Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hongkongin ärsyttävät vieraat

Ulkomaat
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kysymys kuulosti viattomalta, joten aloin vastata siihen totisesti.

Olin käymässä Hongkongissa ja sikäläisten lukioaikaisten luokkakavereiden kanssa illallisella. Kaikkien dim sum -suosikki grillatut possupullat oli juuri tullut pöytään, kun luokkakaveri kysyi Euroopassa käyvistä kiinalaisturisteista.

Artikkeliin liittyvät

Kun olin selittämässä (jälkeenpäin ajatellen uuvuttavan tylsästi) Helsinki-Vantaan sijaintia Kiinasta Eurooppaan kulkevalla lentoreitillä, minut keskeytettiin.

"Te varmaan kaikki vihaatte niitä. Ne ovat niin ärsyttäviä", luokkakaveri sanoi.

Tällaista puhetta kuulee Kiinaan erityishallintoalueena kuuluvassa Hongkongissa nykyisin paljon.

Pohjimmiltaan kyse on ruuhkista ja kulttuurieroista. Hongkongin pinta-ala on virallisesti runsaat tuhat neliökilometriä, mutta siitä iso osa on asuinkelvotonta, joten 7,2 miljoonaa hongkongilaista on pakkautunut noin 300 neliökilometrille.

Mannerkiinalaiset tekevät tähän ahtauteen vuosittain yli 40 miljoonaa matkaa. Hongkongilaisten mielestä vierailijat eivät ymmärrä, millaista joustavuutta kaikilta edellytetään, jotta arki olisi edes jotenkin sujuvaa.

Heidän mukaansa mannerkiinalaiset tukkivat jalkakäytävät, tunnelit, rullaportaat, ostoskeskukset ja metrot taapertamalla ryhmissä ja pysähtelemällä mihin sattuu, mikä kyllä pitää pitkälti paikkansa. Hongkongissa liikenne on brittien siirtomaa-ajan peruna vasemmanpuoleista, joten oikeanpuoleiseen liikenteeseen tottuneet mannerkiinalaiset tuntuvat olevan koko ajan senkin vuoksi tiellä.

Hongkongilaiset pitävät mannerkiinalaisia myös tylyinä ja ärsyyntyvät siitä, että nämä olettavat kaikkien puhuvan mandariinikiinaa, vaikka Hongkongissa puhutaan kantoninkiinaa.

Luokkakaverini kuuluvat niihin hongkongilaisiin, joita ärsyttää mannerkiinalaisten määrä ja monien mannerkiinalaisten käytös.

Kiristyneessä tunnelmassa on kuitenkin myös vahva poliittinen ulottuvuus, mikä on kasvattanut ongelman merkitystä.

Osa hongkongilaisista nimittäin vaatii alueelle enemmän demokratiaa ja riippumattomuutta Pekingin kommunistipuolueesta, mikä näkyi viime syksyn mielenosoituksissa. Niissä vaadittiin, että alueen johtaja valittaisiin 2017 vaaleilla, kun hänet nyt nimitetään. Vallanpitäjät vastustavat tätä, mutta molemmilla leireillä on sen verran kannatusta, ettei mitään kompromissia ole syntymässä.

Se on saanut pienen joukon vaatimaan jo Hongkongille itsenäisyyttä. Tällainen separatismilta haiseva puhe saa Pekingin heti takajaloilleen. Niinpä Hongkongin ja Kiinan suhde oli asialistalla Kiinan kansankongressin kokouksessa alkukuusta. Satunnaiset käsirysyt hongkongilaisten ja mannerkiinalaisten kesken olivat myös esillä.

Illallisen jälkeen kävelimme vielä hetken Mong Kokin kaupunginosassa. Ennen vaatimaton seutu on nykyisin pullollaan kalliita kello- ja korukauppoja. Toinen tärkeä myyntituote näytti olevan maitojauhe.

Asiakaskuntana ovat tietenkin mannerkiinalaiset. He luottavat Hongkongissa myytävän aitoja tuotteita ja myrkyttömiä elintarvikkeita.

Olin jo selittänyt, ettei Euroopassa nähdä kiinalaisia turisteja minään heinäsirkkaparvena vaan mahdollisuutena. Luokkakaverit olivat kertoneet, etteivät hekään mannerkiinalaisia vihaa – kaikkihan tässä kiinalaisia ollaan –, mutta olivat ajatelleet eurooppalaisten olevan tottumattomina herkempiä.

Ei nimittäin tarvitse olla kovinkaan fiksu huomatakseen, millaisia rahamääriä mannerkiinalaiset Hongkongiin tuovat.

Sveitsiläispankki Credit Suisse ehtikin jo muuttaa Hongkongin talousennustettaan pessimistisemmäksi, koska mannerkiinalaisia käy vähemmän ja Kiinan korruptionvastaisen kampanjan vuoksi he ostavat vähemmän sveitsiläisiä kelloja ja ranskalaisia vaatteita.

Ja kun puhuimme jo koulumuistoista, päätin olla olematta taas tosikko. Kun ei Helsinki-Vantaa kiinnosta, niin turha kai puhua Lappeenrannastakaan ja sikäläisten kokemuksista ehtyneistä vierailijavirroista.

Jussi Niemeläinen
jussi.niemelainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat