Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perämies Lubitzin motiivi yhä arvoitus

28-vuotias saksalainen ohjasi lentokoneen ja 150 matkustajaa tahallisesti päin vuorenseinämää. Tieto sai lukuisat lentoyhtiöt kiristämään turvakäytäntöjään.

Ulkomaat
 

Germanwingsin lentoturman syy osoittautui torstaina odottamattoman karmeaksi, kun kävi ilmi, että 28-vuotias saksalaisperämies Andreas Lubitz ohjasi koneen tahallaan vuorenseinämään.

Ranskalaissyyttäjä Brice Robin kertoi AFP:n mukaan, että Lubitz näytti "osoittavan halua tuhota" koneen.

"Perämies oli yksin ohjaimissa", Robin sanoi. "Hän kieltäytyi avaamasta ohjaamon ovea kapteenille."

Airbus A320 -koneen tiistaisessa turmassa kuoli 150 ihmistä. Kone oli matkalla Barcelonasta Düsseldorfiin, kun se aloitti pitkän liu'un 11 kilometrin matkalentokorkeudesta ja syöksyi lopulta maahan Ranskan Alpeilla.

Koneen kapteeni oli poistunut ohjaamosta todennäköisesti käydäkseen vessassa. Hän ei päässyt enää takaisin ohjaamoon.

Liuku kohti vuorenseinämää kesti noin kymmenen minuuttia. Ohjaamon ääniä tallentava musta laatikko paljasti saksalaislehti Der Spiegelin mukaan, että ohjaamosta kuului ainoastaan säännöllisen hengityksen ääniä. Perämies oli toisin sanoen hengissä törmäykseen asti.

"Toiminta ei voinut olla kuin tahallista", syyttäjä Robin sanoi. Konetta ei olisi voinut vahingossa ohjata laskuliukuun.

"Hän ei vastannut mihinkään. Hän ei sanonut sanaakaan. Ohjaamossa vallitsi täysi hiljaisuus."

Lubitzin motiivista ei torstai-iltana ollut tietoa.

Robinin mukaan ääninauhalta voi päätellä, etteivät matkustajat tienneet heitä kohtaavasta katastrofista kuin viime hetkellä.

"Huudot kuuluvat vasta viime hetkillä ennen törmäystä."

Ohjaamon ulkopuolelle lukittu kapteeni oli ilmeisesti yrittänyt avata ovea kaikin keinoin.

Mustan laatikon äänitallenteelta selvisi, että kapteeni koputti ohjaamon ovea ensin kevyesti, sitten hakkaamalla.

Äänien perusteella kapteeni yritti lopulta murtaa oven, The New York Times kertoi tutkinnassa mukana oleviin lähteisiin viitaten.

Germanwingsin emoyhtiön Lufthansan toimitusjohtajan Carsten Spohrin mukaan kapteeni oli myös yrittänyt käyttää niin sanottua hätäkoodia.

Matkustajalentokoneissa on syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen ollut pakollisina panssaroidut turvaovet, joita ei voi avata ulkopuolelta.

Avaaminen onnistuu ainoastaan hätäkoodilla, jota voi käyttää kerran. Silloin oven pitäisi aueta viiden minuutin päästä sähköisesti. Mutta tämäkin avausyritys voidaan estää ohjaamon sisäpuolelta.

"Ovien lukitusjärjestelmän logiikkaa tullaan varmasti tarkastelemaan", sanoi liikenneturvavirasto Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu torstaina.

Germanwingsin katastrofi nostattikin välittömästi keskustelun lentoturvallisuudesta.

Nopeana toimenpiteenä lukuisat lentoyhtiöt – muun muassa Norwegian ja EasyJet – ilmoittivat torstaina, että ne ottavat ohjaamoissa käyttöön kahden henkilön säännön.

Toisin sanoen, jos toinen lentäjistä käy ohjaamon ulkopuolella, toinen lentäjä ei saa jäädä ohjaamoon yksin vaan jonkun matkustamohenkilökunnasta täytyy tulla poistujan tilalle.

Finnairilta kerrottiin torstaina, että yhtiö soveltaa kahden henkilön sääntöä jo ennestään.

Euroopassa matkustajaliikenteen turvallisuusmääräykset päätetään EU-tasolla. Kahden henkilön sääntö ei ole tähän asti ollut pakollinen, eikä välttämättä ole jatkossakaan.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA suosittaa kuitenkin kaikkia lentoyhtiöitä ottamaan sen käyttöön välittömästi, sanoi Pekka Henttu HS:lle torstai-iltana.

Henttu toimii myös EASA:n korkeimman päättävän elimen hallintoneuvoston puheenjohtajana.

Animaatio näyttää Germanwingsin turmakoneen viimeiset hetket
Animaatio näyttää Germanwingsin turmakoneen viimeiset hetket
Barcelonasta Dusseldorfiin matkannut Germanwings-lentoyhtiön kone putosi Ranskan Alpeilla tiistaina 24. maaliskuuta 2015. Turmassa kuoli 150 ihmistä. HS:n videografiikka näyttää turmalennon viimeiset vaiheet.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat