Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkelin vierailu on lähes parasta herkkua

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin vierailu on toiseksi parasta herkkua, jota Suomen poliittinen johto voi länsimaisten kansainvälisten suhteiden saralla toivoa.

Parempaa olisi ainoastaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailu. Mutta sellaista ole tiettävästi odotettavissa.

Merkelin vierailu on tärkeä monestakin syystä. Ensinnäkin Saksa on tärkein vallankäyttäjä Euroopan unionissa, ja Merkel henkilökohtaisesti ohjailee tämän hetken kuumimpien kriisien – kuten Ukrainan sodan ja Kreikan pattitilanteen – ratkaisuja. Liittokanslerin vierailu antaa pääministeri Alexander Stubbille (kok) ja presidentti Sauli Niinistölle (kok) tilaisuuden vaihtaa ajatuksia kriisien hoidosta kahdenvälisesti Euroopan todellisen valtiattaren kanssa.

Suomi ja Saksa kulkevat Eurooppa-politiikassa hyvin pitkälti samassa linjassa jo nyt, mutta liittolaisuuden todentamisesta ei ole koskaan haittaa. Politiikassa kun pelataan loppujen lopuksi aina henkilökohtaisilla suhteilla. Näitä suhteita pidetään parhaiten yllä tapaamalla kasvokkain.

Toisekseen Merkelin vierailu on merkittävä sen takia, että se tapahtuu juuri Suomen eduskuntavaalien alla.

Ympäri maailmaa sukkuloivan Saksan liittokanslerin aikataulussa ei ole löysää tilaa. Tämän vuoksi vierailu täytyy tulkita Merkelin tuen osoitukseksi Saksan kristillisdemokraattisen CDU:n sisarpuolueelle kokoomukselle.

Stubb itsekin myönsi, ettei vierailun ajankohta – 30. maaliskuuta – ole täysin sattumaa.

Kolmanneksi vierailu on merkittävä, koska edellisestä vierailusta on kulunut jo hyvän aikaa.

Viimeksi Saksan liittokansleri vieraili Suomessa juuri ennen kevään 2011 eduskuntavaaleja.

Ja jos ei mitään muuta, niin ainakin yksi asia Saksan liittokanslerin vierailusta tulee jäämään käteen.

Pääministerin paikalta hyvin todennäköisesti väistymään joutuva Alexander Stubb saanee paljon hyvää mieltä siitä, että onnistui saamaan liittokanslerin Suomeen vielä ennen kautensa päättymistä.

Virve Kähkönen virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat