Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehtori joutui kertomaan 18 raskasta uutista

Haltern am Seen pikkukaupungista tuli Saksan surun keskipiste. Lentoturmassa kuoli 16 lukiolaista ja kaksi opettajaa.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Saksalaisnuoret surivat lentoturman uhreja keskiviikkona Haltern am Seen lukion pihalla, jossa pingispöydän peittivät muistokynttilät.
Saksalaisnuoret surivat lentoturman uhreja keskiviikkona Haltern am Seen lukion pihalla, jossa pingispöydän peittivät muistokynttilät. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Kaikki tuntevat jonkun, joka tuntee lennolla 4U9525 olleen. Läntisessä Saksassa sijaitsevan Haltern am Seen pikkukaupungin lukion portaille saapuu koko ajan ryhmissä nuoria. Jotkut tulevat vanhempiensa kanssa.

Yhdellä pojalla on sininen huppari, isällä jalkapalloseura Schalken musta pusakka. Poika seisoo portaiden äärellä pitkään pää painuksissa ja pyyhkii silmiään, isä laittaa käden tämän hartioille.

Joseph-König-lukion portailla palavat punaiset ja valkoiset muistokynttilät. Moni tuo vaaleita tulppaaneja, niiden aika on juuri nyt.

Tiistaina Germanwingsin lentokoneen maahansyöksyssä kuoli 16 koulun oppilasta ja kaksi nuorta opettajaa.

Haltern am Seen kaupungissa on 38 000 asukasta, ja sen lukiossa yli 1 200 oppilasta.

Päivä on jo pitkällä, kun vapaaehtoinen kriisityöntekijä Christine Löbus kävelee violetti tunnisteliivi päällään pois koulusta.

"Oppilaat surevat eri tavoin. Joku on vihainen, joku haluaa pelaamaan jalkapalloa, joku kirjoittaa päiväkirjaa. Jollekin suru tulee vasta paljon myöhemmin. Me olemme paikalla sanomassa, että kaikki tunteet ovat oikeita", Löbus sanoo.

Hän on varsinaiselta ammatiltaan opettaja toisessa koulussa, joten hän voi yrittää kuvitella, miltä opettajista ja oppilaista tuntuu.

"Oppilaathan käsittelevät surua parhaiten puhumalla keskenään, mutta me olemme paikalla tarjoamassa keskusteluapua. Kartoitamme myös, millaista apua kukin tarvitsee akuutin tilanteen mentyä ohi", Löbus sanoo.

Lukion rehtori Ulrich Vessel on murheen murtama. Tummassa puvussaan ja mustassa surukravatissaan hän kertaa elämänsä kauheinta hetkeä.

"Tieto alas syöksyneestä koneesta tuli ensin koulun kansliaan. En ollut paikalla, mutta se välitettiin minulle", hän sanoo.

Koululla heräsi toive, että kuusitoista oppilasta ja kaksi opettajaa eivät olisi olleet juuri tällä lennolla. Barcelonasta Düsseldorfiin oli myös toinen Germanwingsin lento.

"Toivoin vain, että he eivät olisi olleet siinä koneessa", Vessel kertoo.

Lukiolaiset olivat olleet Barcelonan kupeessa viikon oppilasvaihdossa. Halternin lukio on Eurooppa-koulu, jossa voi opiskella espanjaa 10. luokasta lähtien. Monet oppilaista olivat aloittaneet espanjanopintonsa viime syksynä.

Pian vanhemmat alkoivat ottaa huolestuneina yhteyttä kouluun. Ulkoministeriön kriisilinja oli tukossa.

"Tunnin kuluessa sain vahvistetun tiedon, että lentokoneessa olleet koululaiset olivat meidän koulustamme. Mitään kauheampaa ei ole kuin mennä vanhempien eteen kertomaan, että kyllä, koneessa olivat juuri meidän koululaisemme. Kertoa, että pahin on tapahtunut ja mitään toivoa ei ole", Ulrich Vessel kertoo.

Rehtorin täytyy pitää tauko. Nordrhein-Westfalenin osavaltion opetusministeri Sylvia Löhrmann yrittää lohduttaa silittämällä Vesselin selkää.

Torstaina kello 10.35 koko osavaltion kouluissa on hiljainen hetki. Se oli aika, jolloin lennolta 4U9525 lähti viimeinen radiosignaali.

Tiina Rajamäki HS
Haltern am See

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat