Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron poliittinen kenttä on sekaisin kärkipoliitikon sairastuttua

Viron poliittinen kenttä on sekaisin, kun virolaisia ja venäläisiä yhdistänyt poliitikko makaa sairaalassa

Ulkomaat
 
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar

Tällä viikolla yksi mies on puhuttanut Tallinnan kuppiloissa enemmän kuin kukaan muu. Kaupungin pormestarin ja keskustapuolueen johtajan Edgar Savisaaren, 64, sairastuminen ei taida jättää ketään kylmäksi.

"Sellaista sairautta ei soisi kenellekään", tarjoilijat juttelevat tallinnalaisen kahvilan kassan takana samalla, kun laskuttavat kahvikupista.

Sama lause kuuluu tallinnalaisen teatteriyleisön penkissä juuri ennen valojen sammumista ja esityksen alkua.

Savisaaren oikea jalka on amputoitu polven yläpuolelta, jotta lihansyöjäbakteerin, Streptococcus pyogenes, eteneminen elimistössä pysähtyisi. Hän on ollut nukutuksessa viime viikon torstaista alkaen.

Sillä välin Virossa on alettu uumoilla muutoksia politiikan valta-asetelmissa. Jos Savisaar poistuisi politiikasta, hän jättäisi jälkeensä valtavan aukon.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Edgar Savisaar puhuu parlamentissa Neuvosto-Virossa huhtikuussa 1990.
Edgar Savisaar puhuu parlamentissa Neuvosto-Virossa huhtikuussa 1990.

Savisaar on Viron 1980-luvun itsenäistymisliikkeen aikaisista johtajista ainoa, joka on pysynyt poliittisessa avainasemassa näin pitkään.

Ennen sairastumistaan Savisaarta nimitettiinkin tulpaksi, joka estää muutoksen ja mahdollistaa oikeistolinjan voittokulun. Keskustan kanssa samankaltaista talouspolitiikkaa ajavat demaritkin kieltäytyivät yhteistyöstä itsevaltaisena ja arvaamattomana pidetyn keskustalaisjohtajan kanssa.

Toisaalta Savisaar on lieventänyt etnisiä jännitteitä.

Savisaar on järjestelmällisellä työllään 1990-luvun lopulta alkaen yhdistänyt keskustapuolueeseen niin viron- kuin venäjänkielisiä tavalla, johon mikään muu puolue ei ole kyennyt.

Viron väestöstä neljännes on venäjänkielisiä. Ukrainan sotaon nostanut pintaan kansanryhmien välisiä jännitteitä. Venäjän valloitettua Krimin virolaiset kokivat itsensä uhatuksi. Vironvenäläiset taas olivat paljolti sitä mieltä, että Krim kuuluukin Venäjälle.

"Savisaar on ollut viron- ja venäjänkielisiä yhdistävä tekijä puolueessa. Silti puolue tuskin hajoaisi, vaikkei hän palaisi politiikkaan", arvioi valtio-opin lehtori Tõnis Saarts Tallinnan yliopistosta.

Saarts ei pidä todennäköisenä, että Viron keskustasta kehkeytyisi venäläispuolue. Hän perustelee sitä laskelmoinnilla.

"Venäläissiipi ymmärtää, etteivät he menesty vain etnisenä puolueena. Tämä on testattu jo 1990-luvulla", Saarts sanoo.

Keskustapuolueella on absoluuttinen enemmistö Tallinnan kaupunginvaltuustossa, ja parlamentissa se on toiseksi suurin puolue. Se ei säilyttäisi asemaansa pelkästään venäläisten äänillä.

Paraillaan keskustaa johtaa varapuheenjohtaja Kadri Simson, 38, jolla on toimiva keskusteluyhteys muihin puolueisiin. Uuden johtajan myötä keskustasta voisi taas tulla hovikelpoinen puolue, ja Viron hallituskuvioihin ilmaantuisi uusia, vasemmistolaisempia vaihtoehtoja.

"Ikävämmän näkymän mukaan keskustapuolue hajoaisi ilman Savisaarta, ja venäläissiipi jakaantuisi radikaaleihin ja maltillisiin", arvioi Saarts.

Jos taas venäläisväestö radikalisoituisi, radikalisoituisivat myös virolaispuolueet. Tämä voisi järkyttää turvallisuutta. Virolaisen yhteiskunnan tulevaisuudennäkymät voisivat muuttua ennalta arvaamattoman ikäviksi.

"Viron politiikassa kaksikymmentä vuotta jatkunut tasapaino rikkoutuisi", Saarts sanoo.

Keskustapuolue ajaa lievästi progressiivista verotusta ja monikulttuurista Viroa. Ulkopoliittinen linja on ollut epäselvempi. Savisaar vältteli aikoinaan ottamasta selvästi kantaa Viron EU- ja Nato-jäsenyyteen. Hän ei myöskään selkeäsanaisesti tuominnut Venäjää Krimin valloituksesta.

Jos Venäjältä tulee lisää painetta, se voisi johtaa puolueen hajoamiseen ilman Savisaaren kokoavaa karismaa, Saarts arvioi.

Tällä viikolla Savisaaren jalan amputoineet lääkärit luonnehtivat hänen terveydentilaansa yhä hyvin vakavaksi, muttei enää kriittiseksi.

Sairauden vakavuuden perusteella Savisaar jää politiikasta sivuun ainakin useiksi kuukausiksi. Vielä ei ole tiedossa, palaako hän politiikkaan. Toistaiseksi hän ei ole pystynyt ilmoittamaan, jatkaako pormestarina vai meneekö kansanedustajaksi yli 25 000 äänen mandaatillaan.

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat