Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti erotti riitaan joutuneen kuvernöörin

Ukrainaa repii Porošenkon ja Kolomoiskyn kiista öljyputkiyhtiöstä

Ulkomaat
 
Vladyslav Musienko Afp
Ihor Kolomoisky
Ihor Kolomoisky Kuva: Vladyslav Musienko Afp

Ukrainan presidentti Petro Porošenko erotti keskiviikkona Dnipropetrovskin vaikutusvaltaisen kuvernöörin Ihor Kolomoiskyn, joka oli joutunut avoimeen riitaan hallituksen kanssa valtion osin omistamasta öljyputkiyhtiöstä.

Oligarkkien avoimen riidan ehdittiin jo pelätä johtavan klaanien taisteluun. Se olisi voinut tehdä entistä epävakaammaksi Ukrainaa, joka on maan itäosien sodan vuoksi jo valmiiksi tavallista hauraampi.

Miljardööri Kolomoisky on ollut Porošenkon merkittävimpiä tukijoita itäisessä Ukrainassa. Kolomaiskyn alaisuudessa itäinen Dnipropetrovsk on säilynyt vakaan Ukraina-mielisenä, mikä on vahvistanut Kolomoiskyn asemaa.

Hänen rahoittamansa vapaaehtoispataljoonat ovat myös olleet tärkeä tuki armeijalle taistelussa Venäjän tukemia kapinallisia vastaan Itä-Ukrainassa. Vapaaehtoispataljoonat ovat kuitenkin arvaamattomia ja osa niistä on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyllistynyt ihmisoikeusrikoksiin. Täyttä selvyyttä ei ole siitäkään, tukevatko ne kovassa paikassa hallitusta vai rahoittajaansa.

Porošenko vakuuttelikin tiedotteessaan, että Dnipropetrovskin on pysyttävä vakaana Ukrainan linnakkeena idässä vastakin.

Tilanne kärjistyi sen jälkeen, kun Kolomoiskyn asemiehet valtasivat öljyputkiyhtiö Ukrtransnaftan toimistot viime viikolla sen jälkeen, kun hallitus oli siirtänyt yhtiön johtajan syrjään. Johtaja oli Kolomoiskyn liittolainen.

Miljardööri Kolomoisky omistaa putkiyhtiön emoyhtiöstä Ukrnaftasta 42 prosenttia. Valtio puolestaan omistaa 50 prosenttia ja yhden osakkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat