Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanuatun myrskytuhot "katastrofaalisia"

Hirmumyrsky jätti yhden maailman köyhimmistä maista täydellisen tuhon partaalle

Ulkomaat
 
Asukkaat palaavat syklonin tuhoamiin kotikyliinsä Vanuatulla
Asukkaat palaavat syklonin tuhoamiin kotikyliinsä Vanuatulla
Asukkaat ovat palaamassa tuhottuihin kyliinsä Vanuatulla, jonne iski raju sykloni sunnuntaina. Avustusjärjestöjen mukaan veden ja perusterveydenhuollon saaminen asukkaille on nyt tärkeintä. Sykloni tappoi tiettävästi kahdeksan ihmistä ja 20 loukkaantui. (Kuva: Reuters)

Trooppinen hirmumyrsky Pam on "pyyhkinyt pois kehityksen" Vanuatun saarivaltiossa Tyynellämerellä, Vanuatun presidentti Baldwin Lonsdale sanoi maanantaina australialaisen ABC-yhtiön televisiohaastattelussa.

Japanissa vierailulla ollut Lonsdale totesi tunteikkaassa haastattelussaan, että Vanuatua on kohdannut "hirviö", millä hän viittasi lauantaiaamuna saarten yli raivonneita myrskyjä.

"Meidän on aloitettava kaikki alusta taas", hän sanoi.

Uutistoimisto AFP:n haastattelussa presidentti Lonsdale vetosi kansainväliseen yhteisöön humanitaarisen avun saamiseksi mahdollisimman nopeasti. Ensimmäiset avustukset saapuivat sunnuntaiaamuna.

Lonsdale kertoi uskovansa, että myrskyn tuhoisuus on seurausta ilmastonmuutoksesta, joka on nostanut merenpintaa ja muuttanut sääilmiöitä.

YK varmisti maanantaina ainakin 24 ihmisen kuolleen myrskyn vuoksi. Uhreja pelätään löytyvän kuitenkin vielä lisää. Myrsky jätti yhden maailman köyhimmistä valtioista täydellisen tuhon partaalle.

YK on luonnehtinut myrskyn jälkiä "katastrofaalisiksi" noin 80 saaren ja 250 000 asukkaan Vanuatussa.

Avustusjärjestöjen mukaan jopa 90 prosenttia pääkaupungin Port Vilan rakennuksista on kärsinyt vaurioita. Joillakin saarilla tilanteen pelätään olevan vieläkin pahempi.

Saarivaltion eteläisen Tannan saaren uskotaan kärsineen suurista tuhoista, mutta monien saarten tilannetta ei ole vielä kunnolla kartoitettu. Tietoliikenneyhteydet ovat katkenneet ja viranomaisten mukaan kestää päiviä, ennen kuin käsitys tuhoista tarkentuu.

Syrjäisimmille saarille avun saaminen voi kestää jopa viikkoja.

Suurimmalla osalla saarista ei ole käytännössä minkäänlaisia suojarakennelmia myrskyjä varten, toisin kuin pääkaupunki Port Vilassa, jonka asumuksista suuri osa on pyyhkiytynyt maan tasalle.

Pääkaupungissa Port Vilassa talot ovat romahtaneet, puut kaatuneet ja kadut tukossa myrskyn riepottelemasta tavarasta, AFP:lle puhunut Tom Skirrow Pelastakaa Lapset -järjestöstä sanoi.

Ulkoministeriön mukaan Vanuatulla on "kourallinen" suomalaisia matkailijoita.

He ovat kaikki kunnossa, "kenelläkään ei ole avuntarvetta", sanoo sisältö- ja viestintäasiantuntija Ritva Naumanen.

Dave Hunt Reuters
Vanuatulainen Adrian Banga tutkaili hirmumyrskyn tuhoamaa kotiaan maan pääkaupungissa Port Vilassa.
Vanuatulainen Adrian Banga tutkaili hirmumyrskyn tuhoamaa kotiaan maan pääkaupungissa Port Vilassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat