Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainaa horjuttaa nyt oligarkkien sota

Kuvenööri Kolomoiskyn ja presidentti Porošenkon kiista öljyputkiyhtiöstä kärjistyy

Ulkomaat
 
VALENTYN OGIRENKO Reuters
Poliisi vahti öljyputkiyhtiö Ukrtransnaftan pääkonttorin sisäänkäyntiä Kiovassa viime perjantaina .
Poliisi vahti öljyputkiyhtiö Ukrtransnaftan pääkonttorin sisäänkäyntiä Kiovassa viime perjantaina . Kuva: VALENTYN OGIRENKO Reuters

Rahamiesten ympärille muodostuneiden Ukrainan valtapiirien näennäinenkin sopu särkyi lopullisesti tällä viikolla kiistaan öljyputkiyhtiö Ukrtransnaftasta. Dnipropetrovskin omavaltainen kuvernööri, miljardööri Ihor Kolomoisky, 52, haastaa avoimesti presidentti-miljardööri Petro Porošenkon ja tämän liittolaiset.

Ukrtransnafta vastaa entisen Neuvostoliiton öljykentiltä Ukrainan halki Keski- ja Itä-Eurooppaan johtavista öljyputkista ja mustan kullan liikkeistä niissä. Yhtiö on Ukrnafta-emoyhtiön tytär, ja Kolomoisky omistaa emosta 42 prosenttia. 50 prosenttia plus yksi osake kuuluu Ukrainan valtiolle.

Artikkeliin liittyvät

Ukrainan parlamentti hyväksyi viime torstaina lain, jonka mukaan 50 prosentin omistusosuus riittää yhtiön toimivan johdon vaihtamiseen ilman, että yhtiökokousta tarvitsee kutsua koolle. Valtio sovelsi uutta lakia heti ja heitti Ukrtransnaftan johtokunnan puheenjohtajan Aleksandr Lazorkon ulos firman johdosta.

Lazorkoa pidetään Kolomoiskyn miehenä. Tilalle nimitetty Juri Mirošnik taas on työskennellyt aiemmin Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:ssa Luhanskin alueella, josta suurin osa kuuluu tätä nykyä separatistien hallitsemaan "Luhanskin kansantasavaltaan". Lazorko linnoittautui työhuoneeseensa mutta joutui lopulta lähtemään putkifirman pääkonttorista.

Kolomoisky ei Kiovan siirtoa hyväksynyt, vaan saapui pääkaupunkiin aseistautuneiden turvamiesten saattueessa. Kolomoiskyn miehet miehittivät perjantai-iltana Ukrtransnaftan tilat. Dnipropetrovskin kuvernööri antoi toimittajille perhelehteen sopimattomia lausuntoja poliittisista vastustajistaan: pääsanoma joka tapauksessa oli, että asialla ovat Venäjän kätyrit.

Porošenko moitti Kolomoiskyä "epäammattimaisesta käytöksestä", mutta tämä ei Dnipropetrovskin ruhtinasta hidastanut. Sunnuntaina hän marssitti asemiehet Ukrnafta-emoyhtiöön ja onnistui ilmeisesti estämään ainakin osan osinkojen tilittämisestä, valtion harmiksi.

Maanantaina turvallisuuspalvelu SBU:n johtaja Valentin Nalyvaitšenko ilmoitti joukkojensa olevan valmiit Ukrnaftan tilojen haltuunottoon. Aseelliselta taistelulta kuitenkin vältyttiin, ja tiistaina Ukrainan energiaministeri ilmoitti Ukrtransnaftan johtajan paikan tulevan julkiseen hakuun.

Presidentti Porošenko vakuutti Kiovassa tavatessaan puolustusvoimien johtoa, että "aluepuolustus alistetaan tiukalle sotilaalliselle keskusjohdolle eikä yhdelläkään kuvernöörillä ole sotavoimia taskussaan". Sisäministeri Arsen Avakov säesti Facebook-seinällään vakuuttamalla, etteivät yhdenkään oligarkin asemiehet mellasta missään maakuntakaupungissa.

Presidentin ja ministerin vakuutteluiden osoite oli selvä, mutta he eivät pysty sivuuttamaan Kolomoiskya olankohautuksella. Hän on käyttänyt miljoonia euroja ukrainalaisten vapaaehtoispataljoonien perustamiseen ja tukemiseen.

Ilman Kolomoiskyn Dnipr-pataljoonan toimia olisi Venäjän tukeman Donetskin "kansantasavallan" emo-Ukrainan-vastainen raja todennäköisesti selvästi nykyistä lännempänä.

Kolomoiskyn perustamat ja rahoittamat vapaaehtoispataljoonat ovat niittäneet mainetta paitsi taistelukyvyillään myös väitetyillä ihmisoikeusloukkauksilla. Turvallisuuspalvelu SBU:n päällikkö Nalyvaitšenko syytti maanantaina "kolomoiskeiksi" kutsuttuja joukkoja "monilukuisista rikoksista Donetskin ja Dnipropetrovskin alueilla".

Pankkiiri Kolomoisky on tähän asti tukenut suklaatehtailija-presidentti Porošenkoa ja tämän liittolaisia politiikassa, mutta jatkossa oligarkkien sota voi sekoittaa Ukrainan sisäpolitiikan perusteellisesti – jälleen kerran.

"Aluillaan on katkera sota resursseista", kiovalaisen Yhteiskunnallisen muutoksen instituutin johtaja, tutkija Oleg Soskin arvioi venäläiselle RBK-talouslehdelle. "Ainut, mikä on uutta vuoden 2014 vallankumousta edeltäneeseen aikaan on se, että nyt heillä [oligarkeilla] on omat sotilasosastot."

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat