Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkarit ovat syrjäyttämässä farkut USA:n kansallisasuna

Verkkarit, leggingsit ja joogahousut uhkaavat kansallisvaatteen asemaa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Metro-Goldwyn-Mayer
John Wayne ja Montgomery Clift Punainen virta -elokuvassa vuodelta 1948.
John Wayne ja Montgomery Clift Punainen virta -elokuvassa vuodelta 1948. Kuva: Metro-Goldwyn-Mayer

"Mä en halua farkkuja. Kellään koulussa ei ole farkkuja", sanoo ekaluokkalainen.

Poika liioittelee, mutta ei paljon: amerikkalaisen ala-asteen pihalla näkee enemmän verkkareita, khakihousuja, shortseja, leggingsejä ja hameita kuin perinteisiä sinisiä farkkuja.

Yhdysvaltain kansallisvaatteen asema on uhattuna. Ennen amerikkalaisäidit yrittivät saada poikiaan käyttämään suoria housuja mieluummin kuin farkkuja; nyt he yrittävät saada pojat käyttämään farkkuja mieluummin kuin verkkareita, kirjoittaa The New York Times -lehti.

Farkkujen myyntiluvut Yhdysvalloissa ovat olleet loivassa laskussa useita vuosia peräkkäin. Uutiskanava NBC:n mukaan Wrangler- ja Lee-farkkujen valmistaja on perustanut ajatushautomon miettimään, mitä farkuille pitäisi tehdä.

Näyttelijät John Wayne ja Marlon Brando taisivat juuri kääntyä haudoissaan. Lapsille tiedoksi, että vaarin nuoruudessa he olivat kuumaa laavaa.

Farkkujen valtakausi Yhdysvalloissa alkoi Kalifornian kultaryntäyksen myötä 1850-luvulla. Kullankaivajat pitivät niitä kestävinä ja mukavina työhousuina.

Tähtimateriaalia farkuista tuli ensimmäisen maailmansodan aikaan, kun mykkäelokuvien näyttelijä William Hart esitti farkuissa lännensankaria, jonka lantiolla roikkui rennosti panosvyö.

Toinen maailmansota teki Yhdysvalloissa supervallan, ja amerikkalaissotilaiden mukana farkkulook levisi ympäri maailman. Toisin kuin sotasukupolven aatteet, farkut siirtyivät Brandolle, Marilyn Monroelle, Bruce Springsteenille ja Brooke Shieldsille. Vuonna 2001 Justin Timberlake ja Britney Spears kävelivät punaista mattoa kokofarkkuasuissa.

Lapsille tiedoksi, että isän ja äidin nuoruudessa he olivat kuumaa laavaa.

Tavallaan on kuvaavaa, että kansallisvaatteen suosio heikkenee samaa tahtia kuin Yhdysvaltain suurvalta-asema – tai valkoisen amerikkalaisen heteromiehen asema. Siniset farkut eivät ole vähemmistöjen univormu: mustat räppärit omaksuivat verkkarityylin kauan sitten.

Farkkujen jälkeen näyttääkin koittaneen verkkareiden valtakausi. Niihin kuuluvat myös kalliit leggingsit ja joogahousut, joita suosivat treenatut naiset.

Kuten farkkujen alkuaikoina, sporttivaatteissa kyse on mukavuudesta, epämuodollisuudesta ja monikäyttöisyydestä. Kestävyydellä ei taida enää olla niin väliä. "Ainahan me voidaan ostaa uudet", toteaa lapsi revittyään verkkarinsa välitunnilla.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat