Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA sijoittaa lisää kiertäviä joukkoja Eurooppaan

Venäjän uhka on saanut sotilasjohdon jarruttamaan suunnitelmia joukkojen vetämisestä

Ulkomaat
 

Venäjän uhka on saanut Yhdysvaltain sotilasjohdon kääntämään katseensa takaisin maailmankolkkaan, jossa tehtävän piti olla suoritettu: Eurooppaan.

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen komentaja kenraali Philip Breedlove varoitti viime kesänä, että hän tarvitsee lisää miehiä Eurooppaan. Ennen Ukrainan sotaa amerikkalaisjoukkoja Euroopassa oli vähennetty Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien.

"Kaksitoista tai neljätoista vuotta olemme pitäneet Venäjää kumppanina", Breedlove sanoi. "Nyt tilanne on aivan erilainen."

Kylmän sodan huippuvuosina 1950- ja 1960-lukujen taitteessa Yhdysvalloilla oli Euroopassa jopa 400 000 sotilasta. 1980-luvulla kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat Suomessakin rauhanmarsseille aseistariisunnan puolesta ja Yhdysvaltain Eurooppaan sijoittamia keskimatkan ohjuksia vastaan.

Nyt Yhdysvalloilla on Euroopassa pysyvästi noin 64 000 sotilasta. Tammikuussa Yhdysvallat ilmoitti vähentävänsä näitä joukkoja parilla tuhannella. Jos puolustusministeriön säästöt toteutetaan, pysyvien joukkojen määrä Euroopassa vähenee ensi vuonna edelleen.

Tunnelma Euroopassa on kuitenkin muuttunut: Yhdysvaltain liittolaiset haluavat varmistaa, että amerikkalaisjoukot pysyvät Euroopassa mahdollisimman monilukuisina.

Siksi Yhdysvallat on jo kaksinkertaistanut kierrätettävien joukkojensa määrän, kertoo Suomen Washingtonin-lähetystön apulaispuolustusasiamies Markku Viitasaari. Kierrätettävät joukot eivät asu perheineen Euroopassa. He palaavat välillä kotiin, ja tilalle tulee uusia.

"Yhdysvalloilla on Euroopassa kierrätettäviä joukkoja ainakin 4 000 sotilasta, ja määrä luultavasti kasvaa", Viitasaari sanoo.

Sotilasvoiman kannalta muutama tuhat sotilasta Puolassa ja Baltiassa ei ole paljon. Kyse on Viitasaaren mukaan pelotteesta.

"Harhaisinkaan johtaja ei voi kuvitella hyökkäävänsä amerikkalaisjoukkojen kimppuun."

Washingtonissa väännetään parhaillaan kättä asevoimien rahoista. Kongressin enemmistöpuolue republikaanit esitti budjettiehdotuksessaan asevoimille lisärahaa ulkomaisiin operaatioihin. Osa lisärahasta on jo aiemmin korvamerkitty Eurooppaan.

"Yhdysvallat on edelleen vahvasti sitoutunut puolustamaan Eurooppaa. Kyse ei ole vain yhteenkuuluvuuden tunteesta, vaan myös heidän omasta edustaan. Jos he lipeäisivät lupauksestaan puolustaa liittolaisiaan, heidän uskottavuutensa menisi", Viitasaari sanoo.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat