Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isot EU-maat lipesivät Kiinan pankkileiriin – USA:lle kova isku

Yhdysvalloille on kova isku, kun EU-kumppanit lähtevät Kiina-vetoiseen investointipankkiin

Ulkomaat
 
axel schmidt reuters
Saksa ilmoitti tiistaina liittyvänsä perustajajäseneksi uuteen Kiina-vetoiseen AIIB-pankkiin. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble (oik.) ja Kiinan varapääministeri Ma Kai pitivät asiasta tiedotustilaisuuden Berliinissä tiistaina.
Saksa ilmoitti tiistaina liittyvänsä perustajajäseneksi uuteen Kiina-vetoiseen AIIB-pankkiin. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble (oik.) ja Kiinan varapääministeri Ma Kai pitivät asiasta tiedotustilaisuuden Berliinissä tiistaina. Kuva: axel schmidt reuters

Yhdysvalloissa ollaan nyt pettyneitä eurooppalaisiin kumppaneihin. Isot EU-maat ovat livenneet Kiinan ja sen pankkihankkeen leiriin, vaikka asiasta oli nimenomaan varoitettu G7-ryhmän kokousovien takana.

Britannia tyrmistytti Yhdysvallat jo viime torstaina, kun brittihallitus päätti liittyä perustajajäseneksi Kiina-vetoiseen Aasian infrastruktuuri-investointipankkiin (AIIB).

Yhdysvallat on tehnyt kaikkensa, jotta Kiinan noin 50 miljardin dollarin ja noin 20 jäsenmaan pankkihanke ei lähtisi lentoon. AIIB:n tarkoitus on toki kaunis eli Aasian maiden infrastruktuurin kehittäminen. Moni kuitenkin uskoo, että pankin yhtä tärkeä kakkostavoite on Kiinan etujen ajaminen.

Maanantaina AIIB:n jäsenjonoon liittyivät myös Saksa, Ranska ja Italia.

"Haluamme olla kehittämässä Aasian taloutta, jossa myös saksalaiset yritykset toimivat aktiivisesti", Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi tiistaina Berliinissä.

Kiinan tarjoamat taloudelliset houkutukset osoittautuivat eurooppalaisille liian suuriksi. Kiinalle tämä on poliittinen voitto, Yhdysvalloille kolaus.

Mitä löytyy ylätason AIIB-kohun takaa? Heijastuuko se Suomeen?

Elämme hyperglobalisaation aikaa. Kansainvälinen kauppa kasvaa nopeammin kuin maailman bruttokansantuote. Etenkin kehittyvien maiden keskinäinen kauppa on rajussa nousussa.

Tästä on kyse

 Kiina on noussut kansainvälisen kaupan mahtitekijäksi.

 Tämä huolestuttaa Yhdysvaltoja, joka pelkää asemansa puolesta.

 Alueelliset kauppasopimukset kuten TTIP (USA ja EU) sekä TPP (Tyynenmeren valtiot) ovat Yhdysvalloille väline hillitä Kiinan geopoliittista vaikutusvaltaa.

Kansainvälinen kauppa lisää hyvinvointia. Suomen kaltaiselle pienelle ja viennistä riippuvaiselle kansantaloudelle kaupan sujuvuus on elintärkeää.

On kuitenkin naiivia kuvitella, että kauppa olisi vain tavaroiden ja palveluiden ostamisesta ja myymisestä. Kansainvälisessä kaupassa on kyse myös valtapolitiikasta, ainakin isojen maiden kohdalla.

"Valta-asemien heilahtelut ja kaupan uudet valtaryhmittymät vaikuttavat myös geopolitiikkaan", geotalouteen ja -strategiaan erikoistunut tohtori Sanjaya Baru The International Institute for Strategic Studies -ajatuspajasta sanoi torstaina Lontoossa. Baru on toimittanut artikkelikokoelman, joka pohtii kaupan ja vallan suhdetta. Monissa teksteissä – kuten myös muussa keskustelussa – nousee esiin se, kuinka Kiinan nousu on lisännyt Yhdysvaltojen geopoliittisia paineita kauppaneuvotteluissa.

Yhdysvaltain ja EU:n työn alla olevaa kauppa- ja investointisopimusta (TTIP) ei ole turhaan kutsuttu Naton taloudellis-kaupalliseksi ulottuvuudeksi tai jopa kevyt-Natoksi.

Yksi sopimuksen tavoitteista on pönkittää transatlanttisen liittouman asemaa maailmalla. Tavoite on lausuttu myös ääneen: Yhdysvallat ja EU haluaa päättää kaupan standardeista ennen kuin Kiina sanelee ne lännelle.

Strategiatutkija Ashley J. Tellis Carnegie Endowment for International Peace -ajatuspajasta muotoilee Yhdysvaltain tavoitteet vieläkin suorasukaisemmin.

Tellisin mukaan sekä TTIP:n että Tyynenmeren kumppanuussopimus (TPP) ovat Yhdysvalloille geopoliittinen keino hidastaa Kiinan nousua maailmanvallaksi. Sopimukset syventävät Yhdysvaltain ja sen liittolaisten yhteistyötä – ja kampittavat näin epäsuorasti Kiinaa, jota ei ole kutsuttu mukaan kumpaankaan sopimukseen.

"TTIP-sopimuksen kaikkien taloudellisten etujen takaa löytyvät kovat valtapolitiikan realiteetit", Tellis kirjoittaa Power Shifts and New Blocks in the Global Trading System -julkaisussa.

ALY Song reuters
Sijoittaja seurasi tiistaina kiinalaisyhtiöiden osakekurssien nousuvirettä valotaululta Shanghaissa.
Sijoittaja seurasi tiistaina kiinalaisyhtiöiden osakekurssien nousuvirettä valotaululta Shanghaissa.

Suomessa voi kysyä, että mitä sitten. Antaa Yhdysvallat ajaa omaa etuaan, jos se vahvistaa samalla hitaan talouskasvun ikääntyvää Eurooppaa.

Suomen kannalta TTIP:n lempinimi kauppa- tai kevyt-Nato on erityisen kiinnostava.

Oikeaan Natoon Suomi ei voi tässä maailmantilanteessa hakea. Venäjän pullistellessa vieressä lohtua ja uusia mahdollisuuksia voi saada läntisten kauppasuhteiden tiivistämisestä.

Suomessa ja muissakin EU-maissa TTIP-sopimusta on vastustettu USA:n hankkeena ja muun muassa sijoittajasuojan takia. Myös Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti maanantaina Lontoossa, että hän ei voi hyväksyä TTIP:n sijoittajasuojaa tai julkisten palveluiden yksityistämistä.

Myös Yhdysvalloissa TTIP:tä on arvosteltu. Sopimuksen yksityiskohdat ovat vaikeita kummallakin mantereella.

TTIP ja Kiinan pystyttämä AIIB-investointipankki eivät ole suoraan yhteydessä toisiinsa. Euroopan maiden lipeäminen Kiinan suuntaan voi kuitenkin vaikuttaa myös TTIP-neuvotteluihin. Transatlanttinen liittouma rakoilee idän houkutusten edessä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat