Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa Putin kuuntelee väkivahvaa Merkeliä – näin Saksa löysi lihaksensa

Euroopan talousmahti Saksa luo entistä aktiivisempaa ulkopoliittista linjaa, kirjoittaa HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja Tiina Rajamäki. Ukrainan sodan ratkaisuyritykset ovat olleet Merkelin käsissä. Myös Merkelin Suomen-vierailulla kuun lopussa puheenaiheena o

Ulkomaat
 
Saksan ylivoima selitettynä minuutissa
Saksan ylivoima selitettynä minuutissa
Videografiikka näyttää, mistä Saksan johtajuus Euroopassa on tehty. toimitus: Tiina Rajamäki/HS , Petja Pelli/HS , grafiikka: Boris Stefanov/HS

Pääneuvottelijat ovat entinen fyysikko ja oikeustieteen tohtori.

Kyseessä on Saksan ulkopolitiikan johtokaksikko, liittokansleri Angela Merkel ja ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier. Eivätkä heidän koulutustaustansa ole lainkaan yhdentekeviä, kun Saksan ulkopolitiikan johdon toimintatapoja alkaa tarkastella läheltä.

Saksa on nimittäin ottanut runsaan vuoden aikana huomattavasti aiempaa vahvemman toimijan roolin maailmanpolitiikassa. Aiemmin se tunnettiin lähinnä Euroopan unionin talousneuvotteluissa isoveljenä, jolla on aina suurimman nettomaksajan ässä hihassaan.

Runsas vuosi sitten helmikuussa Saksan liittopresidentti Joachim Gauck piti Münchenin turvallisuuskokouksessa puheen. Hän linjasi, että Saksan velvollisuus on toimia aktiivisemmin maailmanpolitiikan näyttämöllä.

Puhe yllätti monet, sillä se kertoi suuresta muutoksesta Saksan pidättyväiseen linjaan.

Saksa on ollut pitkään varovainen, sillä toisen maailmansodan häviäjämaana sen esiintyminen turvallisuuspolitiikassa oli pitkään lähes tabu. Ei pidä myöskään unohtaa, että vain 25 vuotta sitten nykyistä yhtenäistä Saksaa ei ollut olemassa, vaan oli kaksi ulkopolitiikaltaan vastakkaista maata, Länsi-Saksa ja Itä-Saksa.

Varovainen Saksa teki erilaisia päätöksiä kuin liittolaisensa. Se ei esimerkiksi lähettänyt joukkojaan Irakiin vuonna 2003. Saksa myös äänesti tyhjää länsimaiden sotaoperaatiosta Libyassa, kun se oli YK:n turvaneuvoston vaihtuva jäsen vuosina 2011–2012.

YVES HERMAN / REUTERS
Angela Merkel saapui Euroopan Unionin johtajien kokoukseen 19. maaliskuuta.
Angela Merkel saapui Euroopan Unionin johtajien kokoukseen 19. maaliskuuta.

Sekä liittopresidentti Gauck että ulkoministeri Steinmeier ovat todenneet, että YK:n nykyiset valtasuhteet perustuvat liikaa vuoden 1945 tilanteeseen – ja että Saksan on aika nousta kommentaattorista tekijäksi.

Paine muutokseen tulee enemmän Saksan naapureilta ja eurooppalaisilta kumppaneilta kuin sisältä. Ehkä selvimmin asian ilmaisi Puolan entinen ulkoministeri Radoslaw Sikorski: "Pelkään paljon enemmän Saksan toimettomuutta kuin Saksan valtaa."

Silti vuoden aikana myös kansalaiskeskustelu Saksan kansainvälisestä roolista on kiihtynyt, ja kansalaisten enemmistö näyttää hyväksyvän uudet, rohkeat askeleet. Saksa on esimerkiksi toimittanut tänä talvena aseita kurdeille ääriryhmä Isisin vastaiseen taisteluun.

Saksa myös haluaa YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi. Nyt pysyvät jäsenet ovat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Ranska ja Britannia. Ne kaikki ovat ydinasevaltioita. Lisäksi Saksa haluaisi laajentaa turvallisuusneuvostoa kuudella täysin uudella pysyvällä jäsenellä. Halukkaiksi ovat ilmoittautuneet muun muassa Intia ja Brasilia.

Maaliskuun lopussa Merkel tulee viralliselle vierailulle Suomeen. Vierailun aikana on määrä keskustella erityisesti Ukrainasta ja Venäjästä.

On kulunut runsas kuukausi siitä, kun Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko istuivat Valko-Venäjän Minskissä pitkän yön neuvottelemassa Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisusta.

Ukrainan sodan ratkaisuyritykset ovat olleet nimenomaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin käsissä. Yhdysvallat ojensi pääneuvottelijan pestin hänelle mielellään, ja muut Euroopan maat ovat muutamista mielipide-eroista huolimatta hyväksyneet Merkelin roolin.

Ukrainasta on tullut Saksan uuden ulko- ja turvallisuuspolitiikan ensimmäinen tulikoe, joka jatkuu vielä pitkään.

"Angela Merkelin oli pakko ottaa askel, jonka hän olisi mieluusti välttänyt. Hän otti riskin ja lähti ratkomaan Ukrainan kriisiä pitäen tiukasti kiinni linjasta, että vain neuvottelemalla voi hallita Ukrainan konfliktia", sanoo Saksan ulkopolitiikkaan erikoistunut tutkija Josef Janning ECFR-tutkimuslaitoksesta Berliinistä.

Ranskan presidentti oli mukana, mikä takasi Merkelille taustatuen riskinotossa.

"Merkel teki nopeasti arvion, että Euroopassa on vielä se vanha refleksi jäljellä, että Saksa ja Ranska voivat yhdessä ottaa johtoroolin. Esimerkiksi Puolan kanssa se olisi ollut huomattavasti vaikeampaa, eivätkä riskit olisi vähentyneet", Janning toteaa.

Ei ole kovin kauan siitä, kun Ranskan presidentti olisi vienyt ja Saksan liittokansleri vikissyt.

Saksa piti kiinni pelkästään neuvotteluihin perustuvasta ratkaisumallistaan huolimatta etenkin Yhdysvalloista kuuluneesta kritiikistä.

"Merkelille tällainen on hyvin epätyypillistä. Yleensä hän ensin katsoo mieluummin, mitkä ovat muiden käsitykset, ja näkee sitten, minkä ratkaisun takana Saksa voi olla. Nyt hänen täytyi ottaa riski, ja hän otti sen", Janning toteaa.

Janning tuntee Merkelin neuvottelutaktiikan: fyysikko purkaa asiat atomi atomilta.

EU-pöydissä Saksan vahvuus on se, että ilman sitä juuri minkään kompromissin teko ei yksinkertaisesti onnistu. Minskin helmikuun neuvotteluissa Saksa ei voinut turvautua tähän vahvuuteen. Merkelin linja olikin periksiantamattomuus ja muiden väsyttäminen.

"Tässä Merkeliä usein aliarvioidaan. Hän vain kestää. Hän haluaa ratkaisun tai sopimuksen säännöistä. Jos Merkel uhkaa jollakin, niin sillä, että hän uhkaa jatkavansa, kunnes ratkaisu on saatu kasaan", Janning sanoo.

Vanhaan maailmanjärjestykseen kiintynyt Putin olisi mieluummin ollut kasvokkain Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa.

"Hän olisi myös halunnut näyttää, kuinka venäläisillä aseilla taistellaan amerikkalaisaseita vastaan. Angela Merkelillä on kuitenkin yksi vahva valttikortti: Eurooppa on yhä Putinin todennäköisin yhteistyökumppani. Jos Putin haluaa yhteyden Eurooppaan, avain on Saksalla", Janning sanoo.

Saksan hetki parrasvaloissa Ukraina-neuvotteluissa ei sujunut ongelmitta. Minskin kakkossopimuksen pitävyys on ilmassa, ja Ukrainan sota on jättänyt jälkensä Eurooppaan. Länsi- ja Keski-Eurooppa ovat vakaita, mutta idässä on epävarmuudesta kärsivä alue, johon kuuluvat esimerkiksi Moldova, Georgia ja Valko-Venäjä. Saksan ulkopolitiikan vahvin moottori onkin vastuu turvallisesta Euroopasta. Se ei voi laskea sotilaallisen voiman varaan kuten Yhdysvallat.

"Saksan uusi asema johtuu kolmesta asiasta. Saksojen yhdistymisen onnistuminen on vakuuttanut naapurit, Saksalla on asema johtavana euromaana, ja Yhdysvallat on keskittynyt muuhun kuin Eurooppaan", sanoo Humboldt-yliopiston politiikan professori Henfried Münkler.

Häneltä ilmestyi maaliskuun alussa kirja Macht in der Mitte (Voimatekijä keskellä), jossa hän pohtii Saksan roolia Euroopan politiikan johtomaana.

Nyt Merkel ja Steinmeier ovat luomassa Berliinin linjaksi kansainvälisen oikeuden periaatteilla sävytettyä reaalipolitiikkaa.

Tämä reaalipoliittinen ote näkyi helmikuun Minsk-neuvotteluissa siinä, että saksalaiset ilmeisesti olivat todenneet ukrainalaisjoukkojen tappion Debaltsevessa väistämättömäksi. Debaltseven kysymys jäi ratkaisematta, koska ukrainalaiset eivät olleet valmiita vetäytymään.

Reaalipolitiikkaa on myös Saksan näkemys siitä, että kansainvälisen yhteisön pitäisi auttaa Syyrian sodan pakolaisia nykyistä paremmin. Tai se, että se haluaa pitää Britannian EU:ssa.

"Koska Saksa ei voi laskea sotilaallisen vallan varaan, sen vahvuus on ideologinen valta. Saksan täytyy olla maa, johon tullaan mieluusti. Silloin maalla on kansainvälistä painoarvoa", Münkler sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Yuri Gripas Reuters
Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin mielestä Saksan on aika siirtyä tarkkailijan asemasta tekijän rooliin.
Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin mielestä Saksan on aika siirtyä tarkkailijan asemasta tekijän rooliin.

Mykola Lazarenko AFP
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka (vas.), Venäjän presidentti Vladimir Putin, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko keskustelivat helmikuussa Minskissä Ukrainan kriisin ratkaisusta.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka (vas.), Venäjän presidentti Vladimir Putin, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti François Hollande ja Ukrainan presidentti Petro Porošenko keskustelivat helmikuussa Minskissä Ukrainan kriisin ratkaisusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat