttua", Sahlin kertoo Hanasaaren kulttuurikeskuksessa.

Hän vieraili maanantaina kulttuurikeskuksen järjestämässä tilaisuudessa, jossa keskusteltiin ääriajattelun noususta Suomessa ja Ruotsissa.

Mitä tarkkaan ottaen on "väkivaltainen ekstremismi", joka uhkaa Ruotsia?

Sahlin ei suostu panemaan uhkia järjestykseen. Hän mainitsee väkivaltaisen äärioikeiston, yhä väkivaltaisemmaksi muuttuneen äärivasemmiston sekä tietysti väkivaltaisen islamismin.

"Vaarallisia ovat kaikki ryhmät, jotka uskovat, että heidän poliittinen tai uskonnollinen ideologiansa oikeuttaa väkivallan", Sahlin muotoilee.

Hän muistuttaa, että äärioikeistolaiset ovat tappaneet Ruotsissa parinkymmenen vuoden sisällä 20–30 ihmistä, kun taas jihadistit eivät ole vielä tappannet ketään.

"Toisaalta he ovat tappaneet paljon ihmisiä muualla, ja luovat pelkoa ja vihaa Ruotsissa. On suuri riski, että he käyttävät lopulta väkivaltaa myös Ruotsissa", Sahlin sanoo.

Arviolta noin kolmesataa henkilöä Ruotsista on matkustanut taistelemaan äärijärjestö Isisin riveihin Syyriaan.

Myös Ruotsin uusi demarihallitus ottaa uhkan vakavasti. Se on juuri kaksinkertaistanut Sahlinin toimiston budjetin.

Mitä rahalla saa?

Sahlinin mukaan hänen tärkein tehtävänsä on estää ongelmista vaikeneminen ja luoda rakenteet, joiden avulla radikalisoitumiseen voitaisiin puuttua jo varhaisessa vaiheessa.

Yksi konkreettinen uudistus on Ruotsissa avattava "kuuma linja", jonne voi ympäri vuorokauden soittaa apua omaan tai läheistensä ongelmiin.

Sahlin pyrkii myös luomaan jokaiseen Ruotsin kuntaan koordinaattorin, jonka tehtävänä on taistella väkivaltaista ääriajattelua vastaan yhdessä paikallisen poliisin ja muiden viranomaisten kanssa.

Hän kertoo esimerkiksi 17-vuotiaasta Bilalista, joka vain muutaman viikon kestäneen radikalisoitumisprosessin päätteeksi jätti hyvästit äidilleen ja liittyi Isisin riveihin.

"Miten on mahdollista, että värvääjät löysivät hänet, mutta kukaan muu aikuinen – opettajat, naapurit, urheiluseurojen johtajat tai poliisi – eivät huomanneet mitään."

Kansalaisyhteiskunnan herättelyn ohella toinen käytännön keino on exit-ohjelman rakentaminen jihadismin jättäville.

Viimeksi mainitun suhteen Sahlin on jo saanut kuulla Ruotsissa naljailua pehmoilusta.

"En halua tarjota terroristeille työpaikkoja. Jos joku on syyllistynyt murhiin tai raiskauksiin ja tämä pystytään todistamaan, heitä pitää rangaista", Sahlin puolustautuu.

Mutta samaan aikaan pitäisi löytää keinoja tarjota katuville mahdollisuus palata.

"Ruotsi on onnistunut saamaan yli seitsemänsataa äärioikeistolaista luopumaan natsiaatteestaan. Minusta tämä ei ole pehmeää vaan kovaa ja konkreettista politiikkaa", hän sanoo.

Jihadistijärjestöt jättäville saatetaan joutua rakentamaan aivan uudenlaisia keinovalikoimia, Sahlin sanoo. Esimerkiksi suojelua perheille tai mahdollisuus henkilöllisyyden vaihtoon.

Sahlinin mukaan väkivaltaisen radikalismin ehkäisyssä Pohjoismailla voi olla toisilleen paljon annettavaa.

"Poliisin ja turvallisuuspoliisin läheinen yhteistyö on toiminut jo vuosia, mutta kansalaisyhteiskunnan tasolla yhteistyö on vasta alkamassa. Voimme oppia paljon toisiltamme, koska Pohjoismaat ovat niin samankaltaisia yhteiskuntia", hän uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat