Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Texasin "vastarannankiiski" Ted Cruz pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi

Senaattori Ted Cruzin mahdollisuuksia USA:n presidentiksi pidetään vähäisinä

Ulkomaat
 
Ted Cruz
Ted Cruz

Konservatiivisen teekutsuliikkeen suosikki, texasilaissenaattori Ted Cruz ilmoitti maanantaina pyrkivänsä Yhdysvaltain presidentiksi. Hän on ensimmäinen tunnettu ehdokas, joka on virallisesti aloittanut kampanjan kohti marraskuussa 2016 pidettäviä vaaleja.

Maanantaina Cruz piti kampanjansa avauspuheen kristillisen Liberty -yliopiston kampuksella Virginiassa, jossa häntä kuuli 10 000 opiskelijaa. Cruz puhui Yhdysvaltain ainutlaatuisuudesta, Jeesuksesta ja vapaudesta, joiden vastakohdaksi hän nosti valtion holhouksen, verottajan ja presidentti Obaman terveydenhoitouudistuksen.

"Anna minulle vapaus, tai anna minulle kuolema", Cruz sanoi lainaten yhtä Yhdysvaltain perustajista, itsenäisyystaistelija Patrick Henryä.

Cruz on jyrkistä mielipiteistään, konfliktinhakuisesta tyylistään ja julistavista puheistaan tunnettu vastarannankiiski, mutta hänen mahdollisuutensa tulla valituksi ovat häviävän pienet. Republikaanien oikeistosiipi on mielipidemittausten mukaan innostuneempi Wisconsinin kuvernööristä Scott Walkerista kuin Cruzista, jolla on CNN:n mielipidemittauksen mukaan vain 4 prosentin kannatus omiensa joukossa. Maltillisemmalla puolella vastassa on tunnettavuudeltaan ja rahoitukseltaan ylivoimainen Jeb Bush, Floridan entinen kuvernööri.

Cruz ei ole edes omassa puolueessaan kovin pidetty. Hän vastusti kongressissa presidentti Obaman terveydenhoitouudistusta Obamacarea niin härkäpäisesti, että liittovaltion hallitus jouduttiin sulkemaan rahoituksen puutteen takia 16 päiväksi vuonna 2013. Republikaanit saivat kriisin seurauksena lunta tupaan, ja puoluejohto tuskastui Cruziin.

Cruz vastustaa myös samaa sukupuolta olevien avioliittoja, koulujen valtakunnallisia oppimistavoitteita ja maahanmuuttouudistusta, joka antaisi miljoonille laittomille siirtolaisille oleskeluluvan. Viime päivinä hän on vastustanut mustan Loretta Lynchin nimitystä Yhdysvaltain oikeusministeriksi, koska pitää tätä liian vasemmistolaisena.

Ulkopolitiikassa Cruz tunnetaan haukkana, joka vastustaa esimerkiksi sopimusta Iranin ydinohjelmasta.

"Kuvitelkaa presidentti, joka kukistaa radikaalin islamilaisen terrorismin, ja kutsuu sitä sen oikealla nimellä", Cruz sanoi maanantaina, ja sai raikuvat kristillisiltä opiskelijoilta raikuvat aplodit.

44-vuotias Cruz on syntynyt Kanadassa ja asuu nykyisin Houstonissa, Texasissa. Cruzin äiti on amerikkalainen, minkä takia hän voi pyrkiä presidentiksi – Valkoiseen taloon kun kelpaa vain syntyperäinen amerikkalainen. Cruzin isä on kuubalainen, joka muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1957, ja toimii nykyisin pappina.

Maanantaina Cruz kertoi, kuinka hänen isänsä oli aikoinaan halunnut jättää vaimonsa ja pienen poikansa, kunnes uskoontulo sai tämän muuttamaan mieltään.

"Ihmiset miettivät, onko usko totta, mutta minun perheessäni siitä ei ole epäilystäkään. Ilman Jeesuksen rakkautta minut olisi kasvattanut yksinhuoltaja", Cruz sanoi.

Taustansa takia Cruz saattaa vedota latinoihin, jotka ovat Yhdysvalloissa kasvava äänestäjäryhmä. Konservatiiviset latinot saattavat kuitenkin tukea myös Jeb Bushia, jolla on meksikolaissyntyinen vaimo ja joka puhuu espanjaa.

Cruz on valmistunut Princetonin ja Harvardin eliittiyliopistoista, ja hänet valittiin senaattiin vuonna 2012. Hän on naimisissa, ja hänellä on kaksi tytärtä.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat