Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaiset rynnivät elokuviin – Hollywood-elokuviin kirjoitetaan Kiinaan liittyviä kohtauksia

Keskiluokan vaurastuminen vie Kiinaa jopa Yhdysvaltojen ohi elokuvalippujen myynnissä

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Ystävykset Xu Zheng ja Qai Qian tulivat pekingiläiseen Wanda-teatteriin katsomaan Tuhkimosta kertovaa Hollywood-elokuvaa.
Ystävykset Xu Zheng ja Qai Qian tulivat pekingiläiseen Wanda-teatteriin katsomaan Tuhkimosta kertovaa Hollywood-elokuvaa. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Pekingiläisen Wanda-elokuvateatterin liukuportaat täyttyvät elokuvasalista poistuvista ihmisistä, vaikka on vasta iltapäivä.

Saleja on kymmenkunta, ja aulassa myydään lippuja, limonadia sekä popcorneja, jotka Kiinassa ovat aina sokeroituja. Netistä ostetut liput voi tulostaa automaatista.

Kiinalaisista on tullut maailman mittakaavassa merkittävä elokuvayleisö. Elokuvalippujen vuosimyynnissä Kiina on maailman toiseksi suurin.

Helmikuun lipunmyynnissä Kiina ohitti jopa Yhdysvallat, kertoi kiinalainen viihdealan tutkimusyhtiö Entgroup kuun vaihteessa. Se oli kuitenkin poikkeus, sillä lukua vääristi kiinalaisen uudenvuoden loma, jolloin kiinalaisilla oli paljon aikaa elokuville. Koko viime vuonna Kiinan lipunmyynti jäi alle puoleen Yhdysvaltojen luvusta.

Elokuvateatteribisneksen kasvu on Kiinassa kuitenkin erittäin nopeaa, ja ennen pitkää Yhdysvallat jäänee kakkoseksi.

"Jos nykyiset trendit jatkuvat, Kiina voi saavuttaa Yhdysvallat kolmessa vuodessa", kertoo shanghailaisen Artisan Gateway-yhtiön toimitusjohtaja Lance Pow sähköpostihaastattelussa. Hänen mukaansa ala on kuusi viime vuotta kasvanut keskimäärin 30 prosentilla vuodessa.

Elokuvateattereiden suosio kuvaa laajempaa trendiä: Kiinassa lähes kaikki kuluttajamarkkinat ovat kasvussa. Kiina on vuosien mittaan vaurastunut valtavasti, ja kaupungeissa asuvalla suurella keskiluokalla on entistä enemmän varaa myös viihteeseen.

"Käyn elokuvissa useammin kuin viisi vuotta sitten", kertoo Wandan aulassa kaveriaan odottava ravintolayrittäjä Cheng Hongquan, 38. "Silloin en tienannut yhtä paljon kuin nyt, joten en käyttänyt rahaa elokuviin."

Chen on menossa katsomaan hongkongilaisen Vegasista Macaoon -elokuvan kakkososaa.

"Pidän kaikenlaisista elokuvista, mutta toimintaelokuvat ovat suosikkejani."

Aulassa istuvat ystävykset Xu Zheng, 26 ja Qai Qian, 26, sen sijaan tulivat katsomaan Tuhkimon tarina-elokuvaa.

"Pidän satuelokuvista", Xu perustelee. "Minä katson aina ne elokuvat, joita Xu Zheng suosittelee", kertoo Qai.

He kertovat käyvänsä elokuvissa noin kerran kuussa. Tuhkimo jäi kuitenkin nyt näkemättä, koska lippuluukulla ilmeni, että esitysaika oli huono.

Naiset arvostavat enemmän ulkomaisia kuin kiinalaisia elokuvia. "Näytteleminen tuntuu ulkomaisissa elokuvissa aidommalta", Xu sanoo.

Tilastojen mukaan kiinalaiselokuvien osuus kiinalaisteatterien lipunmyynnistä on silti hieman yli puolet. Ulkomaisten elokuvien maahantuontia rajoitetaan, eikä vuodessa saa olla kuin 34 ulkomaista ensi-iltaa.

Rajoituksista huolimatta kiinalaisen elokuvayleisön painoarvon voi huomata yhdysvaltalaisia elokuvia katsomalla. Elokuviin käsikirjoitetaan usein kiinalaisyleisön miellyttämiseksi Kiinaan liittyviä kohtauksia.

Esimerkiksi viime vuonna julkaistussa yhdysvaltalaisessa Transformers: tuhon aikakausi -elokuvassa on tärkeässä roolissa suosittu kiinalainen näyttelijätär Li Bingbing, ja elokuvassa vilisee kiinalaisia tuotteita. Päähenkilö käyttää kiinalaisen pankin pankkiautomaattia, vaikka on Yhdysvalloissa.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat