Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukraina toivoo EU:lta lisää paineita Venäjää kohtaan

Ukrainan presidentin mielestä EU:n pitäisi asettaa uusia pakotteita, jos Minskin rauhansuunnitelmaa ei noudateta

Ulkomaat
 

Ukrainan presidentti Petro Porošenko vaati Euroopan unionin johtajilta kovempaa painetta Venäjää kohtaan, kertoi uutistoimisto Reuters.

Saksassa vierailleen Porošenkon mukaan EU-maiden pitäisi tehdä selväksi, että Venäjää vastaan asetetaan uusia pakotteita, jos se ei noudata Minskin rauhansopimusta.

EU-maiden johtajien on määrä puida Ukrainan tilannetta torstaina alkavassa kokouksessa Brysselissä.

Saksa ja Ranska välittivät helmikuussa solmitun Minskin rauhansuunnitelman. Suunnitelman ensimmäinen askel oli tulitauko, joka astui voimaan heinäkuussa.

Tulitauko on rauhoittanut taisteluita hieman, mutta yhteenotot ovat kuitenkin jatkuneet.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi kuitenkin Porošenkon kanssa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, etteivät EU-maat aio päättää uusista pakotteista tämän viikon kokouksessa, kertoi uutistoimisto AFP.

Merkelin mukaan uusien pakotteiden mahdollisuudesta voidaan käydä nyt poliittista keskustelua, mutta varsinaiset päätökset tehtäisiin kesäkuussa, jos Minskin sopimus ei pidä.

"Koko ajan on sanottu, että jos törkeitä rikkomuksia ilmenee, päätetään uusista sanktioista", Merkel sanoi AFP:n mukaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi kuudelle eurooppalaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, ettei Venäjän-vastaisia pakotteita saa lieventää ennen kuin koko Minskin suunnitelma on toteutettu.

EU:n asettamista pakotteista tiukimmat, eli pankeille ja energiayhtiöille asetetut talouspakotteet, umpeutuvat heinäkuussa. The Guardian -lehden mukaan Unkari, Italia, Kreikka, Slovakia, Itävalta ja Tšekki saattavat haluta lieventää pakotteita.

Niiden uusimiseen tarvitaan kaikkien EU-maiden yksimielisyys. Kovista Venäjä-lausunnoistaan tunnettu Tusk syytti Guardianin mukaan joidenkin EU-maiden johtajien haluavan "liennytyspolitiikkaa". Samalla termillä viitataan usein tapaan, jolla natsi-Saksaan suhtauduttiin ennen toista maailmansotaa.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) arvosteli Tuskin lausuntoa maanantaina.

"Tuskin lausunnot tuskin ovat kauhean paljon Euroopan yhtenäisyyttä ja yhteistoimintakykyä palvelevia", Tuomioja sanoi.

Hän ei pitänyt vertausta toimivana. "Puheenjohtajan tehtävä ei ole ajaa omaa agendaansa tai oman maansa agendaa vaan pitää huoli siitä, että Euroopan unioni on toimintakykyinen ja yhtenäinen."

Aishi Zidan HS
Virve Kähkönen HS
Helsinki/Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat