Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarissa ruuvataan muistolaattoja Neuvostoliiton vainojen uhreille

Venäjällä suhde Neuvostoliiton poliittisiin puhdistuksiin on ristiriitainen

Ulkomaat
 
Sergei Gratšov
Anna Kaminskaja (vas.) seurasi, kun hänen isänsä Genrih Kaminski ja isoisänsä Nikolai Punin saivat muistolaatan. Kaminskaja etsi poliittisen vainon kohteeksi joutunutta isäänsä 1990-luvulle saakka, kunnes Neuvostoliitto kaatui ja arkistot avautuivat.
Anna Kaminskaja (vas.) seurasi, kun hänen isänsä Genrih Kaminski ja isoisänsä Nikolai Punin saivat muistolaatan. Kaminskaja etsi poliittisen vainon kohteeksi joutunutta isäänsä 1990-luvulle saakka, kunnes Neuvostoliitto kaatui ja arkistot avautuivat. Kuva: Sergei Gratšov

Liikuttuneet ihmiset seurasivat alkukevään pakkasessa, kun kaksi korutonta muistolaattaa ruuvattiin Anna Ahmatovan museon seinään sunnuntaina Pietarissa.

"Venäjällä valtio on aina osannut painostaa kansalaisiaan ja osannut olla muistamatta tekojaan", toimittaja Sergei Parhomenko sanoi avajaisseremoniassa.

Fakta

Neuvostovainoissa kuoli miljoonia

 Kansalaisjärjestö Memorialin mukaan Neuvostoliiton poliittisista vainoista kärsi 11–39 miljoonaa ihmistä.

 Diktaattori Josif Stalin tapatti pelkästään 1930–1933 noin 6–9 miljoonaa ihmistä pakkokollektivisoimalla maatalouden, tuhoamalla maata omistavat kulakit luokkana ja aiheuttaessaan maaseudulla nälänhädän.

 Vuosina 1937–1938 Stalinin puhdistukset kiihtyivät. Arviolta kaksi miljoonaa ihmistä pidätettiin tai pakkosiirrettiin. Virallisten lukujen mukaan yli 700 000 ihmistä teloitettiin. Se tarkoitti noin 1 000:ta teloitusta päivässä.

Parhomenko on yksi Viimeinen osoite -hankkeen moottoreista. Moskovassa aloittaneen ja nyt Pietariin toimintaansa laajentaneen liikkeen vapaaehtoiset kiinnittävät muistolaattoja Neuvostoliiton poliittisten vainojen uhreille. Kyltit ruuvataan taloihin, joissa uhrit asuivat ennen pidätystä.

Neliön muotoinen aukko taulussa symboloi tyhjyyttä, joka ammutusta tai leirillä kuolleesta ihmisestä jää jäljelle, Parhomenko kuvaili.

Ahmatovan museon laatoissa muistetaan Nikolai Puninia ja tämän vävyä Genrih Kaminskia.

Helsingissä 1888 syntynyt taiteentutkija Punin oli runoilija Anna Ahmatovan kolmas avomies ja elämänkumppani. Pariskunta asui Pietarissa osoitteessa Fontanka 34. Rakennuksesta tehtiin myöhemmin museo.

Metallisessa muistolaatassa kerrotaan Puninista lakonisesti: "Pidätettiin 26. 08. 1949. Kuoli 21. 08. 1953 vankileirillä Komin autonomisessa sosialistisessa neuvostotasavallassa. Rehabilitoitiin 1957."

Kaminski (1920–1943) pidätettiin rintamalla vain 21-vuotiaana vuonna 1941.

Hankkeen avajaisissa puhunut Puninin tyttärentytär ja Kaminskin tytär Anna Kaminskaja oli kaksivuotias, kun isä katosi.

"En vaihtanut sukunimeäni koska toivoin, että isä etsisi minua. Ollessani lentokentillä olin kuulevinani hänen nimensä", Kaminskaja kertoi. "Kävin jopa selvänäkijällä, joka väitti, että isä on elossa."

Kaminskin kohtalo selvisi vasta Neuvostoliiton hajottua, kun arkistot avautuivat. Hän oli kuollut 3. marraskuuta 1943 vankileirin sairaalassa.

Viimeinen osoite -liike toimii vapaaehtoisten voimin. Kuka tahansa voi esittää muistolaatan tekemistä vainojen uhrille. Varat kerätään aloitteen tekijöiltä, joukkorahoituksella ja yksittäisiltä sponsoreilta.

Vainojen uhrien muistoa vaaliva kansalaisjärjestö Memorial on koonnut tiedot 2,6 miljoonasta Neuvostoliiton vainoissa kuolleesta. Memorial toteaa, että "myönteisimpien arvioiden" mukaan tämä on 20 prosenttia kaikista uhreista.

Venäjällä suhtautuminen vainojen historiaan on ristiriitaista. Uralin kupeessa Permissä Venäjän ainoa museoksi muutettu vankileiri on ajettu viranomaisten toimesta nurkkaan. Museon toiminnan sisällöistä vastannut kansalaisjärjestö Perm-36 ilmoitti maaliskuussa lopettavansa toimintansa.

Viime viikolla järjestö ilmoitti uusista viranomaistarkastuksista, joista yksi koskee järjestön julistamista "ulkomaiseksi agentiksi". Myös Memorial on liitetty ulkomaisten agenttien listalle. Nimityksellä on voimakkaan kielteinen sävy venäjän kielessä.

Toisaalta Venäjän Karjalassa ollaan pystyttämässä muistomerkkiä Stalinin vainojen suomalaisille uhreille.

"On rohkeita ihmisiä ja on pelkureita. On viisaita ja tyhmiä. Permissä löytyi niitä, jotka halusivat muuttaa poliittisten vainojen uhrien museon vankileirien ylläpitäjien museoksi", Parhomenko sanoi HS:lle.

Viimeinen osoite -hankkeen esikuva on Saksasta lähtenyt Kompastuskivet-projekti, jossa natsi-Saksan vainojen uhreille upotetaan muistokiviä katuihin.

"Meillä oli Venäjällä oma holokaustimme", Parhomenko totesi.

Anneli Ahonen
Pietari

Laatta Fontanka 34:n seinässä Pietarissa muistuttaa vainoista.
Laatta Fontanka 34:n seinässä Pietarissa muistuttaa vainoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat