Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristit iskivät museoon Tunisiassa

Iskussa kuoli 17 ihmistä, joista suurin osa oli turisteja

Ulkomaat
 
Salah Habibi AFP
Turisteja evakuoitiin keskiviikkona kuuluisan Bardo-museon luota terroristi-iskun vuoksi Tunisian pääkaupungin Tunisin keskustassa.
Turisteja evakuoitiin keskiviikkona kuuluisan Bardo-museon luota terroristi-iskun vuoksi Tunisian pääkaupungin Tunisin keskustassa. Kuva: Salah Habibi AFP

Pieni pohjoisafrikkalainen Tunisia järkkyi keskiviikkona, kun maan pääkaupungissa Tunisissa tehtiin poikkeuksellisen tuhoisa terroristi-isku.

Aseistautuneet miehet hyökkäsivät päivällä Tunisian kansallismuseoon tappaen ainakin 17 turistia ja kaksi tunisialaista.

Artikkeliin liittyvät

Tunisian pääministerin Habib Essidin ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana, että kuolleet turistit olivat ainakin Japanista, Italiasta, Kolumbiasta, Ranskasta, Australiasta, Puolasta ja Espanjasta, kertoi uutistoimisto AFP.

Tunisian valtiontelevision mukaan haavoittuneita oli 50.

Sotilasunivormuihin pukeutuneet hyökkääjät avasivat ensin tulen Bardo-museon edustalla bussista nousseita turisteja kohti. Sen jälkeen asemiehet etenivät museoon ja ottivat siellä panttivankeja.

Kahden tunnin kuluttua erikoisjoukot tekivät museoon operaation, jossa kuoli ainakin yksi tunisialaispoliisi ja kaksi hyökkääjää, uutistoimistot kertoivat.

Iskun kohteella oli suuri symbolinen merkitys, sillä Bardo-museo sijaitsee aivan Tunisian parlamentin vieressä. Alue on tarkoin vartioitu. Iskun aikaan parlamentissa käytiin keskustelua terrorisminvastaisista laista.

"He halusivat lähettää viestin, että voivat tehdä iskun täälläkin", kansalaisaktivisti Moez Ali kuvaili puhelimitse HS:lle.

Hyökkäys oli myös isku Tunisian talouden ytimeen, sillä turismi on Tunisialle erittäin tärkeä elinkeino.

"Tämä on kansainvälinen ongelma, joka meidän kaikkien on kohdattava yhdessä. Eivät ihmiset ala vältellä Pariisiakaan Charlie Hebdon iskujen vuoksi", museon lähettyvillä asuva opettaja Ashraf sanoi puhelimitse.

Suomen ulkoministeriö yritti vielä myöhään keskiviikkoiltana varmistaa, ettei iskussa ollut suomalaisuhreja. Sitä pidettiin kuitenkin epätodennäköisenä.

Iskun tekijöistä ei vielä ollut tietoa, mutta epäilykset kohdistuivat jihadistiryhmiin. Pääministeri Essidin mukaan poliisi etsii kahta tai kolmea iskuun mahdollisesti osallistunutta henkilöä, kertoi AFP.

"Haluan tunisialaisten ymmärtävän, että me olemme sodassa terrorismia vastaan", Tunisian presidentti Beji Caid Essebsi sanoi Tunisian televisiossa illalla. "Me taistelemme heitä vastaan armotta viimeiseen henkäykseen asti."

Tunisialaisille isku oli järkytys, muttei yllätys. Vaikka Tunisia on yksi maallistuneimmista arabimaista, ovat terroristiryhmät saaneet jalansijaa vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen.

Tunisian armeija on taistellut jo pari vuotta vuorilla lähellä Algerian rajaa piileskeleviä terroristiryhmiä vastaan. Osalla ryhmistä on kytköksiä terroristiverkosto al-Qaidaan.

Terroristiryhmiä on ruokkinut muun muassa naapurimaa Libyan epävakaa tilanne, sillä Libyan ja Tunisian välillä on pitkä ja huonosti valvottu aavikkoraja. Libyassa toimii useita radikaaleja ryhmiä, terroristijärjestö Isis mukaan lukien.

Lisäksi Tunisiasta on lähtenyt noin 3 000 ihmistä Syyriaan. Näin ollen tunisialaiset ovat todennäköisesti suurin vierastaistelijoiden ryhmä Syyriassa. Osa heistä on palannut Tunisiaan.

Terroristiryhmät ovat kuitenkin kohdistaneet tähän mennessä iskunsa lähinnä poliisiin ja armeijaan. Muuten Tunisia on ollut turvallinen maa.

"On uutta, että he iskevät tällä tavoin siviilejä ja turisteja vastaan. Tämä on radikaali muutos terroristien käytöksessä", kansalaisaktivisti Ali sanoi.

HS:n haastattelemat tunisialaiset uskovat, että isku aiheuttaa entistäkin voimakkaamman reaktion terroristeja vastaan valtion ja kansalaisten taholta. Jo keskiviikkoiltana Tunisin keskustaan kerääntyi väkeä osoitettamaan mieltä terrorismia vastaan.

Opettaja Ashraf korosti, etteivät tunisialaiset aio antaa terroristien horjuttaa arabikevään jälkeistä kehitystä.

"Me haluamme rakentaa uutta ja vapaata Tunisiaa. Tämä tekee meistä vahvempia kuin koskaan. He eivät onnistu tuhoamaan unelmaamme."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat