Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelokas poliitikko välttelee väittelyä

Ulkomaat
 

Vaalien alla poliitikkojen astunta muuttuu tavallista varovaisemmaksi. Hiivitään kuin miinakentällä, sillä yksikin harha-askel voi koitua kohtalokkaaksi. Etenkään mielipidemittausten suosikit eivät halua ottaa viimeisinä viikkoina mitään riskejä. Heille poliittinen virhearvio tai pelkkä typerä lipsaus voi merkitä johtoaseman menettämistä ja vaalitappiota. Suu on parempi pitää supussa tai vähintäänkin kieli keskellä suuta.

Suomessa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (ei sukua) ei suostunut osallistumaan EU-väittelyyn, vaikka pääministerin tärkeimpiin tehtäviin kuuluvat juuri EU-asiat. Päätös herätti huomiota, ja syystä.

Britanniassa vastaavanlaista ihmetystä on herättänyt se, että istuva pääministeri, konservatiivien David Cameron ei ole suostunut suoraan televisioituun vaaliväittelyyn oppositiojohtaja Ed Milibandin kanssa. Britannian parlamenttivaalit pidetään toukokuun 7. päivä.

Torstai-iltana Cameron ja Miliband esiintyivät Channel 4- ja Sky News -kanavien ohjelmassa, jossa kumpikin otti yleisökysymyksiä. Kasvotusten käytyä väittelyä Milibandin kanssa Cameron ei sen sijaan halua.

Keskustaa pidetään Suomessa jo nyt selvänä vaalivoittajana. Britanniassa tilanne on erilainen: vaalien tulosta ei voi ennustaa, niin tasoissa pääpuolueet ovat.

Cameronin henkilökohtaiset suosioluvut ovat kuitenkin selvästi korkeammat kuin työväenpuolueen Milibandin. Siksi Cameron välttelee väittelyäkin: hän pelkää lipsauttavansa ja lipsahtavansa. Cameronilla on tv-väittelyssä Milibandia enemmän menetettävää. Sama saattoi olla mielessä keskustan Sipilälläkin EU-asioissa. Parempi pelata varman päälle ennen vaaleja. Moniin muihin väittelyihin Sipilä on toki osallistunut.

Britanniassa Cameronin kiemurtelu tv-väittelyjen edessä on nakertanut hänen uskottavuuttaan. Briteillä onkin suomalaisia lyhyempi pinna poliitikkojen primadonnailun suhteen. Väittelyn vältteleminen tulkitaan herkästi heikkouden osoitukseksi.

Mutta onnistui brittipääministeri lipsauttamaan ilman kunnon tv-väittelyäkin. Cameron kertoi BBC:n tv-haastattelussa maanantaina, että hän ei aio yrittää enää kolmannelle kaudelle eli vuoden 2020 vaaleihin. Paljastus kuulosti ylimieliseltä, kun ottaa huomioon, että kevään 2015 vaalitkin on vielä käymättä.

Mutta eniten paljastus kieli heikkoudesta. Kuka uskaltaa luottaa johtajaan, joka miettii vetäytymistä jo ennen vaaleja?

Annamari Sipilä HS
Kirjoittaja on Lontoon-kirjeenvaihtaja

Ben Stansall AFP
Pääministeri David Cameron ei ole suostunut suoraan vaaliväittelyyn oppositiojohtaja Ed Milibandin kanssa.
Pääministeri David Cameron ei ole suostunut suoraan vaaliväittelyyn oppositiojohtaja Ed Milibandin kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat