Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuubassa avattiin julkinen langaton nettiyhteys

Kommunistinen saarivaltio on ollut pitkälti eristyksissä internetistä

Ulkomaat
 

Kuuba on viimein liittynyt muun maailman seuraan ja avannut ensimmäisen julkisen langattoman nettiyhteyden Havannassa.

Kommunistinen saarivaltio on ollut pitkälti eristyksissä internetistä, vaikka Kuuban ja Venezuelan välille vedettiin toissa vuonna nopean internetyhteyden mahdollistava merenalainen kaapeli. Kehityksestä huolimatta arviolta vain 5–25 prosentilla kuubalaisista on pääsy tietoverkkoon.

Netti on Kuubassa ylellisyystuote. Yhteys on hidas, mutta siitä on joutunut maksamaan keskivertokuubalaisen viikon palkan eli noin viisi dollaria tunnilta, kertoo BBC.

Suomen palkkatasoon verrattuna tämä tarkoittaisi noin 800 euron tuntitaksaa. Kuubassa keskimääräinen kuukausipalkka on noin 20 dollaria ja Suomessa runsaat 3 100 euroa.

Nyt nettivallankumouksen esitaistelijaksi Kuubassa on noussut taiteilija Kcho, oikealta nimeltään Alexis Leiva Machado, 45. Kcho tarjoaa ilmaisen wifi-yhteyden kuubalaisille tammikuussa avatussa kulttuurikeskuksessaan Länsi-Havannassa.

Kcho maksaa omasta pussistaan jakamansa, kuubalaisittain hyvin nopean kahden megabitin yhteyden. Sen hinta taiteilijalle on noin 850 euroa kuukaudessa.

"Onhan tämä kallista, mutta hyödyt ovat valtavia. Minulla on jotain mahtavaa ja voimakasta. Ja koska voin jakaa sen, näin myös teen", Kcho totesi uutistoimisto AP:lle.

Kuka tahansa ei olisi nettiyhteyttä voinut Kuubassa jakaa.

Tiedonvälitys on maassa tiukasti säänneltyä eikä sananvapautta ole.

Kchon nettiyhteydellä on kuitenkin Kuuban kulttuuriministeriön hyväksyntä. Se oli mahdollista, sillä taiteilijalla on hyvät yhteydet maan johtoon. Suhteista kertonee jotain se, että kun maan pitkäaikainen johtaja Fidel Castro esiintyi viimeksi julkisuudessa, hän vieraili Kchon näyttelyssä.

Taiteilijan kulttuurikeskuksessa käy kuhina, kun kuubalaiset käyvät nauttimassa ilmaisesta yhteydestä.

"Tulen tänne niin usein kuin pystyn", kertoi Adonis Ortiz, 20.

Ortiz oli tullut kulttuurikeskukseen jutellakseen videopalvelun välityksellä Yhdysvalloissa asuvan isänsä kanssa. Viimeksi hän näki isänsä yhdeksän vuotta sitten.

"Kiitos tämän palvelun, voin jutella nyt isälleni", Ortiz kertoi AP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat