Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nigerian vaaleissa paljon pelissä – jättimaa keikkuu reunalla

Ulkomaat
 

Nigeriassa on vuoteen 2050 mennessä enemmän asukkaita kuin Yhdysvalloissa.

Hurja YK:n ennuste kertoo, miksi Nigerian vaalit lauantaina ovat vuoden tärkeimpiä Afrikassa ja koko maailmassa.

Nigeriassa on Afrikan suurin väestö, talous ja öljybisnes. Maa ylpeilee mobiilialan start up -yrityksillä ja rikkailla kansainvälisillä liikemiehillään. Silti se tunnetaan paremmin verilöylyistä ja sieppauksista, joilla islamistiliike Boko Haram terrorisoi maan koillisosaa.

Nigeriasta on jo pitkään odotettu Afrikan uutta johtajaa, mutta se keikkuu alati reunalla: mahdollisuudet ovat erinomaiset sekä loistoon että epätoivoon.

Vaaleissa Nigeria voi keikahtaa suuntaan tai toiseen.

Presidenttikisassa pääehdokkaat heijastavat monikulttuurisen Nigerian suurinta jakolinjaa. Istuva presidentti Goodluck Jonathan on kristitty etelästä. Haastaja Muhammadu Buhari on muslimi pohjoisesta.

Vaalikamppailu on ollut kiihkeä. Buharin leiri syyttää hallitusta epäonnistumisesta Boko Haramin kanssa. Kuudessa vuodessa konflikti on vain levinnyt ja viime kuukausina vetänyt mukaan myös useita naapurimaita.

Kiistelyä herätti vaalikomission helmikuinen päätös lykätä vaaleja kuudella viikolla Boko Haramin uhan takia. Päätös saattoi hyödyttää presidentti Jonathania.

Nigeriassa taustalla jäytää aina kysymys kenraalien poliittisesta vaikutusvallasta. Maa palasi sotilasdiktatuurista siviilihallintoon vuonna 1999. Haastaja Buhari on yksi entisistä sotilasjohtajista.

Turvallisuuselinten hermostuksesta kertoo se, että hallinto jäädytti kymmenien ulkomaisten toimittajien viisumianomukset jo hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Kaiken jälkeen tärkein saavutus olisi, että Nigeria saa pidettyä vaalit onnistuneesti. Seuraava saavutus olisi, että vaaleista ei seuraa väkivaltaa ja sekasortoa.

Huipputulos olisi vaaleilla valittu vahva hallitus, joka pystyisi vakauttamaan maan.

Nigerian onnistuminen tai epäonnistuminen vaikuttaa suuntaan, johon yli miljardin ihmisen Afrikka menee.

Sami Sillanpää
sami.sillanpaa@hs.fi
Twitter: @samisillanpaa
Kirjoittaja on HS:n Afrikan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat