Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran vahvistaa valtaansa saudien takapihalla

Saudi-Arabia kokee jäävänsä alakynteen kamppailussa vaikutusvallasta Lähi-idässä

Ulkomaat
 
Aishi Zidan Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja.

Ankara valtakamppailu shiiavaltio Iranin ja sunnimonarkia Saudi-Arabian välillä on leimannut Lähi-idän alueellista politiikkaa jo vuosia.

Saudi-Arabia pyrkii näyttäytymään sunnimuslimien johtajana, kun taas shiiavaltio Iran tukee usein shiialaisia tahoja. Nyt Saudi-Arabia pelkää Iranin vahvistavan vaikutusvaltaansa heidän takapihallaan Jemenissä.

Saudi-Arabia syyttää huthien noususta Irania. Todellisuudessa huthien ja Iranin suhteista on vähän luotettavaa tietoa.

"Saudien näkemys siitä, että huthit olisivat täysin Iranin käsikassaroita, on liioiteltu", sanoo professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Hän korostaa, että hutheilla on omat paikalliset poliittiset tavoitteensa. "On kuitenkin selvää, että huthit saavat jonkinlaisia resursseja ja tukea Iranista."

Jemenissä on monia poliittisia ja aseellisia toimijoita, joten tilannetta ei missään nimessä voi typistää sunnien ja shiiojen jakoon. Juusolan mukaan sunni-shiia-kysymys ei ole ollut Jemenissä erityisen polttava.

Viime kuukausina tällainen puhe on kuitenkin lisääntynyt.

Kilpailu saudien ja iranilaisten välillä näyttää keikahtaneen viime aikoina Iranin eduksi muuallakin. Selkein muutos on tapahtunut Syyriassa ja Irakissa. Syyrian hallinto on ollut Iranin tärkeä liittolainen, kun taas Saudi-Arabia on tukenut sunnienemmistöisiä kapinallisia.

Terroristijärjestö Isisin nousun jälkeen maailman huomio on kääntynyt Syyrian hallinnon toimista terrorismin vastaiseen taisteluun. Länsimaat ja Iran ovat löytäneet Isisistä yhteisen vihollisen. Iranin vaikutus on voimistunut myös Irakissa. Juusolan mukaan Iranin tukemat aseelliset shiiaryhmät ovat osoittautuneet Isisin vastaisessa taistelussa Irakin armeijaa vahvemmiksi.

Libanonissakin Iraniin tiiviisti kytköksissä oleva aseellinen shiiajärjestö Hizbollah on vahvin sotilaallinen voima.

"Saudit kokevat, että Iran on voitolla joka puolella."

Saudien hermostuneisuutta lisäävät länsimaiden ja Iranin käynnissä olevat neuvottelut Iranin ydinohjelmasta. Saudi-Arabia pelkää, että mahdollinen sopu vahvistaisi Irania entisestään.

Nyt kiinnostavaa on, miten Saudi-Arabia reagoi Iranin vaikutusvallan kasvuun sen naapurissa.

Jemenin ulkoministeri Rijadh Jassin on vedonnut, että arabimaat puuttuisivat tilanteeseen sotilaallisesti. Saudi-Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal vastasi sanomalla maan olevan valmis "tarpeellisiin toimiin" suojellakseen aluetta Iranin tukemilta hutheilta.

Vuonna 2011 Persianlahden arabimaat lähettivät saudien johdolla joukkoja tukahduttamaan Bahrainin kansannousua. Shiiaenemmistö osoitti silloin mieltään valtaapitävää sunnihallintoa vastaan.

Sisällissodan partaalla hoippuvassa Jemenissä tilanne on kuitenkin huomattavasti monimutkaisempi. Juusola ei usko, että Saudi-Arabia olisi valmis sotilaalliseen väliintuloon Jemenissä.

Sen sijaan hän arvelee, että Saudi-Arabian kannat alueellisiin konflikteihin voivat jyrkentyä, jos se kokee olevansa alakynnessä. "He voivat olla haluttomampia kompromisseihin. Se vaikeuttaa ratkaisujen löytämistä näihin konflikteihin, koska Saudi-Arabia pelkää, että ratkaisut pelaavat Iranin pussiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat