Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentokoneita lennetty ennenkin tahallisesti tuhoon

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Lentokoneen avustuksella tehdyt itsemurhat ovat tilastollisesti äärimmäisen harvinaisia.

Täysin poikkeuksellisia ne eivät kuitenkaan ole.

Yhdysvaltojen korkeimman ilmailuviranomaisen Federal Aviation Admistrationin (FAA) selvityksen mukaan vuosien 2003–2012 välillä rekisteröitiin 24 amerikkalaispilotin ilma-aluksen avulla tekemää itsemurhaa. Yhtäkään näistä ei tehty matkustajakoneella, vaan kaikissa tapauksissa käytössä oli siviilikone. Kaikki henkensä riistäneet olivat keski-ikäisiä miehiä.

Vuosien 1993–2002 välillä rekisteröitiin 16 vastaavaa tapausta. Nämäkin itsemurhat tehtiin pienillä siviilikoneilla.

Matkustajakoneilla tehdyistä itsemurhista on vain arvioita, koska lähes poikkeuksetta tiedot on muodostettu ohjaamonauhoitusten ja mustan laatikon tietojen perusteella.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana on kuitenkin useita tapauksia, joissa matkustajakoneen uskotaan pudonneen pilotin harkitun päätöksen seurauksena.

Viime vuoden marraskuussa Namibiassa putosi mosambikilaisen lentoyhtiön kone, jonka uskotaan syöksyneen maahan lentäjän päätöksestä. Kaikki lennolla TM470 olleet kuusi miehistön jäsentä ja 27 matkustajaa menehtyivät. Onnettomuustutkijoiden mustasta laatikosta saamien tietojen mukaan lentäjällä oli "selkeä aikomus" saada lentokone syöksymään maahan. Turman jälkeen kävi ilmi, että pilotilla oli ollut ongelmia avioliitossa ja hänen poikansa oli hiljattain kuollut. Tapauksen tutkinta on edelleen kesken.

Yksi pahimmista pilotin mahdollisesti tekemistä itsemurhista tapahtui vuonna 1999, jolloin New Yorkista Kairoon matkannut Egypt Airin kone syöksyi Atlantin valtamereen vain puoli tuntia nousun jälkeen. Surmansa saivat kaikki 217 koneessa ollutta. Tutkijat raportoivat pilotin toistelleen useita kertoja arabiaksi "Herran haltuun" ennen koneen putoamista. Yhdysvaltojen viranomaiset uskoivat teoriaan pilotin itsemurhasta, joskin egyptiläisviranomaiset pitivät todisteita riittämättöminä.

Vuonna 1997 yli sata ihmistä sai surmansa koneturmassa Indonesiassa. Putoamisen uskotaan johtuneen pilotin tai ohjaamohenkilökuntaan kuuluneen tahallisista toimista. Yhdysvaltojen onnettomuustutkintakeskus NTSB:n mukaan koneen ohjaamonauhoitus oli käännetty tietoisesti pois päältä. Tutkijoiden mukaan koneen noin minuutissa tapahtunut putoaminen oli niin poikkeuksellinen, että kone oli täytynyt kääntää syöksyyn ohjaamosta.

Vuonna 1994 marokkolaisen lentoyhtiön Agadirista noussut kone iskeytyi vuorenseinään ja kaikki koneessa olleet 44 henkilöä menehtyivät. Koneen 32-vuotias pilotti oli hetkeä aiemmin asettanut lentokoneen automaattiohjauksen päälle. Onnettomuuden jälkeen tiedotusvälineet raportoivat pilotilla olleen sydänsuruja. Itsemurhan mahdollisuutta pidetään yhä todennäköisenä syynä koneen tippumiselle.

Ehkä kiistattomin tapaus tapahtui Tokiossa vuonna 1982. Tuolloin Japan Airlinesin pilotti ohjasi tahallisesti koneen mereen juuri ennen laskeutumista. Lentäjä ei onnistunut surmaamaan itseään, mutta 24 matkustajaa menehtyi. Käännettyään koneen syöksyyn pilotti kamppaili ohjaamossa perämiehen ja stuertin kanssa. Lentoyhtiö myönsi myöhemmin, että lentäjän "psykosomaattiset oireet" olivat tiedossa, mutta lentäjä oli sittemmin todettu kykeneväksi työskentelemään.

Useat tutkijat ovat myös kallistuneet uskomaan, että viime vuonna mysteerisesti kadonneen Malesian Airwaysin lento 370 arvoituksen taustalta löytyy pilotin tekemä lopullinen ratkaisu. Kuala Lumpurista Pekingiin lähtenyt kone katosi maaliskuun 8. päivänä. Kyydissä oli 239 ihmistä. Konetta ei ole vieläkään löydetty ja sen arvellaan olevan jossain valtavalla alueella Kaspianmeren ja Intian valtameren eteläosan välillä. Yksi keskeisistä tutkintalinjoista on, että pilotti vaikutti koneen putoamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat