Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelin vaalitulos on myrkkyä rauhantoiveille

Oikeistopuolue Likud nousi parlamenttivaaleissa selkeään yllätysvoittoon

Ulkomaat
 
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu juhli puolueensa voittoa
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu juhli puolueensa voittoa
Oikeistolainen Likud-puolue on voittanut Israelin vaalit. Pääministeri Benjamin Netanjahu piti jo yöllä voitonpuheensa ja kutsui muita puolueita mukaan perustamaan uuden hallituksen mahdollisimman nopeasti. (Kuva: Reuters)

Oikeistohaukka Benjamin Netanjahu yllätti tiistain vaaleissa kaikki.

Vaikka viimeisimmät vaaligallupit olivat povanneet Netanjahun johtamalle Likud-puolueelle tappiota ja voittoa keskustavasemmiston Sionistileirille, Likud nousikin kirkkaaseen voittoon.

Artikkeliin liittyvät

Puolue voitti 30 paikkaa Israelin 120-paikkaisessa parlamentissa eli knessetissä. Sionistileiri sai 24 paikkaa.

Heti vaalivoiton selvittyä Netanjahu kutsui pienet laitaoikeistolaiset ja uskonnolliset puolueet neuvotteluihin tarkoituksenaan muodostaa Israeliin nationalistis-uskonnollinen hallitus.

Jos Netanjahun kaavailema hallituspohja toteutuu, tällä voi olla monenlaisia vaikutuksia Lähi-idän rauhanprosessille ja Israelin ulkosuhteille. HS kokosi kolme keskeisintä seurausta.

 

1. Rauhanprosessi syväjäähän

Mitään rauhanprosessia Israelin ja palestiinalaisten välillä ei ole tällä hetkellä olemassakaan. Netanjahun vaalivoitto on silti myrkkyä varovaisimmillekin toiveille siitä, että tunnustelut voitaisiin käynnistää uudelleen.

Tähän asti rauhanprosessin keskeinen tavoite on ollut niin sanottu kahden valtion malli, joka olisi taannut palestiinalaisille itsenäisen valtion. Maanantaina Netanjahu kuitenkin ilmoitti, ettei palestiinalaisvaltiota perusteta ainakaan hänen valtakaudellaan.

"Netanjahun muodostama hallitus äärioikealla olevien ryhmien kanssa on pelottava visio Lähi-idän rauhanprosessin kannalta", sanoo vanhempi vieraileva tutkija Mari Neuvonen ulkopoliittisesta instituutiosta.

Netanjahun kanta palestiinalaisvaltion suhteen on alkanut lähentyä laitaoikeistolaisen Juutalainen koti -puolueen näkemystä. Puolueen johtaja Naftali Bennet on sanonut, ettei palestiinalaisvaltiota perusteta milloinkaan.

Vaalituloksen selviämisen jälkeen palestiinalaishallinto käytti tiukkaa retoriikkaa. Palestiinalaisten pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi Netanjahun voittaneen kampanjalla, joka perustui "siirtokuntiin, rasismiin, apartheidiin ja palestiinalaisten perusoikeuksien kieltämiseen".

Erekat myös vahvisti, että Netanjahun voiton jälkeen palestiinalaiset aikovat haastaa Israelin oikeuteen sotarikoksista kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Palestiinalaishallinto on uhannut myös keskeyttää turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa.

2. Ulkosuhteet uhattuna

Netanjahun 2009 alkaneen valtakauden aikana Israelin suhteet lähimpiin länsiliittolaisiinsa Yhdysvaltoihin ja EU:hun ovat sukeltaneet aallonpohjaan.

Likudin vaalivoitto ja mahdollinen nationalistis-uskonnollinen hallitus ei lupaa suhteiden lämpenemistä.

Keskiviikkona EU:n ulkopoliittinen johtaja Federica Mogherini onnitteli Netanjahua ja sanoi EU:n olevan valmis yhteistyöhön. Käytännössä EU ja Israelin mahdollinen uusi hallitus ovat kuitenkin törmäyskurssilla. EU ajaa kahden valtion ratkaisua.

Mogherini on sanonut, ettei EU enää halua maksaa palestiinalaishallinnon poliisi- ym. turvallisuuskuluja, eikä varsinkaan muutaman vuoden välein toistuvaa Gazan jälleenrakennusta.

Myös Yhdysvallat ajaa virallisessa politiikassaan palestiinalaisille omaa valtiota. Netanjahun ja Barack Obaman välit ovat jäätävät, ja Obaman virkakautta on jäljellä vielä kaksi vuotta.

"Israelilla on jo nyt melko vähän kavereita ja se on kuitenkin aika pieni maa. Voiko Netanjahu enää jättää huomiotta vaatimukset suhteiden parantamisesta ulkovaltioihin?" Neuvonen kysyy.

3. Israel jakautuu kahtia

Vaalien alla Israelissa nousi kansanliike Netanjahua vastaan. Monet Sionistileiriä ja muita keskusta- ja vasemmistolaisia puolueita äänestäneet ovat kyllästyneet Netanjahun turvallisuusliturgiaan. Monia tavallisia israelilaisia vaivaa enemmän huoli asumis- ja elinkustannusten noususta ja epätasa-arvoisuuden kasvusta.

Hallitusta muodostaessaan Netanjahun pitääkin ottaa huomioon kasvava joukko israelilaisia, joita huolettaa sisäpolitiikka, eivät Netanjahun korostamat ulkopoliittiset uhat.

"Ulkosuhteiden ja Palestiina-kysymyksen ohella Netanjahun pitäisi osata kuunnella tavallisia israelilaisia, joiden elämä on muuttunut yhä kalliimmaksi ja hankalammaksi", Neuvonen sanoo.

"Netanjahu on taitava pelaaja. Ehkä hän tekee vielä liiton Sionistileirin kanssa ja pistää maltillisemmat henkilöt hoitamaan esimerkiksi ulkoasioita. Tämä on edelleen mahdollista."

Amir Cohen Reuters
Likud-puolueen kannattajat kuuntelivat Benjamin Netanjahun puhetta Tel Avivissa keskiviikkona.
Likud-puolueen kannattajat kuuntelivat Benjamin Netanjahun puhetta Tel Avivissa keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat