Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistakumppanit Merkel ja Tsipras hieroivat sopua

Kreikan pääministeri ja Saksan liittokansleri vakuuttivat Berliinissä tekevänsä yhteistyötä

Ulkomaat
 
Tobias Schwarz AFP
Angela Merkel ja Alexis Tsipras poseerasivat iloisina valokuvaajille Berliinissä maanantaina.
Angela Merkel ja Alexis Tsipras poseerasivat iloisina valokuvaajille Berliinissä maanantaina. Kuva: Tobias Schwarz AFP

Kreikan pääministerin Alexis Tsipras ja liittokansleri Angela Merkel ponnistelivat Berliinissä maanantai-iltana kaikin voimin vakuuttaakseen kaikki kuulijat yhteistyöhalustaan.

Aiemmin Tsipras oli viestittänyt Merkelille, että Kreikka ei selviydy lainoistaan ilman Euroopan unionin apua.

"Haluan, että irtaudumme stereotypiosta. Kreikkalaiset eivät ole laiskoja, eivätkä saksalaiset ole aiheuttaneet Kreikan ongelmia. Emme käy läpi vanhoja ongelmia, vaan yritämme löytää poliittisia ratkaisuja niihin", Tsipras sanoi tiedotustilaisuudessa Berliinissä.

Tsipras oli ensimmäisellä valtiovierailullaan Saksassa. Hän ja Merkel keskustelivat Kreikan tarvitsemista uudistuksista jopa kahteen eri otteeseen.

Tiedotustilaisuudessa yksityiskohtaisia uudistuksia ei käsitelty lainkaan. Tsipras kuitenkin luonnehti uudistuksia "uudeksi poliittiseksi sekoitukseksi", jonka keskeinen osa on saada veronkierto kuriin.

Merkel korosti, ettei Saksa voi yksin sopia Kreikan kanssa euromaiden yhteisistä asioista mitään. "Saksa on yksi euromaa 19:n maan joukossa, ja euroryhmässä kaikilla on yksi ääni. Emme voi täällä tänään tehdä mitään tarjouksia", Merkel sanoi.

Tsipras ei varonut kritisoimasta Kreikan avustusohjelmaa. "Se ei ole ollut menestystarinaa, vaan sillä on ollut hirveitä vaikutuksia kansantalouteemme", Tsipras sanoi.

Uudistukset ovat ehtona sille, Kreikan pelastusoperaation jatkumisell, ja jännite Saksan ja Kreikan välillä on ollut ennennäkemätön. Etenkin valtiovarainministerit Wolfgang Schäuble ja Gianis Varoufakis ovat kommentoineet varsin suorasukaisesti toistensa politiikkaa.

Saksan hallituspiireistä tunnelmaa kuitenkin liennytettiin juuri ennen Tsiprasin vierailua.

Kreikan hallitus suunnittelee uutistoimisto DPA:n mukaan uudistuksia, jotka ovat sekoitus veronkorotuksia, valtion omaisuuden yksityistämistä ja verokeinottelijoiden rahojen palauttamista valtion kassaan.

Hallitus lupaa kohtuullisia rangaistuksia veronkiertäjille, jotka ovat siirtäneet rahojaan Kreikan verottajan ulottumattomiin. Suunnitelman mukaan heidän pitäisi maksaa 15 prosenttia viime vuosina ansaitsemistaan tuloista Kreikan valtiolle. Loput he saisivat pitää. Tämä on herättänyt kritiikkiä siitä, ettei oligarkkeja rangaista kunnolla.

Kreikka aikoo nostaa arvonlisäveroa esimerkiksi Egeanmeren turistisaarilla. Samoin alkoholin ja tupakan verotusta on määrä kiristää.

Vaalilupauksestaan eli kiinteistöveron poistosta Tsipras pitää kiinni, mutta sen kompensoimiseksi korottaa suurten omaisuuksien veroa korotetaan. Lisäksi hallitus aikoo nostaa eläkeiän 67 vuoteen.

Yksityistäminen on Syriza-vetoiselle hallitukselle vaikea asia, mutta se aikoo antaa aluelentokenttien osalta periksi. Ne siirtynevät Frankfurtin lentokentän operaattorille Fraportille.

Lisäksi hallitus on valmis myymään Thessalonikin satamasta yksityisille yhtiöille juuri alle puolet eli 49 prosenttia.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat