Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne valtio soittaa, kun joki tulvii tai metsä palaa? EU:n hätänumeroon

EU:n kriisikeskuksen suomalainen johtaja toivoo omia sammutuslentokoneita ja Ukrainalle lisää apua

Ulkomaat
 
Wiktor Dabkowski
EU pystyy vastaamaan avunpyyntöön nopeimmillaan vuorokauden kuluessa, Juha Auvinen kertoo.
EU pystyy vastaamaan avunpyyntöön nopeimmillaan vuorokauden kuluessa, Juha Auvinen kertoo. Kuva: Wiktor Dabkowski

Kun valtiolla on hätä, tässä huoneessa pirisee.

Nyt ei pirise, mutta tilanne on päällä. Pitäisi löytää jostain evakuointikone, joka lentää hakemaan ebolatartunnan mahdollisesti saanutta eurooppalaista hoitohenkilökuntaa Sierra Leonesta.

"Luxemburg on ilmeisesti luvannut koneen", kuiskaa Juha Auvinen, EU:n välitöntä kriisiapua antavan keskuksen päällikkö.

Olemme kriisikeskuksen pääoperaatiohuoneessa, EU:n hätäkeskuksessa. Yksi työntekijöistä tarkkailee koko ajan seinälle ripustetuista näytöistä tulvatilanteita ja säätiloja eri puolilla maapalloa.

Juuri nyt ei näyttäisi tulvivan.

Euroopan unioni on viime vuosina tullut tunnetuksi lähinnä velkakriisien hoidosta. Unionilla on kuitenkin näppinsä pelissä myös toisenlaisessa kriisinhoidossa.

Kun tavallinen kansalainen soittaa tulipalon syttyessä 112-numeroon, valtio voi soittaa metsäpalojen riehuessa unionin hätänumeroon.

Eli siis tähän huoneeseen. Vähintään kaksi henkilöä päivystää puhelimen äärellä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

"Toiminta on parhaimmillaan ällistyttävän nopeaa. Voimme vuorokaudessa lähettää merkittävää apua", Auvinen sanoo.

Jos EU:n ja sen jäsenmaiden ponnistelut lasketaan yhteen, unioni on maailman suurin humanitaarisen avun antaja. Vuonna 2013 EU käytti 1,35 miljardia euroa auttaakseen yli 124 miljoonaa luonnonkatastrofien ja aseellisten konfliktien uhria 90 maassa EU:n ulkopuolella.

EU ei itse varsinaisesti toimi kentällä, vaan sen humanitaarinen eli pidempiaikainen rahallinen apu kulkee kansainvälisten järjestöjen kautta.

Myöskään välitöntä kriisiapua EU ei anna itse, vaan koordinoi jäsenmaiden antamaa apua unionin niin kutsutun pelastuspalvelumekanismin kautta.

Toisin sanoen kun EU:n hätäkeskuksessa pirisee puhelin, virkamiehet alkavat miettiä millaista apua tarvitaan ja välittävät avunpyynnön jäsenmaille.

Jäsenmaat lupaavat esimerkiksi hoitohenkilökuntaa, pelastustyöntekijöitä, veneitä, lääkkeitä tai sammutuskoneita.

EU koordinoi avun lähettämisen perille ja maksaa mahdollisesti osan kuljetuskustannuksista.

Vuonna 2013 tästä hätäkeskuksesta pistettiin liikkeelle 16 pelastusoperaatiota – 12 EU:n ulkopuolella ja neljä sisällä.

EU:n hätäkeskuksessa työskentelee 50 ihmistä. Vielä viisi vuotta sitten komission virkamiehet harjoittelivat tässä samassa tilassa vakiotansseja.

Viime aikojen suurin ponnistus on ollut ebolan torjunta Länsi-Afrikassa. Auvinen organisoi viime syksynä evakuointijärjestelmän lääkintähenkilökunnalle, jota alueelle lähetetään.

"Evakuointijärjestelmän pystyttäminen oli tärkeää, että lääkärit ja hoitajat saatiin sinne lähtemään."

EU on lähettänyt Länsi-Afrikkaan sata avustuslentoa. Lisäksi Hollannista on mennyt kaksi isoa sotalaivaa, jotka olivat täynnä ruokaa, lääkkeitä, ambulansseja ja suojapukuja.

"Laivat saatiin täyteen apua."

Nyt Auvinen toivoisi jäsenmailta apua erityisesti Ukrainan sisäisille pakolaisille. Arviolta miljoona ihmistä Ukrainassa on joutunut jättämään kotinsa.

Tammikuun lopussa EU organisoi suuren apulähetyksen Ukrainaan kahdeksasta jäsenmaasta saadakseen ongelmalle huomiota. Suomi osallistui operaatioon lähettämällä talvioloihin sopivia telttoja.

"Pakolaisista tulee usein mieleen Afrikka. Ei ajatella, että sellainen ongelma voi olla Euroopan porteilla", Auvinen sanoo.

Apua on viety myös Itä-Ukrainan kapinallisalueille.

"Humanitaarinen apu ei voi olla politisoitunutta. Sitä on annettava kaikille tasapuolisesti."

Maaliskuun loppupuolella EU aikoo lähettää Kiovaan noin kuuden hengen asiantuntijatiimin auttamaan Ukrainan oman kriisinhallinnon rakentamisessa. Tiimin vetäjä on suomalainen.

Auvinen yrittää kehittää EU:n kriisivalmiuksia muun muassa kokoamalla tietokantaa jäsenmaiden tarjoamista voimavaroista.

Saksa on luvannut tähän vapaaehtoiseen pankkiin lääkintälentokoneita, Luxemburg evakuointikoneita, Belgia liikkuvan laboratorion ja Suomi rauniopelastustiimin, joka on erikoistunut kylmiin olosuhteisiin.

Auvinen haluaisi myös hankkia EU:lle omaa kalustoa – tai valmiudessa odottavaa vuokrakalustoa – kuten sammutuskoneita maastopalojen varalta. Jäsenmaiden kapasiteetit kun eivät aina riitä.

"Viime kesänä ranskalaiset ja italialaiset sammutuskoneet lensivät auttamaan Ruotsin metsäpaloissa. Mutta entä jos niiden omat metsät olisivat palaneet samaan aikaan? Silloin olisi ollut tarvetta EU-koneille."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Juha Auvisen johtamassa EU:n kriisikeskuksessa seurataan muun muassa maailman tulvatilanteita.
Juha Auvisen johtamassa EU:n kriisikeskuksessa seurataan muun muassa maailman tulvatilanteita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat