Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kynttilämeri muisti kyydityksiä Virossa

Uusi perinne on vakiintunut viidessä vuodessa opiskelija- ja nuorisojärjestöjen aloitteesta.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Tallinnan Vapauden aukiolla kävi keskiviikkoiltana ihmisiä sytyttämässä kynttilöitä. Opiskelijat valvoivat kynttilämerta.
Tallinnan Vapauden aukiolla kävi keskiviikkoiltana ihmisiä sytyttämässä kynttilöitä. Opiskelijat valvoivat kynttilämerta. Kuva: Marko Mumm

Tuuli puhaltaa kynttilöitä sammuksiin. Eläkeläinen Helle Vaabel ja kouluteknologi Kaja Lattu sytyttävät ne monta kertaa uudestaan Tallinnan Vapauden aukiolla keskiviikkoiltana.

"Isoäitini ja -isäni kyyditettiin", Vaabel sanoo.

Artikkeliin liittyvät

"Pakenimme erään vanhemman naisen luokse moneksi päiväksi. Viihdyin hänen luonaan, koska hänellä oli kissa ja koira. Olin silloin viisivuotias."

Puoliksi halvaantunut 66-vuotias Olga Daniel ja 73-vuotias Aleksander Daniel haettiin kotoaan, kuten 21 000 virolaista samana yönä. Heidän talossaan Saetsovan kylässä Kaakkois-Virossa oli pari hevosta ja muutama lehmä, ei mitään ylenpalttista. Silti heitä pidettiin kulakkeina eli rikkaina talollisina ja syytettiin vieraan työvoiman käytöstä. "Talossa oli paljon sukulaisia, joita luultiin palkollisiksi", Kaja Lattu sanoo.

Samassa talossa asunut nuorempi sukupolvi oli onneksi Petserissä markkinoilla, joten he säästyivät kyydityksiltä. Ennen kotiinpaluuta he piileskelivät tuttujensa luona.

Juttelun aikana ilta pimenee nopeasti. Opiskelijat ovat tuoneet laatikoittain kynttilöitä aukion keskelle.

Joukkokyyditysten muistopäivät ovat surupäiviä, joista vaiettiin neuvostoaikana ja joiden vietto on vakiintunut Virossa julkisiksi tapahtumiksi vasta viime vuosina.

Tapa sytyttää kynttilät Viron kaupunkien keskusaukioilla alkoi viisi vuotta sitten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen aloitteesta. Tarkoitus on vaalia muistoa, kun kyyditysten kokeneiden sukupolvi katoaa.

Keskiviikkona Virossa vietettiin maaliskuun joukkokyydityksen 66. vuosipäivää.

Helle Vaabelin ja Kaja Latun kodeissa kyydityksistä on puhuttu aina. Muistopäivää vietetiin myös neuvostoaikana, jolloin sitä muistettiin huomaamattomasti kotona.

Silloin kynttilöitä poltettiin kotona illallisella, Vaabel muistaa.

Vapauden aukiolle naiset tulivat keskiviikkona ensimmäistä kertaa. Vaabel soitti nuoremmalle sukulaiselleen, puki muistopäivän kunniaksi ylleen äitinsä takin ja otti mukaan kirjeen, joka on lähetetty Irkutskista 1949. Hän näyttää sitä Vapauden aukion reunalla.

Kuori on kellastunut ja paperi hauras. Kirje alkaa: Tervehdys rakkaat, tuntemattomat lapset.

Vieras nainen ilmoittaa kirjeessä Olga ja Aleksander Danielin kuolemasta ja kertoo näiden perinnön kohtalosta: Aleksanderin keppi meni hautauskuluihin, ja ulkotakkia kirjoittaja kertoo käyttävänsä itse.

Danielit rehabilitoitiin Josif Stalinin kuoleman jälkeen vuonna 1954. Heidän hautansa on Siperiassa, mutta heillä on muistolaatta kotiseutunsa Vastseliinan hautausmaalla.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat