Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentoturma – "Ei vähäisintäkään selitystä"

Ranskan tutkijat: Turmakoneen mustan laatikon ohjaamonauhoitteiden purkaminen kestää vielä päiviä

Ulkomaat
 
BEA
Ranskan lentoturvallisuusviranomaisten julkaisema kuva turmakoneen mustasta laatikosta.
Ranskan lentoturvallisuusviranomaisten julkaisema kuva turmakoneen mustasta laatikosta. Kuva: BEA

Ranskan tiistaisen lentoturman onnettomuustutkinnasta vastaava viranomainen BEA piti keskiviikkoiltana Bourget'ssa tiedotustilaisuuden, jossa tärkein kysymys jäi vastausta vaille: miksi Germanwingsin lento Barcelonasta Düsseldorfiin päättyi vuorenseinämään Ranskan Alpeilla?

"Tässä vaiheessa emme pysty antamaan vähäisintäkään selitystä tai tulkintaa syille, jotka olisivat voineet johtaa koneen putoamiseen", sanoi BEA:n johtaja Rémi Jouty.

Tästä on kyse

 Barcelonasta Düsseldorfiin matkalla ollut Germanwingsin matkustajakone syöksyi maahan Ranskan Alpeilla tiistaina noin puoliltapäivin Suomen aikaa.

 Kaikki Airbus A320 -koneessa olleet 150 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat.

 Onnettomuus sattui rotkoisella vuoristoseudulla. Onnettomuuspaikalle pääseminen muuten kuin helikopterilla on vaikeaa.

 Toinen koneen mustista laatikoista löytyi tiistaina.

Turmassa kuoli 150 matkustajaa ja miehistön jäsentä.

Koneen kahdesta mustasta laatikosta oli keskiviikkoiltaan mennessä löytynyt toinen. Tallentimelta oli saatu purettua ohjaamon ääniä, mutta työ oli Joutyn mukaan vasta aivan alussa ja saattaa viedä "muutamia päiviä".

Jouty ei täsmentänyt, mitä ääniä tallentimelta oli jo saatu purettua.

Onnettomuustutkijoiden mukaan turmakoneen lentäjien viimeiset yhteydenotot lennonjohtoon olivat kuitenkin "rutiininomaisia".

BEA pystyi ainoastaan sulkemaan ulos lentokoneen räjähdyksen.

"Kone lensi loppuun asti", Jouty sanoi. Hän ei esittänyt vaihtoehtoisia teorioita onnettomuuden syystä. Terrori-iskua ei epäillä.

Germanwingsin Airbus A320-koneen hylyn palaset levisivät ranskalaislehti Le Figaron mukaan noin neljän hehtaarin alueelle. Ranskalaissantarmit aloittivat keskiviikkona uhrien jäänteiden kuljettamisen pois turmapaikalta.

Fakta

Turmassa kuolleita

 144 matkustajaa.

 6 miehistön jäsentä.

 Ainakin 72 saksalaista, joista kaksi vauvaa ja 16 koululaista.

 Ainakin 35 espanjalaista.

 Muut kuolleet olivat brittejä, belgialaisia, tanskalaisia, hollantilaisia, yhdysvaltalaisia, argentiinalaisia, kolumbialaisia, venezuelalaisia, australialaisia, japanilaisia, kazakstanilaisia, iranilaisia, israelilaisia, marokkolaisia ja meksikolaisia.

 Täpärästi pelastuivat: Ruotsalainen jalkapallojoukkue Dalkurd FF, joka päätti viime hetkellä muuttaa paluulentoaan. Joukkue ei lentänytkään turmakoneella vaan valitsi toisen reitin.

Samaan aikaan turmapaikalta etsittiin toisen mustan laatikon tallenninta, joka sisältää lentoa koskevaa dataa. Tästä mustasta laatikosta oli keskiviikkoiltaan mennessä löydetty vain kuoret.

Ranskalaistutkijat esittivät myös epäilyksensä teoriaa kohtaan, jonka mukaan lentokoneen paineistus olisi pettänyt.

Juuri paineistuksen pettäminen on ollut vallitseva teoria turman syyksi. Tämä saattaisi johtua koneen runkoon tulleesta reiästä tai koneen paineistusjärjestelmän pettämisestä.

Turmakone lensi noin 11,5 kilometrin korkeudessa.

"Jos paineet katoavat koneesta yli kahdeksan kilometrin korkeudessa, kestää noin 10 minuuttia, ennen kuin tajuttomuus iskee", ylilääkäri Matti Mäntysaari Ilmailulääketieteen keskuksesta AMC:stä kertoi HS:lle keskiviikkona.

Paineen äkillinen laskeminen johtaa kuitenkin ihmisen toimintakyvyn nopeaan heikkenemiseen.

"Tehokas toiminta-aika on vain pari–kolme minuuttia", Mäntysaari sanoi.

Paineet voivat kadota koneesta tilanteesta riippuen joko sekunneissa tai muutamissa minuuteissa.

Liikenteen turvallisuusviraston eli Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu pitää todennäköisenä, että lentäjät olivat menettäneet hapen puutteessa tajuntansa.

"Kommunikointia ei juurikaan ollut, ja se viittaa siihen, että lentäjät ovat olleet tajuttomina", Henttu sanoi keskiviikkona.

Henttu pysyi kannassaan myös Ranskan tiedotustilaisuuden jälkeen. Hentun mukaan ranskalaisviranomaiset kertoivat asioista tarkoituksellisen niukasti.

"Kysymys teoriasta, että olisiko koneen etuikkuna voinut räjähtää, sivuutettiin täysin, kuten muutama muukin kysymys. Vastausta ei anneta, jollei siitä olla varmoja."

Henttu arvelee, että on tapahtunut jotakin, jonka johdosta on lähdetty pikaisesti laskeutumaan ilman lennonjohtoselvitystä.

"Kone ei laskeudu itsestään. Vaikuttaa siltä, että laskeutumistoimenpiteet ovat sitten jääneet heti kesken."

Miehistö olisi toisin sanoen menettänyt tajuntansa, minkä jälkeen koneen automatiikka on jatkanut laskeutumista murheelliseen loppuun saakka.

Ranskan sisäministeriö
Näkymä turmapaikalta läheltä Seyne-les-Alpes'in paikkakuntaa keskiviikkona.
Näkymä turmapaikalta läheltä Seyne-les-Alpes'in paikkakuntaa keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat