Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krimin valtaus herätti lainopillisen kiistan Venäjällä

Perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja arvostelee liberaalia älymystöä

Ulkomaat
 
MAksIM ŠEMETOV Reuters
Ihmiset juhlivat viime keskiviikkona Sevastopolissa Krimin Venäjään liittämisen vuosipäivää.
Ihmiset juhlivat viime keskiviikkona Sevastopolissa Krimin Venäjään liittämisen vuosipäivää.

Venäjän perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja Valeri Zorkin toteaa Krimin liittämisen olleen oikeudellisesti perusteltu teko. Hän puolusti Krimin valtausta tunteikkaassa, pitkässä kirjoituksessa Venäjän hallituksen lehdessä Rossijskaja Gazetassa tiistaina.

Zorkin hakee artikkelissa oikeutusta niemimaan liittämiselle syyttämällä venäläistä liberaalia älymystöä ja länsimaita rikkeistä ja rinnastamalla ne Krimin tilanteeseen.

"Te esitätte, että Venäjän pitäisi pelata geopoliittista šakkia maailmalla jyrkkien sääntöjen mukaan – huijareiden kanssa, jotka eivät häpeile varastaa laudalta muutamaa nappulaa", Zorkin kirjoittaa.

"Vieläpä pelaamaan juuri näin tilanteessa, jossa pelin panoksena on Venäjän valtion olemassaolo."

Artikkeli on otsikoitu "Oikeus – ja vain oikeus". Zorkin sanoo kirjoittavansa Venäjän kansalaisen asemassa, ei perustuslakituomioistuimen puheenjohtajana.

Zorkin vastaa kirjoituksellaan Venäjän kansallisen talouskorkeakoulun professorin Jelena Lukjanovan kirjoitukseen Novaja Gazeta -lehdessä. Siinä Lukjanova perustelee, miksi Krimin niemimaa ei oikeuden näkökulmasta "aivan" kuulu Venäjälle ja arvostelee perustuslakituomioistuinta useista rikkeistä.

Venäjän perustuslakituomioistuin hyväksyi Krimin liittämisen vastaavan perustuslakia aamulla 19. maaliskuuta.

Tiistaisessa artikkelissaan Zorkin korostaa, että lain kirjain ei olisi Venäjälle niin merkityksellistä, jos valtio toimisi edelleen hengellisten (ortodoksisten) tai ideologisten (sosialististen) periaatteiden varassa.

Nykytilanteessa oikeuskysymysten pitäisi kuitenkin olla kaiken muun edellä, Zorkin väittää ja esittää heti perään varauksen:

"Ymmärtäisin kuitenkin, että oikeuden yliarvoisuutta ei voi samastaa kysymykseen Venäjän olemassaolosta."

Hän käyttää paljon aikaa muistellessaan presidentti Boris Jeltsiniä ja vuotta 1993, jolloin Jeltsiniä vastustava parlamentti yritti saada presidentin viralta. Jeltsin hajotti parlamentin vastoin perustuslakia. Lopulta hän kukisti vastarinnan saatuaan tuekseen armeijan, joka tulitti neuvostomielisen opposition hallussaan pitämää parlamenttitaloa.

"Jeltsin polki oikeuden jalkoihinsa, ja te tuitte häntä", Zorkin kirjoittaa.

Zorkinin tulkinnassa tästä olisi ollut seurauksena oikeusvaltion mureneminen ja kansainvälisen oikeuden periaatteiden löystyminen. Hän väittää, että Jeltsinin tukeminen vuonna 1993 olisi ollut lähtölaukaus värivallankumouksiin, Yhdysvaltojen hyökkäykseen Irakiin, arabikevääseen ja Ukrainan kriisiin.

On muistettava, että Venäjällä oikeusjärjestelmä ei käytännössä ole Kremlistä riippumaton. Lisäksi parlamentin alahuoneessa duumassa ei ole todellista oppositiota, joten se säätää lait Kremlin linjaa myötäillen.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat