Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turmakone murskaantui rinteeseen

150 ihmistä kuoli saksalaisen matkustajakoneen syöksyttyä maahan Ranskan Alpeilla

Ulkomaat
 
"Tämä on tragedia" – Germanwingsin matkustajakone putosi Ranskassa
"Tämä on tragedia" – Germanwingsin matkustajakone putosi Ranskassa
Saksalaisen halpalentoyhtiön matkustajakone oli matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin, kun se putosi vaikeakulkuiseen vuoristomaastoon Etelä-Ranskaan. Ranskan presidentti François Hollande julisti suruajan turman johdosta. Toimittaja, editointi: Pipsa Palttala HS, Grafiikka: Boris Stefanov, Kuva: Reuters, Flightradar24.com

Turmapaikalta löytyneen tallennuslaitteen toivotaan paljastavan, miksi matkustajakone syöksyi maahan mukanaan 150 ihmistä Ranskan Alpeilla tiistaina aamupäivällä.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve vahvisti illalla niin sanotun mustan laatikon löytymisen. Hän ei täsmentänyt, oliko kyseessä lentotietoja vai ohjaamon ääniä tallentava laite.

"Mustaa laatikkoa hyödynnetään tulevien tuntien aikana. Se mahdollistaa tutkinnan etenemisen", Cazeneuve sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Koneen lentäjät eivät antaneet hätäkutsua, toisin kuin ilmailuviranomaiset ensin tiedottivat sekaannuksen takia.

"Toistaiseksi kutsumme tätä onnettomuudeksi. Mikä tahansa muu olisi arvailua", kertoi Lufthansan varajohtaja Heike Birlenbach AFP:n mukaan.

Lufthansan tytäryhtiön Germanwingsin Airbus A320 -kone eteni matkalentokorkeudessa Barcelonasta kohti Düsseldorfia, kun se alkoi menettää korkeuttaan nopeasti tuntemattomasta syystä. Syöksy kesti kahdeksan minuuttia, kunnes lennonjohto menetti yhteyden koneeseen kello 11.53 Suomen aikaa noin 1 800 metrin korkeudella merenpinnasta.

Koneen jäänteet löytyivät samalta korkeudelta Prads-Haute-Bléonen kylän lähistöltä vaikeakulkuiselta vuoristoalueelta, jossa ei ole juuri asutusta.

Paikallislehti Le Dauphinén julkaisemien ilmakuvien perusteella kone levisi pieneksi silpuksi pitkin vuorenrinnettä. Viranomaislähde kertoi uutiskanava CNN:lle, että yksikään romunpala ei ole pikkuautoa suurempi.

Viranomaiset ilmoittivat nopeasti tapahtuneen jälkeen, että he eivät odota löytävänsä eloonjääneitä.

Ruumiiden keräämiseen kuluu todennäköisesti päiviä. Etsintätyöt keskeytettiin yön ajaksi, kun pimeän lisäksi alueelle oli saapumassa saderintama.

Koneessa oli 144 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä.

Germanwingsin arvion mukaan koneessa oli 67 saksalaista. Yhtiö ei kuitenkaan pitänyt kirjaa matkustajien kansallisuuksista. Nimilistasta päätellen 45 matkustajaa oli Espanjasta, kertoivat uutistoimisto Reuters ja espanjalaislehti El Mundo.

Matkustajien joukossa oli 16 saksalaista lukiolaista ja heidän kaksi opettajaansa, jotka olivat viettäneet viikon pikkukaupungissa Llinars del Vallèsissa Barcelonan lähistöllä, kertoi AFP. Lukiolaiset olivat noin 15-vuotiaita ja kotoisin Haltern am Seen kaupungista Düsseldorfin pohjoispuolelta. Heidän oman lukionsa koulupäivä keskeytettiin tiistaina välittömästi onnettomuusuutisen jälkeen.

"Kyseessä oli espanjan kielen vaihto-ohjelma. He olivat lentämässä kotiin vietettyään todennäköisesti elämänsä ihaninta aikaa", sanoi Nordrhein-Westfalenin osavaltion opetusministeri Sylvia Löhrmann uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Tämä on varmasti kaupunkimme historian synkin päivä", Halternin kaupunginjohtaja Bodo Klimpel sanoi AFP:n mukaan.

Turmakone oli käynyt rutiinitarkastuksessa lentoa edeltävänä päivänä. Lufthansa oli ottanut sen käyttöönsä vuonna 1991. Yhtiön mukaan koneen iällä ei pitäisi olla mitään tekemistä tapahtuneen kanssa.

Koneen kapteeni oli työskennellyt Lufthansan ja Germanwingsin palveluksessa yli kymmenen vuotta ja lentänyt yhteensä yli 6 000 tuntia.

Samaan aikaan samalla seudulla lentänyt Air Francen lentäjä Gérard Monchablon kuvaili sääolosuhteita jopa täydellisiksi ranskalaisen BFM-tv-kanavan haastattelussa.

Onnettomuus sai Espanjan kuninkaan Felipen keskeyttämään juuri alkaneen valtiovierailunsa, jota isännöi Pariisissa Ranskan presidentti François Hollande. Valtioiden johtajat ympäri maailman ilmaisivat surunvalittelunsa uhrien perheille, niin myös Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Suomen ulkoministeriöllä ei ollut tiistai-iltana varmuutta, oliko koneessa suomalaisia matkustajia.

Denis Bois AFP
Kuvakaappaus uutistoimisto AFP:n videolta näyttää etsintä- ja pelastusryhmän jäseniä Germanwingsin matkustajakoneen putoamispaikalla Ranskan Alpeilla.
Kuvakaappaus uutistoimisto AFP:n videolta näyttää etsintä- ja pelastusryhmän jäseniä Germanwingsin matkustajakoneen putoamispaikalla Ranskan Alpeilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat