Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat lisää näkyvyyttään Itämerellä – "Haluamme näyttää, että Viro kuuluu Natoon"

Ulkomaat
 
Yhdysvaltalainen hävittäjälaivue tuli Viroon
Yhdysvaltalainen hävittäjälaivue tuli Viroon
Yhdysvaltojen hävittäjät F-16 kaarsivat Ämarin tukikohtaan neljän koneen ryhmissä perjantaina. Ämarista ne nousevat harjoituksiin myös Suomeen tulevan kuukauden aikana. Yhdysvallat haluaa näyttää sitoutumistaan liittolaisten puolustukseen. Toimittaja: Kaja Kunnas Kuvaus ja editointi: Marko Mumm

Yhdysvaltojen ilmalaivue saapui Viroon Ämarin tukikohtaan perjantaina auringonpimennyksen jälkeen. Hävittäjälaivueen laskeutumista seurasi yhtä paljon suomalaisia kuin paikallisia tiedotusvälineitä. Ruotsalaisia ei paikalla ollut, vaikka yhdysvaltalaiset lentävät Ämarista myös Ruotsiin harjoittelemaan.

"Virossa lennämme matalalla ja harjoittelemme iskuja kohteisiin maan päällä. Suomessa kaikki on simulaatiota. Harjoittelemme tavallisia ilmataisteluita korkealla ilmassa", vertasi laivueen päällikkö, everstiluutnantti Christopher Austin.

Suomessa Yhdysvaltojen hävittäjät lentävät ilman aseistusta.

Austin lensi hävittäjällä kolmessa ja puolessa tunnissa Naton tukikohdasta Italian Avianosta Viron Ämariin.

Suomen ulkopoliittinen johto empi talvella osallistumista Yhdysvaltojen johtamiin sotaharjoituksiin Virossa, mistä nousi Suomessa kohu. Asia on nyt ratkaistu niin, että Suomessa järjestetään samaan aikaan erillisharjoitus. Yhdysvaltojen hävittäjät lentävät Suomeen, mutta Suomen Hornetit eivät lennä Viroon.

"Tiedän, kuinka herkkä asia Nato on Suomessa", sanoi Viron ilmavoimien komentaja, eversti Jaak Tarien.

"Me haluamme näyttää, että Viro kuuluu Natoon. Tarkoitus on lähettää rauhanomainen viesti, välttää sota", Tarien totesi.

Viron puolustusministeri Sven Mikser sanoi tervetuliaispuheessaan, että Naton hävittäjien äänet Viron taivaalla ovat rauhan ääniä.

Harjoitukset ovat osa Yhdysvaltojen operaatiota "Atlantic resolve", jolla se osoittaa tukea eurooppalaisille liittolaisilleen vastapainona Venäjän sotatoimille Ukrainassa.

Yhdysvaltojen joukot ovat tervetulleita Viroon.

Viron väestöstä 70 prosenttia tukee Naton liittolaisjoukkojen läsnäoloa Virossa. Virolaisista sitä tukee 88 ja venäläisistä 29 prosenttia, käy ilmi Viron puolustusministeriön tuoreimmasta, marraskuussa julkaistusta kyselystä.

Tuki Nato-jäsenyydelle on Viron venäläisväestönkin parissa suurempaa kuin Suomessa. Virolaisista sitä puolsi 93, venäläisistä 37 prosenttia.

Yhdysvallat lunastaa Virossa presidentti Barack Obaman lupausta panostaa Ämarin lentotukikohtaan niin koneilla kuin koulutuksella. Ilmavoimien harjoitukset ovat suurimmat, jotka Virossa on järjestetty.

Harjoitukset alkavat maanantaina ja päättyvät 17. huhtikuuta. Seuraavat Yhdysvaltojen johtamat harjoitukset Ämarissa ovat elo–syyskuussa.

Kuukauden ajan F-16:t parkkeeraavat taivasalle Ämarin kiitoradan reunalle. Lentokonehalleissa on Espanjan neljä hävittäjää, joiden vuoro on vastata Naton ilmavalvonnasta Virossa.

Vielä vuosi sitten Ämarin tukikohdassa ei ollut yhtään hävittäjää. Naton panostus tukikohtaan vauhdittui viime keväänä, kun Venäjä oli vallannut Krimin.

Yhdysvallat haluaa nyt harjoituksillaan viestittää, että Naton viides artikla toimii. Viides artikla tarkoittaa, että hyökkäys yhtä Nato-valtiota vastaan on hyökkäys myös muita vastaan.

Kaja Kunnas
Ämari

Marko Mumm
Yhdysvaltain hävittäjälaivue otettiin vastaan juhlallisesti Ämarin lentokentällä Virossa perjantaina.
Yhdysvaltain hävittäjälaivue otettiin vastaan juhlallisesti Ämarin lentokentällä Virossa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat