Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n raportti: Tanskalaiset ovat maailman onnellisimpia

"Melkoisessa voisilmässähän me elämme", sanoo Kim Ardal

Ulkomaat
 
Lars Møller
Kööpenhaminalainen Martin Kristensen on onnellinen. "Jos ei ole töitä, voi luottaa että ruokaa kyllä saa."
Kööpenhaminalainen Martin Kristensen on onnellinen. "Jos ei ole töitä, voi luottaa että ruokaa kyllä saa." Kuva: Lars Møller

Kööpenhamina. "Tervetuloa maailman onnellisimpaan maahan", panimoyhtiö Carslbergin valomainos julistaa Kööpenhaminan lentokentän matkatavarahallissa.

Sen viereen on hyvä tälläytyä selfieen, ja aika moni Kööpenhaminan kentän 22 miljoonasta vuosittaisesta matkustajasta niin tekeekin. Niin kasvaa Tanskan maine ihannemaana.

Tanskalaiset ovat huipputaitavia maakuvan rakentajia. Kuva on myös uskottava, sillä Tanska kipuaa säännönmukaisesti kansainvälisten onnellisuustilastojen kärkeen.

"Ei meillä ole mitään syytä olla onnettomia, jos vähänkin katsoo ympärilleen tässä maailmassa", kööpenhaminalainen Kim Ardal perustelee.

"Rauhallinen maa, demokratia, ei korruptiota. Melkoisessa voisilmässähän me elämme", Ardal perustelee. Voisilmä-vertaus on tanskalainen klassikkosanonta. Puuron voisilmää parempaa paikkaa tanskalainen ei voi kuvitella.

"Hyvä avioliitto, ihana vaimo, ihanat lapset", Ardal hymisee oman onnellisuutensa perusteita. Se hieman kirpaisee, että 43-vuotiaaksi ehdittyään hän on ymmärtänyt jalkapallomaajoukkueeseen pääsyn jääneen ikuiseksi haaveeksi.

"Turvallisuus, sosiaalinen turvaverkko, hyvä koulujärjestelmä. Jos ei ole töitä, voi luottaa siihen, että ruokaa kyllä saa", Martin Kristensen luettelee tanskalaisten onnellisuuden perusteita.

Kristensenin oma onni rakentuu elämän jakamisesta muiden ihmisten kanssa, suuresta rakkaudesta, lapsista ja vavahduttavista luontokokemuksista. Sellaisia tulee vastaan unelmatyössä helikopterireittilentäjänä Grönlannissa.

"Suomalainen kollegani pitää minua hirveän positiivisena ihmisenä. Hän sanoi kerran, että lopeta tuo, kun ihastelin allamme avautuvaa jäätikkömaisemaa. Ei se ole kaunista, se on jäätä", Kristensen kertoo suomalaisen huomauttaneen.

Sekä vaurautta että parin vuoden työttömyysjakson kokenut Kristensen ei perusta valittamisesta. Suomalaista hämmentääkin Tanskassa se, kuinka vähän ihmiset valittavat. Eiväthän asiat ole juuri sen kummemmin kuin Suomessakaan.

"Ei valitus kannata, eikä meillä ole oikein siihen syytäkään", Kristensen toteaa.

"Olemme onnekas, hemmoteltu kansa. Meillä on asiat todella hyvin", tuoreet sämpylät leipomosta hakenut Helle Bjerre Christensen sanoo.

"Sää!" Bjerre Christensen kiljaisee vimmaisesti kilottavassa kevätauringossa syyn omaan onneensa juuri nyt. Hän on myös kiitollinen perheestään, terveydestään ja Tanskan hyvinvointipalveluista.

"Ja siitä, että on varaa matkustaa ulkomaille. Raha ei tuo onnea, mutta se helpottaa elämää. Pitää muistaa, miten asiat muualla ovat. Ei tätä saa ottaa annettuna", Bjerre Christensen hymyilee.

Korjaus 20.3. kello 10.13: Kuvassa esiintyy Martin Kristensen, ei Kim Ardal niin kuin kuvatekstissä aiemmin luki.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat