Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemenin konfliktin pääpelurit

Ulkomaat
 

Huthit

Jemenin pohjoisosista Saudi-Arabian rajalta lähtenyt kansanliike, joka ajaa zaidilaiseen lahkoon kuuluvien shiiamuslimien asiaa. Zaidilaisia on noin viidennes Jemenin 24 miljoonasta asukkaasta. Huthit valtasivat syksyllä pääkaupunki Sanaan ja pakottivat presidentin eroamaan. Viime päivinä huthit ovat vallanneet nopeasti alueita ja edenneet kohti satamakaupunki Adenia. Iranin väitetään tukevan hutheja, mutta yhteistyön syvyys on spekulaation aihe.

Presidentti Abd Rabbu Mansur Hadi

Valittiin presidentiksi vuonna 2012 kansannousun päätteeksi vaaleissa, joissa oli ainoa ehdokas. Kansainvälisen yhteisön tukema presidentti, joka syrjäytettiin vallankaappauksella alkuvuodesta ja pakeni sitten Adeniin perustaen sinne uuden hallituksen. Kenraalimajuri Hadi on taustoiltaan sunnimuslimi. Hänen piti johtaa Jemeniä siirtymäkaudella kohti demokratiaa.

Ali Abdullah Saleh

Entinen presidentti, joka syrjäytettiin 2011 kansannousussa. Johti Pohjois-Jemeniä vuodesta 1978 alkaen ja yhdistynyttä Jemeniä vuodesta 1990 alkaen. Taustaltaan zaidilainen shiia, jolla on yhä vahva ote maan armeijasta. Entinen länsivaltojen liittolainen, jota länsi syyttää nyt liittoutumisesta huthien kanssa.

Arabian niemimaan al-Qaida (Aqap)

Kansainvälisen terroristiverkoston aktiivisin alajärjestö on liittoutunut Jemenin useiden sunniheimojen kanssa. Aqap on suunnitellut iskuja kansainväliseen lentoliikenteeseen ja tehnyt tuhoisia iskuja Jemenin armeijaa vastaan. Rahoittaa toimintaansa muun muassa sieppauksilla. USA on tehnyt vuosien ajan lennokki-iskuja Aqapia vastaan. Myös presidentti Hadi ja huthit taistelevat Aqapia vastaan.

Etelän liike, Hirak

Useiden ryhmien liittouma, joka vastustaa vuonna 1990 tapahtunutta Pohjois- ja Etelä-Jemenin yhdistymistä ja ajaa itsenäistä Etelä-Jemeniä. Liike on keskittynyt Adenin ympäristöön ja on turvautunut lähinnä kansalaistottelemattomuuteen. Vastustaa Sanaahan keskittynyttä konservatiivisten sunnien valtaa.

Isis

Jihadistijärjestö Isisin alahaara perustettiin Jemeniin väitetysti viime marraskuussa. Väitti tehneensä moskeijaiskut hutheja vastaan Sanaassa viime viikonloppuna, mutta Isisin operatiivisesta roolista iskuihin ei ole näyttöä. Kilpailee vaikutusvallasta al-Qaidan kanssa ja pyrkii hyödyntämään Jemenin sekasortoista tilannetta Isis-brändin laajentamiseen.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat