Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liekit leviävät Euroopan laidoilla ja ratkaisut on nyt rakennettava itse

Eurooppa on koetuksella Ukrainan kriisissä. Etelämpänä riehuvan väkivallan edessä se on enimmäkseen voimaton.

Ulkomaat
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.
Reuters
Taistelut aseryhmien välillä raivoavat Libyan pääkaupungissa Tripolissa.
Taistelut aseryhmien välillä raivoavat Libyan pääkaupungissa Tripolissa. Kuva: Reuters

Kumpi on suurempi uhka Euroopan rauhalle, Ukrainan kriisi vai Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan väkivalta ja terrori?

Salillinen turvallisuuspoliittisen konferenssin osallistujia sai viikko sitten Brysselissä minuutin miettimisaikaa ja vastasi ylivoimaisella enemmistöllä, että ääri-islamilainen terrori on pahempi uhka.

Vastaajat vaikuttivat itsekin yllättyneiltä tuloksesta. Ukrainan kriisi oli sentään yksi kokouksen hallitsevista teemoista.

Se, että Euroopassa joudutaan valitsemaan näiden kahden vaihtoehdon välillä, kertoo paljon tästä ajasta.

Euroopan laidoille on syntynyt väkivaltaisten kriisien kaari, joka ulottuu Ukrainasta Syyrian ja Irakin kautta Libyaan ja nyt myös Jemeniin. Paikoitellen se alkaa muistuttaa liekkimerta. Tapahtumat ovat edenneet nopeammin kuin Eurooppa on kyennyt reagoimaan niihin.

Juuri ennen viime viikonvaihteessa pidettyä Brussels Forum -konferenssia puhuttiin samoista asioista EU:n huippukokouksessa. Ukrainan ja Pohjois-Afrikan nostattamien uhkakuvien torjumiseen käytettyjen voimavarojen välillä on räikeä epäsuhta.

Ukrainan osalta EU-johtajat olivat yksimielisiä Venäjään kohdistettujen pakotteiden jatkamisesta vuodenvaihteeseen.

Venäjän johtamat sotatoimet Ukrainan horjuttamiseksi jatkuvat useimpien arvioiden mukaan vielä pitkään ja mahdollisesti pahenevat. Niiden johdosta on kuitenkin käynnistetty joukko toimia Venäjän painostamiseksi ja muun Euroopan puolustusvalmiuksien kohentamiseksi.

Etelässä riehuvaan sekasortoiseen väkivaltaan EU-johtajat reagoivat lupaamalla tukea yhtenäisyyshallituksen muodostamista Libyaan, kunhan joku ensin päättää ryhtyä muodostamaan sellaista. Sitä ei odoteta lähiaikoina.

Toisin sanoen EU päätti olla toistaiseksi tekemättä mitään erityistä uutta pysäyttääkseen Libyan vajoamisen väkivaltaiseen sekasortoon.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa sisällissotien ja terroristijärjestöjen väkivalta leviää yhä uusiin maihin, joista viimeisin on Jemen, mutta siitä keskusteleminen EU:ssa aiheuttaa lähinnä jännitteitä. Lähellä väkivaltavyöhykettä sijaitsevat maat vaativat yhteisiä toimia, joihin muut eivät ole valmiita.

Liekit yltävät jo kauas. Jemenin lisäksi väkivalta koettelee muiden muassa Afrikan runsasväkisintä maata Nigeriaa, missä terroristijärjestö Boko Haram toimii nyt terroristijärjestö Isisin nimissä.

On hyviäkin syitä sille, ettei Euroopalla ja muulla läntisellä maailmalla ole selvää vastausta kasvavaan sekasorron uhkaan. Tapahtumien vyöry on ollut nopeaa, eikä kyse ole vain yhdestä uhasta, johon olisi yksi vastaus.

Ukrainan kriisissä vastassa on yksi maa eli Venäjä. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on rypäs sotia, paljon osapuolia ja voimistuva terrorismi. Tässä kriisien ja sotien vyyhdessä joihinkin eteen tulevista kysymyksistä ei heti ole olemassa vastauksia.

Helpoiten vastauksia löytyy Ukrainan kriisiin.

Runsaassa vuodessa EU:ssa on tapahtunut suuri muutos. Sen jäsenmaat ovat pysyneet vaikeuksista huolimatta yhtenäisinä päätöksissä Venäjään kohdistettavista pakotteista. Puolustusliitto Nato on Venäjän takia kääntänyt toimintansa painopisteen kriisinhallinnasta takaisin jäsentensä keskinäiseen puolustukseen.

Venäjän ja lännen poliittinen yhteistyö on säpäleinä, eikä se toivu nopeasti. Useiden arvioiden mukaan kriisi pahenee vielä nykyisestä. Venäjä pyrkinee hankkimaan itselleen maayhteyden Krimin niemimaalle, jonka se otti haltuunsa vuosi sitten. Venäjä myös muistuttaa jatkuvasti länsimaita ydinaseistaan sekä puheilla että strategisten pommikoneidensa toistuvilla lennoilla muun muassa Itämerellä.

Eurooppa joutuu todennäköisesti miettimään vielä lisää vaikeita vastauksia Venäjän toimiin. Kaikista ei pystytä päättämään, ja jotkut toimet ovat hyödyttömiä.

Uudelleen virinnyt keskustelu EU-armeijasta on yksi kriisin seuraus, jolla ei ole välitöntä vaikutusta sen ratkaisuihin.

Kriittisissä kommenteissa on puhuttu "bonsai-armeijasta" pienten ja tarkasti muotoiltujen japanilaisten koristepensaiden mukaan. Ne ovat kauniita mutta vailla käytännön hyötyä. Keskustelu EU-armeijasta kuitenkin osoittaa puolustuspolitiikan kasvanutta merkitystä Euroopassa.

Ainoana mahdollisuutena Ukrainassa nähdään yhä poliittinen ratkaisu. Sotatoimet Ukrainan tueksi on suljettu pois, samoin ainakin vielä toistaiseksi myös aseapu Ukrainan armeijalle.

Ratkaisuja Itä-Ukrainassa vaikeuttaa se, että Venäjä käyttää siellä välineenään aseistamaansa ja johtamaansa sijaisarmeijaa ja kiistää oman vastuunsa tapahtumista. Siinä Ukrainan tilanne muistuttaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan sotia.

Tilanne on nurinkurinen. Menneinä vuosikymmeninä erityisesti Yhdysvallat ja myös Euroopan siirtomaavallat käyttivät sijaisarmeijoita voimapolitiikkansa välineinä. Nyt länsimaat joko eivät poliittisista syistä voi rakentaa tällaisia kulissiarmeijoita tai sitten epäonnistuvat yrityksissään. Sijaisarmeijoita näyttäisi olevan nykyään kaikilla muilla paitsi länsimailla.

Lopputulos on äärimmäisen sekava ja vaarallinen.

Syyrian sodassa länsimaiden tukema ja maltilliseksi arvioitu aseellinen oppositio on täysin alakynnessä presidentti Bashar al-Assadin johtaman armeijan ja terrorijärjestö Isisin kaltaisten ryhmien välissä.

Assad saa Iranilta tukea sekä suoraan että Libanonin Hizbollah-liikkeen kautta. Aluksi Isis sai tukea Persianlahden mailta, jotka pelkäävät Iranin vallan kasvua.

Irakissa Iran tukee shiiaenemmistöä ja persianlahden arabimaat sunneja, joskin yhtenäisen armeijan rakentaminen on jonkin verran edennyt. Pohjois-Irakissa länsimaat tukevat kurdeja.

Uudessa sodassa Jemenissä Iranin tukemiksi arvioitujen shiiamuslimien kapinaa tukahduttavat Saudi-Arabian johdolla sunnimuslimien hallitsemat maat. Myös Libyassa kyse on osittain sijaisarmeijoiden sodasta.

Sisällissodat on nyt paketoitu ulkoa sponsoroiduiksi sijaissodiksi. Niihin puuttuminen on Euroopalle vielä vaikeampaa kuin se muutenkin olisi.

Sekään ei vielä riitä.

Kolmanneksi ja kaikkein myrkyllisimmäksi kerrokseksi sodissa Euroopan eteläisillä laidoilla on noussut terrorismi. Sisällissodan loppuminen ei enää riitä lopettamaan väkivaltaa.

Vuoden kuluessa terrorijärjestö Isis on laajentunut Syyriasta ensin Irakiin, ja nyt ääriryhmät toimivat järjestön nimissä yhä uusissa maissa Afganistania myöten. Viime viikolla terrorismin kohteena oli parhaiten demokratian tiellä edennyt arabimaa Tunisia.

Euroopan kannalta vaarallisin tilanne on Libyassa. Siitä uhkaa tulla hallitsematon alue, terrorismin hautomo ja täysin valvomaton maahanmuuttoreitti.

Tapahtumien vyöryä ei ole seurattu toimettomana. EU:lla on suuri rooli Syyrian sisällissotaa pakenevien siviilien avustamisessa. Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma pommittaa päivittäin Isisin kohteita Irakissa ja Syyriassa. Suomikin lähettää sotilaskouluttajia Irakin kurdialueelle.

Sodat kuitenkin leviävät ja vaihtoehdot ovat vähissä. Libyassa väliintulo sotivien joukkojen keskelle edellyttäisi ylivoimaa ja jopa satojentuhansien sotilaiden joukkoa.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa Yhdysvallat ei ole tarjoutumassa ratkaisijaksi senkään vertaa kuin Ukrainassa.

Sen lisäksi, että Yhdysvallat ei enää rakenna suuria sijaisarmeijoita, se ei myöskään ota suuria kriisinhallintaoperaatioita johdettavakseen niin kuin se vielä teki Afganistanissa. Eurooppa joutuu rakentamaan ratkaisunsa itse pienistä palasista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat