Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota uhkaa laajentua Arabian niemimaalla – Jemenin kaaos vaarantaa tärkeän merireitin

Yli kymmenen arabimaan liittouma aloitti Saudi-Arabian johdolla sotilasoperaation Jemenin huthikapinallisia vastaan

Ulkomaat
 
HS Grafiikka
Kuva: HS Grafiikka

Uhkaus jopa 150 000 sotilaan liikekannallepanolla. Yli sadan hävittäjän lähettäminen Jemenin ilmatilaan.

Saudi-Arabia ja sen liittolaiset vastasivat yllättävän rajulla kädellä Jemenin huthikapinallisten voittokulkuun aloittamalla ilmahyökkäykset kapinallisten asemapaikkoja vastaan Jemenissä torstaina.

Ilmaiskujen oli määrä olla alkusoitto laajemmalle sotilasoperaatiolle, jonka tarkoitus on pysäyttää shiialaisten huthien eteneminen Jemenissä ja palauttaa syrjäytetty presidentti Abd Rabbu Mansur Hadi valtaan.

Yli kymmenen arabimaan liittouma ilmoitti lähtevänsä Saudi-Arabian tueksi. Arabimaiden ulkoministerit sopivat myös yhteisten taistelujoukkojen perustamisesta kokouksessaan Egyptissä, uutistoimistot kertoivat.

Saudi-Arabia ilmoitti illalla, ettei se aio välittömästi aloittaa maahyökkäystä, mutta on tarvittaessa valmis siihen.

Huthikapinallisten johtajat varoittivat ulkovaltojen väliintulon voivan johtaa laajempaan alueelliseen sotaan, uutistoimisto Reuters kertoi.

Shiialaiseen zaidilaislahkoon kuuluvat huthit ovat Iranin liittolaisia, mutta Iran kiistää tukevansa hutheja. Sunnalainen Saudi-Arabia taas pitää Irania verivihollisenaan. Osapuolet kamppailevat alueellisesta herruudesta.

Sekasorto Jemenissä voi myös uhata vakautta Adeninlahdella, jota pitkin kulkee seitsemän prosenttia maailman meritse kuljetettavasta öljystä. Öljyn hinta lähti torstaina nousuun.

Muhammed Huwais AFP
Jemeniläiset etsivät eloonjääneitä Saudi-Arabian tekemän ilmaiskun jälkeen Sanaan lentokentän lähellä torstaina.
Jemeniläiset etsivät eloonjääneitä Saudi-Arabian tekemän ilmaiskun jälkeen Sanaan lentokentän lähellä torstaina.

Saudien sotajalalle lähtö oli vastaus syrjäytetyn presidentin Hadin avunpyyntöön. Hadi, joka torstaina pakeni Saudi-Arabiaan, pyysi viikonloppuna kansainvälistä yhteisöä pysäyttämään huthien hyökkäyksen.

Huthit valtasivat Jemenin pääkaupungin Sanaan syksyllä. Viime päivinä huthit ovat edenneet strategisesti tärkeän satamakaupunki Adenin porteille.

Saudilehdet väittivät jo helmikuussa, että huthit pyrkivät ottamaan hallintaansa kapean Bab-el-Mandebin salmen, joka erottaa Punaisenmeren ja Adeninlahden. Salmen kautta kulkee yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä laivareiteistä.

Saudien kuningaskunnan hävittäjät pommittivat huthien tukikohtia Sanaassa, huthien valtaamaa lentotukikohtaa Jemenin eteläosissa lähellä Adenia sekä kapinallisten keskuskaupunkia Saadaa lähellä Saudi-Arabian rajaa, uutistoimistot kertoivat.

Alustavasti ainakin 13 siviilin kerrottiin kuolleen iskuissa, kertoi uutistoimisto AFP.

Liittoumassa on mukana viisi Arabian niemimaan kuningaskuntaa: Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Kuwait, Qatar ja Bahrain, kertoi saudikanava Al-Arabiya.

Myös Egypti ja Jordania ilmoittivat lähtevänsä mukaan turvaamaan syrjäytetyn Hadin valta-asemaa. Saudi-Arabian mukaan Pakistan, Marokko ja Sudan olivat "ilmaisseet halunsa osallistua operaatioon", AFP kertoi. Myös Yhdysvallat lupasi liittoumalle logistista ja tiedustelutukea. Arabimaiden yhteisoperaatio hutheja vastaan käynnistyi vain pari päivää ennen Arabiliiton huippukokousta, jossa on tarkoitus pohtia yhteisten asevoimien perustamista.

Ilmahyökkäysten lisäksi huthikapinalliset ja heidän vastustajansa ottivat verisesti yhteen eri puolilla maata. Ainakin 18 ihmistä kuoli yhteenotoissa Hutassa ja Adenissa.

Jemen on Syyrian, Libyan ja Irakin lisäksi neljäs arabimaa, joka on luisumassa sotaan arabikevään kansannousujen jäljiltä.

Shiiajohtoiset Iran ja Irak tuomitsivat ilmaiskut.

Iran käy parhaillaan länsivaltojen kanssa neuvotteluja kiistanalaisesta ydinohjelmasta. Alustava sopimus on määrä solmia lähipäivinä. Yhdysvallat ilmoitti torstaina, ettei Jemenin tapahtumilla ole vaikutusta neuvotteluihin. Saudi-Arabia on ollut raivoissaan ajatuksesta, että Iran ja länsivallat pääsisivät sopuun Iranin ydinohjelmasta.

Lisääntyvän sekasorron pelätään avaavan uusia mahdollisuuksia Jemenissä toimiville terroristijärjestöille.

Arabian niemimaan al-Qaidalla on tukeva jalansija Jemenin maaseudulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat