Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n puolustus on Ukrainan ja Libyan ristipaineessa

Euroopan puolustukselle ei ole tarjolla helppoja tehtäviä

Ulkomaat
 
Kalle Koponen HS
Everstiluutnantti Kalle Seppälä (vas.) ja rauhanturvaaja Mikko partioautonsa vieressä Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa toukokuussa 2014.
Everstiluutnantti Kalle Seppälä (vas.) ja rauhanturvaaja Mikko partioautonsa vieressä Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa toukokuussa 2014. Kuva: Kalle Koponen HS

Pitäisikö Suomen olla valmiina osallistumaan kriisinhallintaoperaatioon Libyassa?

Ajatus suomalaisista keskellä veriseen sekasortoon vajonnutta maata Välimeren eteläpuolella voi tulla yllätyksenä. Katseet täällä Pohjois-Euroopassa on käännetty aivan toiseen suuntaan, eli Euroopan itälaidalle ja Venäjän johtamiin sotatoimiin Ukrainassa.

Libya on kuitenkin yksi esille nousevista aiheista, kun EU:n hallitusten päämiehet kokoontuvat huippukokoukseen Brysselissä torstaina ja perjantaina. Maanantaina ulkoministerit päättivät jo, että EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini esittää mahdollisimman pian EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan mukaisia toimia, joilla tuettaisi Libyassa yhtenäisyyshallitusta ja turvallisuusjärjestelyjä.

Vastaus alun kysymykseen on kuitenkin, ettei suomalaisten tarvitse varautua lähtemään Libyaan ainakaan kovin pian. Siellä ei ole tietoakaan yhtenäisyyshallituksesta eikä turvallisuusjärjestelyistä. Mogherini on kyllä väläyttänyt mahdollisuutta, että Libyassa voisi jossakin vaiheessa hyödyntää EU:n toimettomia taisteluosastoja, mutta siitä ei ole lähimainkaan yksimielisyyttä jäsenmaiden kesken.

Sen sijaa Libyan kaltaiset paikat ovat yhtä merkittäviä kuin Ukrainan kriisi kun Euroopassa mietitään yleisemmin, mitä Lissabonin sopimuksessa vuonna 2009 vahvistetun EU:n yhteisen puolustuspolitiikan pitäisi nykyoloissa tarkoittaa.

Suomessa keskustelu EU:n puolustuksesta lähti laukalle kaksi viikkoa sitten, kun EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ehdotti EU:n armeijan luomista, ja Suomessa presidentti Sauli Niinistö ensireaktioissaan kannatti ajatusta. Myöhemmin Niinistö tarkensi kannattavansa laajemmin keskustelua EU:n puolustuksesta tilanteessa, jossa jäsenmaiden aluetta loukattaisiin.

Yhteisestä armeijasta ei ole EU:ssa käynnissä juuri minkäänlaista keskustelua, mutta yhteisestä puolustuksesta puhutaan yhä enemmän.

Samoihin aikoihin Junckerin ulostulon kanssa EU:n jäsenmaiden neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi New York Timesin haastattelussa, että Euroopan pitäisi harkita "uutta ja kunnianhimoisempaa puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa, eikä vain osana Natoa".

Tusk on Puolan entinen pääministeri, ja tukee vahvasti Yhdysvaltoihin nojautuvaa Naton yhteistä puolustusta. EU:n puolustuksen merkitys on Ukrainan kriisin myötä korostunut myös unionin Natoon kuuluville jäsenmaille.

Kyse ei ole aikeesta luoda EU-armeijaa vaan Venäjän uhkaavaksi koetun toiminnan myötä kasvaneesta tarpeesta vahvistaa kansallista puolustusta.

EU tarjoaa siihen periaatteessa välineitä esimerkiksi puolustushankintojen yhteisellä suunnittelulla, vaikka käytännön näytöt ovat vielä hyvin vaatimattomia.

Samalla Venäjän Ukrainassa käymä "hybridisota" sisältää horjutustoimia, joihin Natolla ei ole vastauksia, mutta EU:lla voi tulevaisuudessa olla. Niistä keskustellaan EU:n huippukokouksessa jo nyt ja tarkemmin kesäkuussa.

Euroopan mailta odotetaan myös valmiuksia merkittäviin toimiin Libyan kaltaisissa islamististen ääriryhmien silpomissa maissa. Oman puolustuksen vahvistaminen ei riitä. EU-maiden pitäisi kyetä myös aiempaa vaativampaan kriisinhallintaan.

YK:n valtuutus on odotettavissa vain terrorismiin liittyvissä konflikteissa, joista Irakin ja Syyrian ohessa pääosa on Saharan pohjois- tai etelälaidalla. Helppoja tehtäviä ei ole.

EU:n puolustuksesta on monta syytä puhua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat