Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarkozy palaa, Le Pen nousee

Ulkomaat
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.
Francois Guillot AFP
UMP-puolueen puheenjohtaja Nicolas Sarkozy puhui Dammarie-Les-Lyssä Pariisin eteläpuolella viime perjantaina.
UMP-puolueen puheenjohtaja Nicolas Sarkozy puhui Dammarie-Les-Lyssä Pariisin eteläpuolella viime perjantaina. Kuva: Francois Guillot AFP

Ranskan meneillään olevista paikallisvaaleista voi jo tehdä kaksi johtopäätöstä.

Yksi: Poliittisen uransa keväällä 2012 päättyneeksi julistanut Nicolas Sarkozy menestyy erittäin hyvin poliittisella urallaan.

Kaksi: Marine Le Penin maahanmuutto- ja EU-kriittinen Kansallinen rintama on Ranskan toiseksi suurin puolue.

Paikallisvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestettiin sunnuntaina ympäri Ranskaa. Toinen kierros on tulevana sunnuntaina. Departementtivaalit eivät ole Ranskassa lähimainkaan yhtä suuri asia kuin parlamenttivaalit, saatikka presidentinvaalit. Ne ovat kuitenkin paras poliittisen ilmapiirin mittari, joka nyt on saatavilla. Ja tuo mittari kertoo, että toteutumassa on vasemmiston painajainen.

Presidentti François Hollanden sosialistipuolue on kärsimässä vaaleissa kirveleviä tappioita Lillestä Marseilleen. Sosialistien jättämät paikat korjaa lähinnä Sarkozyn johtama, Suomen kokoomusta muistuttava UMP-puolue.

Sarkozyn presidenttivuosina valtaosa ranskalaisista ehti kyllästyä pahanpäiväisesti "Super-Sarkoon", joka halusi päättää kaikesta itse ja jolla eivät aina olleet ranskan lausumissäännöt hallussa käytöstavoista puhumattakaan. Nyt Sarkozy on osoittanut, että hän on kaikesta huolimatta varteenotettavin vaihtoehto keskustaoikeiston ehdokkaaksi vuoden 2017 presidentinvaaleissa. Vieteriukko on pomppaamassa laatikostaan.

Entistä enemmän sosialistien paikkoja vie myös Kansallinen rintama, joka vertautuu Suomessa lähinnä perussuomalaisiin – vaikka perussuomalaiset eivät haluakaan olla Le Penin joukkojen kanssa missään tekemisissä. Syynä pesäeroon on Kansallisen rintaman avoimesti rasistinen ja juutalaisvastainen historia. Samasta syystä Ranskan suuret puolueet ovat kieltäytyneet tekemästä sen kanssa yhteistyötä.

Sunnuntaina Kansallinen rintama sai jopa neljänneksen annetuista äänistä. Tämänkokoisen puolueen eristämistä on vaikea enää perustella maassa, joka mielellään muistuttaa olevansa modernin demokratian kehto. UMP ja sosialistit kutsuvat Kansallista rintamaa ei-tasavaltaiseksi puolueeksi, mutta 25 prosenttia tasavallasta vaikuttaa olevan eri mieltä. Marine Le Penin puhe Ranskan islamisoitumisesta ja EU:n haitallisuudesta on tavoittanut kuulijansa, eikä hän aio ainakaan hidastaa tahtia. Hänenkin tähtäimessään on jo vuosi 2017.

Petja Pelli HS petja.pelli@hs.fi
Kirjoittaja on ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat