Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Ahtisaari palasi Namibiaan: "Suomesta pitäisi tulla tänne katsomaan mallia tasa-arvoon"

Namibia juhlii 25 vuoden vapauttaan. HS tapasi maalle itsenäisyyttä neuvotelleen presidentti Martti Ahtisaaren pääkaupunki Windhoekissa.

Ulkomaat
 
Presidentti Ahtisaari: Suomessa esiintyvä rasismi tekee surulliseksi
Presidentti Ahtisaari: Suomessa esiintyvä rasismi tekee surulliseksi
Presidentti Martti Ahtisaari sanoo olevansa surullinen Suomessa esiintyvästä rasismista. Hänen mukaansa rasismi pohjautuu tietämättömyyteen yhteiskunnan haasteista sekä huonoon itsetuntoon. Entinen presidentti kommentoi asiaa työmatkallaan Namibiassa. Toimittaja: Sami Sillanpää HS Kuvaus ja leikkaus: Teemu Kuusimurto

Lounais-Afrikassa sijaitseva Namibia sai lauantaina varapresidentikseen suomea puhuvan miehen. Nickey Iyambo ja muu Namibian uusi hallitus astui virkaansa pääkaupunki Windhoekin stadionilla. Seremonioissa juhlittiin samalla maan 25-vuotista itsenäisyyttä ja rotusorron loppua.

Kutsuvieraiden joukossa oli presidentti Martti Ahtisaari. YK-diplomaattina Ahtisaari veti vuosien prosessia, joka päättyi Namibian itsenäistymiseen Etelä-Afrikasta vuonna 1990.

Siitä on kuitenkin jo 146 vuotta, kun ensimmäiset suomalaiset lähetystyöntekijät saapuivat Pohjois-Namibian Ambomaalle. Suomesta myös monet järjestöt, diplomaatit, aktivistit, YK-rauhanturvaajat, vaalitarkkailijat ja monet muut tukivat Namibian itsenäistymistä.

Onkohan Suomi vaikuttanut minkään muun maan itsenäisyyteen yhtä paljon?

"Ei", sanoo presidentti Ahtisaari. "Suomella ei ole yhtään muuta valtiota maailmassa, johon meillä on tällaiset suhteet. Tällainen henkinen yhteys – kiitos lähetystyöntekijöiden toiminnan – se on aivan erityinen", Ahtisaari sanoo HS:n haastattelussa Windhoekissa.

Ahtisaaren oma yhteys Namibiaan alkoi vuonna 1964, kun Helsingin yliopistoon tuli opiskelemaan namibialainen Nickey Iyambo – se nykyinen varapresidentti. Ahtisaari toimi silloin Ylioppilaiden kansainvälisen avun toiminnanjohtajana.

"Me annoimme Nickeylle stipendin opintoihin."

Iyambo asui samassa solukämpässä nykyisen Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen kanssa ja tutustui moniin muihinkin tuleviin vaikuttajiin.

Iyambo teki tutkinnon valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja opiskeli sitten lääkäriksi. Samalla hän toimi Namibian vapautusliikkeen Swapon edustajana.

Myöhemmin Ahtisaari järjesti Iyambolle toisenkin stipendin, tällä kertaa YK:sta. Näin Iyambo saattoi maksaa opintovelkansa ja palata Afrikkaan.

"Häntä tarvittiin enemmän namibialaisia auttamassa", Ahtisaari sanoo.

Iyambo lähti Angolaan sotarintamalle hoitamaan Swapon taistelijoita ja pakolaisia.

Teemu Kuusimurto
Presidentti Martti Ahtisaari on nyt 77-vuotias. Hän matkustaa yhä yli 200 päivää vuodessa maailmalla, myös Afrikassa. Namibiaan hän sanoo tuntevansa "lukkarinrakkautta."
Presidentti Martti Ahtisaari on nyt 77-vuotias. Hän matkustaa yhä yli 200 päivää vuodessa maailmalla, myös Afrikassa. Namibiaan hän sanoo tuntevansa "lukkarinrakkautta."

Ahtisaari lähti Afrikkaan vuonna 1973. Hän toimi suurlähettiläänä Tansaniassa, mutta myös yhteys Namibiaan kehittyi. Usein Ahtisaaren virka-asunnolla vieraili maanpaossa elänyt Swapon johtaja Sam Nujoma.

Namibiasta tuli Ahtisaarelle päätyö, kun hän vuonna 1977 muutti New Yorkiin ja aloitti työt YK:n Namibia-valtuutettuna. Myöhemmin hänet nimitettiin myös YK:n pääsihteerin Namibia-erityisedustajaksi. Ahtisaari kulki Manhattanilla kahden konttorinsa väliä edistämässä Namibian asiaa.

New Yorkissa Ahtisaari pisti merkille pätevänoloisen Swapon edustajan Hage Geingobin. Ahtisaaren tuella Geingob alkoi johtaa Suomen aloitteesta perustettua YK:n Namibia-instituuttia Lusakassa. Instituutin tarkoitus oli kouluttaa namibialaisia sitä päivää varteen, kun he pääsevät johtamaan maataan.

Eilen lauantaina Geingob nimitettiin Namibian uudeksi presidentiksi.

Ahtisaari työskenteli Namibian parissa yhteensä noin 14 vuotta. Ratkaisumalli oli periaatteessa selkeä: YK:n päätöslauselma 435 vaati Etelä-Afrikan miehitysvaltaa vetäytymään Namibiasta. Mutta toimeenpano oli tuskaista. Namibian konfliktiin sekoittuivat myös kylmä sota ja suurvaltojen edut Afrikassa.

Etelä-Afrikkaa johtanut apartheid-hallinto sanoi ehkäisevänsä Namibiassa kommunismin leviämistä. Rotusortoa oli myös Namibiassa. Mustilta evättiin oikeuksia. He tarvitsivat passin liikkuakseen omassa maassaan.

Lopulta vuonna 1989 alkoi tapahtua. Ahtisaari muutti Namibiaan rouva Eeva Ahtisaaren kanssa. Ahtisaari johti YK:n 8 000 työntekijän operaatiota, jonka oli määrä viedä Namibia itsenäisyyteen.

Esa Pyysalo Pressfoto
Presidentti Martti Ahtisaari oli valmistelemassa vaaleja Namibiassa vuonna 1989. Ahtisaari työskenteli Namibian itsenäisyyden eteen 14 vuotta.
Presidentti Martti Ahtisaari oli valmistelemassa vaaleja Namibiassa vuonna 1989. Ahtisaari työskenteli Namibian itsenäisyyden eteen 14 vuotta.

Kaikki alkoi huonosti.

Ahtisaari oli ehtinyt nukkua Namibiassa vain yhden lyhyen yön, kun huhtikuun 1. päivänä selvisi, että iso joukko Swapon taistelijoita oli tullut rajan yli Angolasta Namibiaan Ambomaalle. Etelä-Afrikan sotilaat olivat tappaneet heistä yli 300.

Tilanteen oli ilmeisesti aiheuttanut Ahtisaaren vanha tuttu, Swapo-johtaja Nujoma, omavaltaisella päätöksellä. Kyse oli sopimusrikkomuksesta.

Etelä-Afrikan ulkoministeri Pik Botha raivosi Ahtisaarelle.

Tilanne uhkasi luisua käsistä.

Silloin Ahtisaari joutui tekemään päätöksen, jota hän myöhemmin kuvasi elämänsä vaikeimmaksi.

Hän valtuutti Etelä-Afrikan joukot poistumaan tukikohdistaan maan vakauttamiseksi. Siitä seurasi uusia yhteenottoja ja kuolonuhreja, kunnes reilun viikon päästä tilanne rauhoittui.

Ahtisaaren päätös raivostutti Swapon. Maailman mediassa Ahtisaarta moitittiin. Häntä syytettiin Etelä-Afrikan kätyriksi.

Vieläkö päätös kalvaa mieltä?

"Ei. Joskus ihminen vain joutuu sellaiseen tilanteeseen", Ahtisaari sanoo. "Päätös oli YK:lle vaikea, mutta jollei (Etelä-Afrikan) joukkoja olisi vapautettu, ne olisivat lähteneet joka tapauksessa, ja se olisi ollut koko homman loppu."

Päätös jätti vuosiksi särön Ahtisaaren ja Swapon suhteisiin. "Siitäkin on päästy yli."

Lopulta päätöslauselma 435:stä tuli totta. Namibiassa pidettiin vaalit. Sekä mustat että valkoiset saivat äänestää. YK:n rauhanturvaajat – joukossa suomalaisia – pitivät järjestystä.

Vaaleissa Swapo nousi valtaan. Se ei ryhtynyt kostotoimin. Valkoinen vähemmistö sai pitää maansa ja omaisuutensa.

Vaikutukset olivat laajemmat. Etelä-Afrikan silloinen ulkoministeri Botha kirjoitti äskettäin Mail&Guardian -lehdessä, että rauha naapurimaissa tasoitti tien rotusorron loppuun Etelä-Afrikassa.

Oliko se myös Ahtisaaren sanomaton tavoite?

"Voin vain vastata, kuten ystävät ANC:ssa (Etelä-Afrikan vapautusliike) ovat sanoneet. Jos YK olisi epäonnistunut Namibiassa, se olisi viivyttänyt Etelä-Afrikan demokratisoitumista useilla vuosilla."

Nyt 25 vuotta myöhemmin Namibia luokitellaan keskituloiseksi maaksi. Suomikaan ei enää anna sille lahja-apua. Kahden miljoonan asukkaan Namibialla on komeat tiet ja muutenkin hyvä infrastruktuuri.

Mutta etenkin maaseudulla iso osa namibialaisista elää yhä köyhyydessä. Valkoinen vähemmistö omistaa suurimman osan maasta. Swapo hallitsee politiikkaa lähes yksinpuoluevallan tavoin.

Ahtisaaren mielestä Namibia on silti esimerkki hyvin kehittyneestä afrikkalaisvaltiosta. Syksyn elektronisissa vaaleissa valittiin uudet kansanedustajat. Heistä puolet on naisia, ja uusi pääministeri Saara Kuugongelwa-Amadhila on nainen.

"Tänne pitäisi Suomesta tulla katsomaan mallia tasa-arvoon", Ahtisaari sanoo.

Myönteistä on myös se, että lauantaina presidentti Hifikepunye Pohamba jätti tehtävänsä asiallisesti kahden kauden jälkeen, mikä ei ole aina itsestäänselvyys Afrikassa. Ansioistaan Pohamba sai äskettäin afrikkalaisjohtajille jaettavan arvostetun Mo Ibrahim -palkinnon. Palkintoraadissa istui Ahtisaari.

Miehet ovat tuttuja jo 1970-luvulta. Pohamba oli alun perin mukana ehdottamassa Ahtisaarta YK:n Namibia-valtuutetuksi.

Namibia oli Ahtisaarelle ensimmäinen onnistuminen rauhanvälittäjänä. Sen jälkeen "niitä hommia on riittänyt niin paljon kuin on ehtinyt tehdä". Työ tunnustettiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2008.

"Olen aina sanonut, että olen tavattoman kiitollinen namibialaisille ja afrikkalaisille, että sain mahdollisuuden täällä. Muuten elämä olisi voinut mennä toisin, ja olen tavattoman onnellinen, että se on mennyt näin."

Myös presidentti Geingobin ja varapresidentti Iyambon elämät olisivat menneet toisin ilman Ahtisaarta ja muita suomalaisia. Nyt kun kaksi ystävää vuosikymmenten takaa alkaa johtaa Namibiaa, mitä neuvoja Ahtisaari antaa?

"En mitään", hän sanoo. "Halaan vaan ja onnittelen."

Sami Sillanpää HS
Windhoek, Namibia

Oikaisu 22. maaliskuuta 2015 klo 10.15: Namibia on Lounais-Afrikassa, ei Kaakkois-Afrikassa.

Esa Pyysalo Pressfoto
Vuonna 1989 Martti Ahtisaari valmisteli Namibian vaaleja.
Vuonna 1989 Martti Ahtisaari valmisteli Namibian vaaleja.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Valtiovierailullaan Namibiassa vuonna 1995 presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari tapasivat Namibian presidentin Sam Nujoman.
Valtiovierailullaan Namibiassa vuonna 1995 presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari tapasivat Namibian presidentin Sam Nujoman.

Mika Ranta HS
Namibia avasi lauantaina suurlähetystönsä Helsingissä Kaartinkaupungissa. Seppo Kalliokoski (vas.) ja suurlähettiläs Bonny Haufiku kohottivat maljat Namibian itsenäisyyspäivän kunniaksi.
Namibia avasi lauantaina suurlähetystönsä Helsingissä Kaartinkaupungissa. Seppo Kalliokoski (vas.) ja suurlähettiläs Bonny Haufiku kohottivat maljat Namibian itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat