Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö: Villieläimiä ravintoloiden ruokalistoilla

Laosin lomakohteessa tehdään viiniä tiikerinluusta

Ulkomaat
 
Juda Ngwenya
Luonnonsuojelujärjestön tutkijat löysivät ravintolan aitauksesta tiikereitä. Eläin kuvassa ei ollut erikoistalousalueella.
Luonnonsuojelujärjestön tutkijat löysivät ravintolan aitauksesta tiikereitä. Eläin kuvassa ei ollut erikoistalousalueella. Kuva: Juda Ngwenya

Laosissa Kaakkois-Aasiassa niin sanotun Kultaisen kolmion alueella olevan erikoistalousalueen villieläinkauppa järkyttää luonnonsuojelujärjestöä.

Alueella vierailleen brittiläisen Environment Investigation Agencyn (EIA) mukaan kyseessä on "laittomuuksien leikkikenttä ja synnin kaupunki".

Fakta

Uhkapelikylä

 Laosin, Thaimaan ja Myanmarin (entisen Burman) raja-alueen Kultainen kolmio on tunnettu huumeista.

 Laosin päättäjät ovat pyrkineet saamaan syrjäiselle vuoristoseudulle ulkomaisia sijoituksia ja turismia.

 Hongkongilainen Kings Roman Group -sijoittajaryhmä haistoi markkinaraon vuonna 2007 ja sopi Laosin hallituksen kanssa 10 000 hehtaarin vuokraamisesta 99 vuoden vuokrasopimuksella.

 Kolmannes alueesta julistettiin verovapaaksi erikoistalousalueeksi, josta Laosin hallinto omistaa 20 prosenttia ja Kings Roman Group loput 80 prosenttia.

 Erikoistalousalueella on uhkapelikasinoita. Eniten asiakkaina on kiinalaisia.

Järjestön salaa kaupungissa vierailleet tutkijat järkyttyivät erityisesti ravintoloiden ruokalistoista, jotka sisälsivät kattavan otannan uhanalaisista eläimistä.

Järjestön torstaina julkaiseman raportin mukaan ravintoloiden takapihoilta löytyi häkkejä, joissa kasvatettiin karhunpentuja, pythoneita ja tiikereitä raaka-aineiksi keittiöihin.

Kiinan- ja englanninkielisillä ruokalistoilla tarjoiltiin karhunkäpäliä, muurahaiskäpyjä ja pantterinlihaa, tiikerinlihaa ja sarvikuonopihvejä. Raportin mukaan kiinalaisturistien keskuudessa erityisen suosituksi on noussut tiikerinluuviini, jonka uskotaan parantavan mieskuntoa.

Erikoistalousalueella tapahtuvan villieläinkaupan ylimielisyyttä kuvaa se, että luonnonsuojelujärjestön tutkijat löysivät ravintolan eläinaitauksesta 35 ruuaksi kasvatettua tiikeriä. Lauma on suurempi kuin koko Laosin luonnossa elävä tiikerikanta, jonka uskotaan olevan nykyisin enää noin parinkymmenen vapaan yksilön kokoinen.

EIA:n mukaan alueella ei edes yritetä valvoa lakia, vaan villieläinten tarjoilu on täysin avointa.

Raportin mukaan kaikki erikoistalousalueella on valjastettu palvelemaan yltiörikkaiden kiinalaisten mielihalujen tyydyttämistä.

"Täytettyjä tiikereitä, norsunluuta, nahkoja ja tiikerinluuviiniä myydään täysin avoimesti. Se on kuin villieläinten supermarket, jossa voi vain osoittaa valitsemaansa asiaa, vailla pelkoa lakien valvonnasta", sanoo järjestön raporttia laatinut Debbie Banks.

The Guardian -lehden mukaan Laosin lait kieltävät tiettyjen villieläinten surmaamisen. Tälle listalle kuuluvat muun muassa tiikerit, elefantit, virtahevot ja karhut.

Laissa on kuitenkin porsaanreikä: eläimiä voi surmata ja käyttää, jos toiminnalla on hallinnon hyväksyntä. Lisäksi uhanalaisia eläimiä saa myydä ja käyttää mikäli ne ovat syntyneet vankeudessa.

Luonnonsuojelujärjestö EIA:n mukaan tälläkään ei ole merkitystä.

Mitään näistä laeista ei valvota erikoistalousalueella, sillä Laosin hallinto omistaa osuutensa alueesta. Kuvaavaa on, että Laosin presidentti ja pääministeri ovat molemmat vierailleet lomakylässä.

"Laosin lakien mukaan viranomaiset voisivat suorittaa erikoistalousalueella ratsioita, pidättää ja tuomita ihmisiä ja lopettaa rikollisen toiminnan. Kukaan ei kuitenkaan usko, että näin tulee tapahtumaan", sanoo EIA:n Banks.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat