Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liittolaisten luottamuspula syvenee

Lehti: Israel on vakoillut USA:n ja Iranin ydinneuvotteluita

Ulkomaat
 
Alex Wong AFP
Benjamin Netanjahun maaliskuun alussa Yhdysvaltain kongressissa pitämä puhe aiheutti paheksuntaa Barack Obaman hallinnossa.
Benjamin Netanjahun maaliskuun alussa Yhdysvaltain kongressissa pitämä puhe aiheutti paheksuntaa Barack Obaman hallinnossa. Kuva: Alex Wong AFP

Presidentti  Barack Obama puhui Yhdysvaltain tärkeimmästä liittolaisesta Israelista tiistaina harvinaisen viileästi.

"Meidän täytyy arvioida rehellisesti uudelleen" Yhdysvaltain suhtautuminen Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessiin, Obama sanoi. "Emme voi perustaa diplomatiaamme johonkin, mikä ei kenenkään mielestä tapahdu ainakaan lähivuosina."

Tällä Obama tarkoitti sitä, että palestiinalaiset saisivat oman valtion.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi viime viikolla ennen Israelin vaaleja, etteivät palestiinalaiset saa omaa valtiota hänen vahtivuorollaan. Vaalien jälkeen hän perui puheensa.

Kommentit raivostuttivat Washingtonin ja johtivat syvenevään luottamuspulaan Israelin ja Yhdysvaltain välillä.

Valkoisen talon kansliapäällikkö Denis McDonough sanoi maanantaina, että Israelin miehityksen Länsirannalla "täytyy päättyä."

"Israelin demokratia on perustunut siihen, että kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti ja reilusti. Ellei näin tehdä, se antaa pontta niille, jotka eivät usko juutalaisvaltioon, ja demokratian käsitys [Israelissa] alkaa rapautua", Obama sanoi The Huffington Post -lehdelle.

Israelin ja Yhdysvaltain liittolaisuus on ollut Yhdysvaltain ulkopolitiikan kulmakivi.

Nyt Obama on amerikkalaismedian mukaan ilmoittanut Netanjahulle, ettei Israel voi enää automaattisesti luottaa Yhdysvaltain tukeen YK:n turvallisuusneuvostossa. Tämä olisi radikaali muutos kymmenien vuosien linjaan.

Kyse ei ole henkilökemiasta, Obama sanoi tiistaina, vaan hänellä on Netanjahun kanssa "asialliset välit."

Tuore kipukohta on Iran. Yhdysvaltain ja Iranin neuvottelut Iranin ydinohjelmasta ovat loppusuoralla. Israel vastustaa sopimusta kiivaasti, koska sen ehdot eivät ole Israelin mielestä Iranille tarpeeksi tiukat.

Obaman hallinnon mielestä kompromissi on parempi kuin ei sopimusta ollenkaan. Vaihtoehto sopimukselle olisi isku Iranin ydinlaitoksiin.

The Wall Street Journal -lehti kertoi tiistaina, että Israel on vakoillut Yhdysvaltain ja Iranin välisiä ydinneuvotteluja ja vuotanut yksityiskohtia kongressiin. Israelin tavoite on ollut estää sopimus Obaman poliittisten vastustajien avulla. Samaan tähtäsi Iranin-vastainen puhe, jonka Netanjahu piti kongressissa republikaanien kutsusta.

"On yksi asia, että Israel ja Yhdysvallat vakoilevat toisiaan. On kokonaan toinen asia, että Israel varastaa Yhdysvaltain salaisuuksia ja yrittää vetää niillä mattoa Yhdysvaltain diplomatian alta", sanoi nimetön lähde WSJ:lle.

Myös Israelin sisäpolitiikka on saanut amerikkalaiset epäilemään, pyrkiikö Netanjahu edes rauhaan. Israelilaiset ovat rakentaneet yhä uusia siirtokuntia palestiinalaisten alueille.

"Hänen [Netanjahun] tekonsa eivät ole vastanneet hänen puheitaan", sanoi Yhdysvaltain entinen ulkoministeri James Baker The New York Times -lehdessä.

On vaikea nähdä, että suhteetkorjaantuisivat Obaman loppukauden aikana. Yhteistyö sotilasasioissa jatkuu, mutta kaikki ovet eivät enää ole auki.

"Epämuodolliset kontaktit ovat olleet Israelille tehokas tapa saada haluamansa", sanoi nimetön lähde The Los Angeles Timesissa. "Sama ei enää jatku."

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat