Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huthit valtasivat tärkeän lentokentän Jemenissä

YK:n turvaneuvosto antoi tukensa syrjäytetylle presidentille

Ulkomaat
 

Vallankaappauksen tehneet huthikapinalliset valtasivat strategisesti tärkeän Taizin kaupungin sotilaslentokentän Jemenissä, uutistoimistot kertoivat sunnuntaina.

Lentokentän valtaus vahvisti shiialaiseen zaidilaislahkoon kuuluvien huthien otetta maan pohjoisosasta ja lisäsi pelkoja sisällissodasta.

Taizin asukkaat kertoivat uutistoimisto Reutersille, että huthien asejoukot valtasivat lentokentän myöhään lauantaina ilman vastarintaa. Silminnäkijöiden mukaan huthien hallinnassa olevilta alueilta oli matkalla kymmeniä panssarivaunuja ja sotilasajoneuvoja kohti Taizia.

Myöhään sunnuntaina Suomen aikaa YK:n turvaneuvosto ilmaisi tukensa Jemenin syrjäytetylle presidentille presidentti Abedrabbo Mansur Hadille ja Jemenin yhtenäisyydelle.

Turvaneuvoston oli kutsunut koolle presidentti Hadi, joka on paennut Jemenin eteläosissa sijaitsevaan Adenin kaupunkiin huthien vallattua maan pääkaupungin Sanaan. Hadi vaati YK:ta puuttumaan nopeasti Jemenin levottomuuksien kierteeseen.

Levottomuudet ovat levinneet eri puolille maata sen jälkeen kun huthikapinalliset valtasivat Sanaan viime syyskuussa. Alkuvuodesta huthit pakottivat presidentti Hadin eroamaan, mutta Hadi on yhä kansainvälisesti tunnustettu Jemenin johtaja.

Huthijohtaja Abdel-Malek al-Huthi perusteli Taizin valtausta sunnuntaina jihadistijärjestö Isisin ja al-Qaidan aiheuttamalla uhalla. Hän sanoi komentaneensa joukkonsa islamistiryhmiä vastaan, kertoi Reuters.

Jemenin pääkaupungissa Sanaassa tehtiin perjantaina kaksi tuhoisaa itsemurhaiskua huthikapinallisten suosimiin moskeijoihin.

Jihadistijärjestö Isis ilmoitti tehneensä iskut, mutta järjestön osallisuudesta ei ole pitävää näyttöä.

Köyhän mutta strategisesti tärkeän Jemenin levottomuudet uhkaavat alueellista vakautta.

Huthien hallussa on laajoja alueita maan pohjoisosista. Iranin uskotaan tukevan hutheja, samoin kuin 2012 syrjäytetyn presidentin Ali Abdullah Salehin. Salehilla on yhä valtaa maan turvallisuuskoneistossa.

Adenissa piileskelevä Hadi on puolestaan Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian liittolainen.

Jemenin maaseudulla terroristiverkosto al-Qaida on liittoutunut joidenkin heimojen kanssa. Sunnalainen al-Qaida samoin kuin Isis vastustavat shiialaisia hutheja.

Jemenin eteläosissa toimii myös separatistiliike, joka haluaa Etelä-Jemenin irtautuvan Pohjois-Jemenistä.

Lisääntyvän sekasorron vuoksi Yhdysvallat evakuoi lauantaina Jemenistä erikoisjoukkojen yksikön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat