Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Singaporen rautainen maan isä uhkasi nousta haudasta

Ulkomaat
 

Surunvalitteluja virtasi Singaporeen maanantaina, kun tieto kaupunkivaltion perustajana pidetyn Lee Kuan Yew'n kuolemasta levisi. Hän kuoli 91-vuotiaana myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Lee oli Singaporen pääministeri brittihallinnon päättymisestä vuonna 1959 aina vuoteen 1990 asti. Vuonna 1965 itsenäistynyt saari kasvoi hänen johdollaan malarian vaivaamasta siirtomaakaupungista tärkeäksi kansainväliseksi finanssikeskukseksi ja Kaakkois-Aasian rikkaimmaksi maaksi. Malariahyttyset kaikkosivat pilvenpiirtäjien tieltä.

Se on suuri saavutus saarella, jolla ei ole merkittäviä luonnonvaroja eikä edes yhteistä kieltä tai kulttuuria. Singaporen väestö on sekoitus kiinalaisia, malesialaisia ja intialaisia.

Leen luomassa Singaporen mallissa on kuitenkin myös synkempi puoli. Malliin kuuluu, että suunnilleen kaikki on alisteista talouskasvulle – myös poliittinen järjestelmä.

Vaikka Singapore on virallisesti parlamentaarinen demokratia, on se käytännössä lähellä yksipuoluejärjestelmää. Vallassa on aina ollut Leen puolue PAP.

Tiukasti johdettu järjestelmä on osoittanut tehonsa talouskasvun tuottajana, ja siitä on katsottu mallia esimerkiksi Kiinassa. Ihmisoikeuksien näkökulmasta Leen perintö on silti ankea.

Hallituksen arvostelijoita on pantu telkien taakse ja tuomittu valtaviin korvauksiin. Tietyistä rikoksista voi saada raippoja.

Viestimet ovat lähes kokonaan hallituksen otteessa. Tukahduttaminen on johtanut siihen, ettei järjestelmää julkisesti juuri kyseenalaisteta. Opposition edustajat ovat sanoneet, että Singaporessa vallitsee pelon ilmapiiri.

Ja vaikka talous on ollut menestystarina, kaikki eivät ole tulleet onnellisiksi. Köyhien ja rikkaiden välillä on valtava kuilu.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Singaporessa etenkin nuoret ovat yhä tyytymättömämpiä järjestelmään. Kunhan maa pääsee yli suurmiehensä kuolemasta, on pieni mahdollisuus, että uudistuksista voidaan alkaa keskustella.

Lee on tosin uhannut nousta haudasta, jos asiat eivät mene, kuten hän haluaa. "Nousen vaikka sairasvuoteeltani, tai vaikka laskisitte minut hautaan, jos näen että jokin on menossa pieleen", hän sanoi vuonna 1988 pitämässään puheessa.

Lee oli niin suuri mies, että moni saattoi ottaa väitteen kirjaimellisesti.

Mikko Paakkanen HS mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Edgar Su Reuters
Ihmiset kunnioittivat Lee Kuan Yew'n muistoa hänen vanhassa vaalipiirissään Singaporessa maanantaina.
Ihmiset kunnioittivat Lee Kuan Yew'n muistoa hänen vanhassa vaalipiirissään Singaporessa maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat