Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärioikeiston kokous järkyttää Venäjän juutalaisia – osallistujia myös Suomesta

Tutkijan mukaan Venäjä horjuttaa Eurooppaa tukemalla radikaalia oikeistoa

Ulkomaat
 

Pietarissa sunnuntaina järjestetty venäläisten ja eurooppalaisten äärioikeiston edustajien kokous järkytti Venäjän juutalaisyhteisöä.

"Venäjän juutalaisyhteisöjen liitto esittää äärimmäisen huolensa ja hämmennyksensä sen johdosta, että Pietarissa – kaupungissa, joka selvisi fasistien miehityksen kaikista kauheuksista – sallittiin Euroopan kaikkein äärikansallisimpien voimien kokoontua suureen foorumiin", se tiedotti.

Kokousta markkinoitiin "kansainvälisenä venäläisenä konservatiivisena foorumina", mutta sen osanottajiin lukeutui kovan linjan äärioikeistopuolueita.

Muun muassa Kreikan Kultainen aamunkoitto, Italian Forza Nuova ja Saksan NPD olivat edustettuina. Puheenvuoroissa haukuttiin Yhdysvaltoja, Natoa ja länsipakotteita ja kehuttiin Venäjän politiikkaa.

Uutissivusto Fontanka.ru:n mukaan jotkut osallistujista eivät peitelleet hakaristitatuointejaan.

Suomesta seminaariin osallistui Itsenäisyyspuolueen eduskuntavaaliehdokas Jukka Davidsson ja Venäjällä venäläis-suomalaisten perheriitojen kommentoijana tunnettu Johan Bäckman.

Yksi kokouksen järjestäjistä oli Kremliä tukeva Rodina-puolue. Tapahtuman mainoksiin oli painettu presidentti Vladimir Putinin kuvia ja lainauksia.

Tutkijan mukaan Venäjä haluaa vaikuttaa äärioikeiston kautta Euroopan poliittiseen kenttään.

"Venäjä tukee radikaalia eurooppalaista oikeistoa, ja se puolestaan tukee Venäjää. Putinin ja Venäjän tärkein päämäärä on aiheuttaa epävakautta Euroopassa ja hakea oikeutusta omalle politiikalleen", Venäjän ja Euroopan integraatioon perehtynyt pietarilaistutkija Jelena Belokurova sanoi HS:lle maanantaina.

"Heitä kutsutaan myös tarkkailijoiksi vaaleihin. Venäläisille heidät esitellään Euroopan todellisina patriootteina."

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kieltäytyi kommentoimasta tapahtumaa. Hän totesi, että presidentille oli toimitettu tieto konferenssin järjestämisestä.

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa fasistien tukemisesta ja sanomaa on levitetty laajalti televisiopropagandan avulla.

Aiemmin Putinia arvostelleet venäläiset äärinationalistit jakautuivat Ukrainan sodan myötä kahteen leiriin. Suurin osa alkoi kannattaa Venäjän politiikkaa ja Itä-Ukrainan kapinallisia.

Neljä kokoontumista vastustanutta antifasistia otettiin kiinni sunnuntaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat