Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intohimoinen mutta kokematon lentäjä

Turmakoneen saksalaisella perämiehellä ei tiedetä olleen terroristiyhteyksiä

Ulkomaat
 
Andreas Lubitz oli onnettomuuskoneen perämies.
Andreas Lubitz oli onnettomuuskoneen perämies.

Germanwingsin matkustajakoneen ilmeisesti tahallaan vuorenseinämään tiistaina lentänyt perämies oli 28-vuotias Andreas Lubitz.

Saksassa pohditaan kuumeisesti, millaiset syyt ovat voineet johtaa Lubitzin tappamaan koneen maahansyöksyssä itsensä lisäksi 149 muuta ihmistä.

Lubitz oli saksalainen ja kotoisin Montabaurista Frankfurtin läheltä, mutta hänellä oli asunto myös Düsseldorfissa.

Poliisi tutki torstaina iltapäivän aikana perämiehen kodin Düsseldorfissa.

Perämies oli suhteellisen kokematon, hänellä oli vain noin 630 lentotuntia takanaan. Lubitz aloitti Germanwingsillä perämiehenä vuonna 2013.

Lentokoulutuksensa hän oli saanut Lufthansan lentokoulutuskeskuksessa Bremenissä. Koulutuksen hän oli aloittanut vuonna 2008, mutta keskeytti sen seuraavana vuonna useiksi kuukausiksi.

Lufthansan toimitusjohtaja Carsten Spohr ei kertonut syytä keskeytykseen.

Tauon jälkeen hänet oli kuitenkin testattu ja todettu kykeneväksi jatkamaan koulutustaan. Koulutuksen jälkeen Lubitz työskenteli perämiehen työpaikkaa odottaessaan stuerttina.

Saksalaisviestimissä, esimerkiksi Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdessä, on julkaistu vahvistamattomia huhuja hänen mahdollisesta loppuun palamisestaan opintojen aikana.

Kotikaupungissa haastatellut tuttavat ovat pitäneet uutista mahdottomana, koska heidän mukaansa Lubitz oli ystävällinen, tavallinen nuori mies.

Lontoon yliopiston psykologian professori Lorraine Sherr arvioi uutistoimisto Reutersille Lubitzin mahdollista mielentilaa tekohetkellä.

"Voimme varmaankin sanoa hullu, surkea tai paha."

Professori Sherr selittää, että jos joku on mieleltään sairas, hän on täysin irti todellisuudesta ja saattaa tehdä itsemurhan siinä tilassa täysin ajattelematta seurauksia.

"Surullinen tai masentunut ei pysty ajattelemaan ollenkaan oman tilanteensa ulkopuolisia asioita. Pahaksi taas luokittelemme itsemurhapommittajan tai jonkun, joka kostaa muita tappamalla", Sherr sanoo.

Saksalaisen televisiokanavan N-tv:n mukaan miestä kuvaillaan hänen kotipaikkakunnallaan ystävälliseksi ja rauhalliseksi.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière kommentoi tietoja tahallisesta maahansyöksystä, että lentoyhtiö oli tehnyt kaikki mahdolliset turvallisuustoimenpiteet.

"Tähän mennessä saamieni tietojen mukaan hänellä ei ole mitään yhteyksiä terroristeihin", de Maizière sanoi.

Perämies oli intohimoinen lentäjä ja kuulunut nuoresta pitäen Westerwaldin ilmailukerhoon. Hän aloitti teini-ikäisenä purjelennon.

Ilmailukerhon muistosanojen mukaan hänen haaveensa oli päästä lentämään suuria lentokoneita.

Tiina Rajamäki
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat