Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupuoli ja ikä vaikuttavat: Naiset ovat onnellisempia

Ulkomaat
 
Suomalainen! Sinulla on onnen avaimet
Suomalainen! Sinulla on onnen avaimet
Perjantai on kansainvälinen onnellisuuden päivä. Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat maailman onnellisten kärkijoukkoa. HS:n onnellisuusretkikunta lähti selvittämään, mitkä ovat onnemme avaimet. Toimittaja Heikki Aittokoski. Kuvaus & leikkaus Terhi Liimu.

"Kuinka löyhä, kuinka yhä petollinen onpi onni, joka himoistamme syntyy."

Näin synkeästi kirjoitti Aleksis Kivi (1834–72) syksyn ja joulun välimaastossa. Kivi eli tunnetusti vaikean elämän – ja vaikeana aikakautena. 1800-luvun Suomessa niin naisten kuin miesten elinajanodote oli 40 vuoden tietämillä. Nälkä ja taudit tappoivat.

Kivi yllättyisi jos tietäisi, että nykyään Suomi komeilee johdonmukaisesti onnellisuusmittausten kärkisijoilla. Jos nyt ei aivan mitaleilla, niin lähellä huippua kuitenkin.

Perjantaina vietetään maailmanjärjestö YK:n vuonna 2012 lanseeraamaa onnellisuuden päivää. Kyse on yhdestä virallisesti päätetystä juhlapäivästä monien muiden joukossa.

Maailman pääkaupungeissa tuskin on odotettavissa riehakkaita karnevaaleja. Harva edes tietää päivän olemassaolosta.

Vaan käytetäänpä tilaisuus hyväksi ja pohdiskellaan hieman onnellisuutta. Se kuulostaa pehmeältä sanalta, mikä on ristiriitaista. Onnellisuudenhan pitäisi olla yhteiskunnan kovin tavoite.

" Tommy Tabermann sanoi joskus vahvastikin, että onnellisuuden pitäisi olla politiikan tärkein tehtävä", huomauttaa tilastotieteen professori Seppo Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Tabermann (1947–2010) oli runoilija ja sosiaalidemokraattien kansanedustaja. Laaksonen on puolestaan perehtynyt onnellisuustutkimuksiin viime vuosikymmenen alusta.

"Alkuun en ollut innostunut. Mutta kyllä elämäntyytyväisyyttä koskevat kyselyt kertovat oikeasti ihmisistä. Nykyään ehkä aletaan puhua enemmän näistä asioista."

Sirpa Räihä HS
Helsinkiläinen terveydenhuoltoalan ammattilainen Elina Lehecka on lenkillä pienen Viktor-poikansa kanssa. "Olen onnellinen, olen erittäin onnellinen", Lehecka sanoo ja luettelee onnen aiheiksi etenkin perheen ja suvun. "Ja sitten vähän pinnallisempia juttuja kuten liikunta, harrastukset, mahdollisuudet opiskella, kaikkea mitä täällä Suomessa on saatavilla", Intiassakin vuoden asunut Lehecka toteaa.
Helsinkiläinen terveydenhuoltoalan ammattilainen Elina Lehecka on lenkillä pienen Viktor-poikansa kanssa. "Olen onnellinen, olen erittäin onnellinen", Lehecka sanoo ja luettelee onnen aiheiksi etenkin perheen ja suvun. "Ja sitten vähän pinnallisempia juttuja kuten liikunta, harrastukset, mahdollisuudet opiskella, kaikkea mitä täällä Suomessa on saatavilla", Intiassakin vuoden asunut Lehecka toteaa.

Onnellisuutta – tai tyytyväisyyttä elämään – on Laaksosen mukaan alettu mitata, koska perinteiset kovat talousindikaattorit piirtävät epätäydellisen tai jopa vääristyneen kuvan ihmisten hyvinvoinnista.

Taloustieteilijä Joseph Stiglitz on käyttänyt esimerkkinä liikenneruuhkia. Ne kasvattavat bruttokansantuotetta, koska polttoainetta kuluu. Onnellisuutta ne eivät tietenkään lisää.

YKn raportti

Missä ihmiset ovat onnellisimpia?

1. Tanska

2. Norja

3. Sveitsi

4. Hollanti

5. Ruotsi

6. Kanada

7. Suomi

8. Itävalta

9. Islanti

10. Australia

11. Israel

12. Costa Rica

13. Uusi-Seelanti

14. Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

15. Panama 

 

YK:n World Happiness Report ilmestyi viimeksi syyskuussa 2013. Seuraava raportti ilmestyy huhtikuussa. Raportissa mitataan ihmisten onnellisuutta kyselytutkimusten perusteella.

Onnellisuuden tutkiminen ja kansainvälinen vertaileminen onkin kasvuala. Laaksonen on itse mukana Euroopan sosiaalitutkimuksessa (ESS), joka seuraa yhteiskuntarakenteiden, elinolosuhteiden ja arvojen kehitystä.

Tunnetuimpiin onnellisuustutkimuksiin lukeutuvat YK:n World Happiness Report ja teollisuusmaiden järjestön OECD:n Better Life Index, joista molemmista on tulossa tuoreet versiot myöhemmin tänä vuonna.

Tutkimuksissa Suomi yltää sijaluvuille 7 ja 8.

Better Life Indexissä käyttäjä saa itse valita, minkä painoarvon antaa kullekin 11 muuttujalle. OECD ei siis määrittele maiden järjestystä. Suomi on seitsemäs, jos kaikille muuttujille antaa oletuspainoarvon yksi.

Suomea ei välttämättä hahmota onnellisten maaksi, jos vaikkapa katsoo ympärilleen ruuhkabussissa. Mutta onnellisuus on monen osatekijän summa.

"Korruption vähäisyys ja demokratia vaikuttavat", Laaksonen sanoo. "Myös luottamus toisiin ihmisiin, talouteen ja poliittisiin päättäjiin merkitsee."

Pohjoismaat, Hollanti ja Sveitsi sijoittuvat onnellisuustutkimuksissa johdonmukaisesti korkealle, kun taas Italia menestyy kehnosti. Esimerkiksi YK:n raportissa se on sijalla 45.

"Jotkut italialaiset väittävät tämän johtuvan siitä, että heidän unelmansa ovat niin korkealla eivätkä tahdo toteutua."

"Se voi olla osaselitys, mutta kyllä kai tässä ovat takana korruptio, politiikan tila ja mafiarakenteet."

Onnellisuutta on tutkittu sen verran pitkään, että voi tehdä joitakin yleispäteviä päätelmiä.

Raha tekee onnelliseksi, mutta vain tiettyyn pisteeseen. Laaksonen ei halua nimetä tätä rajaa euroina, mutta "riittävän tason" yläpuolella vaurastuminen ei enää lisää onnellisuutta.

Antiikin Kreikan filosofi Epikuros oli samoilla linjoilla: "Lihan ääni huutaa: 'Säästä minut nälältä, janolta ja kylmältä!' Ihminen, jolla on varmuus näistä – – kilpailisi itsensä Zeuksen kanssa onnellisuudessa."

Epikuros kirjoitti niin ikään: "Ken ei ole tyytyväinen vähään, ei ole tyytyväinen mihinkään."

Sukupuolella ja iällä taasen on suuri vaikutus onnellisuuteen.

Kannattaa olla nuori ja nainen. Naiset ovat miehiä onnellisempia lähes läpi elämänsä.

Neli–viisikymppisillä miehillä taas näyttää olevan perin ankeaa, kunnes elämä vanhemmiten jälleen onnellistuu.

Syy saattaa olla raadollinen, arvelee professori Laaksonen. "Epäonnellisimmat miehet katoavat tästä maailmasta 50 ikävuoden jälkeen."

Vaan tätäkin kannattaa ajatella ilon kautta. Voimme tavoitella "onnea, tuota virvatulta elon suolla" sentään paljon pidempään kuin Aleksis Kiven aikoina.

Juttuun lisätty 17. huhtikuuta kello 14.40 tarkennus OECD:n Better Life Indexistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat