Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä tyrmäsi Ukrainan lain kapinallisalueiden erityisasemasta

Ukrainan parlamentti hyväksyi lakiesityksen Luhanskin ja Donetskin alueiden asemasta

Ulkomaat
 
Petro Porošenko
Petro Porošenko

Ukrainan parlamentti hyväksyi tiistaina kaksi lakiesitystä Luhanskin ja Donetskin alueiden erityisasemasta. Kyseessä on ensimmäinen askel uuden Minskin sopimuksen vaatiman itsehallinnon luomisessa kapinallisalueille.

Itä-Ukrainan kapinalliset, Ukrainan parlamentin kansallismieliset ja Venäjä haukkuivat presidentti Petro Porošenkon tekemät lakiesitykset.

Tästä on kyse

 Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat sopivat Ukrainan sodan rauhoittamisesta Minskissä 11. helmikuuta.

 Päävastuu sopimuksen valvonnasta on Etyjillä.

 Luhanskiin ja Donetskiin tulee perustaa perustuslaillinen autonomia vuoden loppuun mennessä sekä järjestää vaalit.

 Ukrainan pitää saada hallintaansa Venäjän-vastainen raja.

"Lakiesitykset ovat täydessä ristiriidassa Minskin sopimuksen kanssa", kapinallisten edustaja Denis Pušilin sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kansanedustaja ja entinen pääministeri Julija Tymošenko moitti AFP:n mukaan, että "laki antaa vallan ihmisille, joiden kädet ovat peittyneet ukrainalaisten vereen."

"Porošenkon esityksestä Ukrainan parlamentti käytännössä kirjoittaa uudelleen Minskin sopimusta. Selvemmin sanottuna rikkoo sitä", Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi valtiollisen Russia Today -kanavan mukaan.

Minskissä helmikuussa sovittu tulitauko on pääsääntöisesti pitänyt kapinallisten vallattua Debaltseven, vaikka paikoin tulitus on jatkunut. Minskin uuden sopimuksen mukaisesti tulitauon ja raskaan aseistuksen vetämisen jälkeen tulee määritellä kapinallisalueiden asema.

Niille tulee antaa enemmän autonomiaa, ja ne voivat vahvistaa venäjän kielen asemaa.

Tiistaina hyväksyttyjen lakiesitysten mukaan alueet saavat erityisasemansa vasta, kun niillä on pidetty Ukrainan lain mukaiset paikallisvaalit, joita valvovat kansainväliset vaalitarkkailijat.

Lisäksi ne edellyttävät, että kaikki "laittomat aseistetut joukot" on vedetty pois, ennen kuin itsehallinto astuu voimaan.

Kannanotossaan Venäjän ulkoministeri arvosteli hyväksyttyjä lakiesityksiä siitä, että vaalien järjestämisessä pitäisi kuunnella myös kapinallisia.

Ukrainan parlamentti hyväksyi myös päätöslauselman, joka määrittelee tietyt osat Luhanskia ja Donetskia "väliaikaisesti miehitetyiksi alueiksi".

Ukrainan sodassa on kuollut yli 6 000 ihmistä.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat