Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perämiehen piti olla sairauslomalla

Lentoyhtiö Germanwings kiisti saaneensa tietoa lääkärintodistuksista

Ulkomaat
 
Animaatio näyttää Germanwingsin turmakoneen viimeiset hetket
Animaatio näyttää Germanwingsin turmakoneen viimeiset hetket
Barcelonasta Dusseldorfiin matkannut Germanwings-lentoyhtiön kone putosi Ranskan Alpeilla tiistaina 24. maaliskuuta 2015. Turmassa kuoli 150 ihmistä. HS:n videografiikka näyttää turmalennon viimeiset vaiheet.

Perämies Andreas Lubitz, jonka epäillään ohjanneen matkustajakoneen tahallisesti tuhoon, oli määrätty sairauslomalle, eri lähteet kertoivat perjantaina.

Syyttäjä kertoi, että lääkäri oli määrännyt Lubitzin sairauslomalle, joka kattoi maaliskuun 24. päivän eli viime tiistain. Silloin 150 ihmistä kuoli, kun Barcelonasta Düsseldorfiin matkalla ollut lentoyhtiö Germanwingsin kone lensi päin vuorta Ranskan Alpeilla. Ohjaamossa oli vain perämies Lubitz.

Der Spiegel -lehden mukaan Lubitzille oli kirjoitettu sairauslomaa, jolla hänen oli määrä olla 16.–29. maaliskuuta.

Syyttäjä kertoi, että lentäjä ilmeisesti salasi terveydentilansa työnantajaltaan.

Lubitzin asuntoon Düsseldorfissa ja hänen vanhempiensa kotitaloon Montabaurissa tehdyissä kotietsinnöissä löytyi lääkärintodistuksia, joissa ilmenee, että Lubitz oli kykenemätön lentämään. Lubitzin kotoa löytyi revittyjä lääkärintodistuksia.

Andreas Lubitz osallistui Lufthansa-maratonille vuonna 2013.
Andreas Lubitz osallistui Lufthansa-maratonille vuonna 2013.

Germanwings kiisti tienneensä Lubitzin sairausloman tarpeesta turmapäivänä, kertoi uutistoimisto Reuters. Perjantaina Germanwingsin emoyhtiö Lufthansa lupautui maksamaan jopa 50 000 euron korvauksen lentoturman jokaisen uhrin omaisille.

Lubitz oli ollut Düsseldorfin yliopistosairaalassa potilaana viimeksi 10. maaliskuuta. Sairaalan mukaan kyseessä oli sairauden diagnosointijakso, ei varsinainen hoitojakso.

Reutersin mukaan sairaalasta kerrottiin Lubitzin olleen hoidettavana "diagnoosin nojalla" kuluvan vuoden helmikuussa ja maaliskuussa.

Itsemurhaviestiä tai merkkejä teon poliittisesta tai uskonnollisesta motiivista ei ole löytynyt.

Sairaalasta kumottiin Reutersille saksalaislehti Der Tagesspiegelin aiemmat tiedot, joiden mukaan Lubitzia olisi hoidettu masennuksen vuoksi. Tiedot masennuksesta ovat vääriä, sairaala ilmoitti, mutta ei yksityisyydensuojan vuoksi kertonut syitä Lubitzin sairaalajaksoille.

Myöskään valtakunnansyyttäjä ei perjantaisessa raportissaan antanut tarkempia tietoja lentäjän terveydentilasta.

Kotietsinnöissä on löytynyt todisteita, että Lubitzilla oli kriisi tyttöystävänsä kanssa, kertoi saksalaislehti Bild aiemmin perjantaina. Lehti kertoi tutkijoiden selvittävän "henkilökohtaisen kriisin" vaikutusta Lubitzin päätökseen ohjata lentokone vuoren kylkeen.

Lentokoulutuksensa Lubitz oli saanut Lufthansan lentokoulutuskeskuksessa Bremenissä. Hän aloitti koulutuksen vuonna 2008 ja keskeytti sen useiksi kuukausiksi. Tauon jälkeen hänet oli kuitenkin testattu ja todettu kykeneväksi jatkamaan koulutustaan.

Bildin mukaan keskeytys johtui psyykkisistä ongelmista. Lehti siteeraa Lufthansan sisältä saamiaan tietoja ja Saksan ilmailulaitoksen asiakirjoja. Niiden mukaan Lubitz luokiteltiin Lufthansan Phoenixin-koulutuskeskuksessa joksikin aikaa "lentokyvyttömäksi".

Bildin tietojen mukaan miehen eteneminen koulutuksessa olisi laitettu useita kertoja tauolle masennuksen takia.

Vuonna 2009 hänellä diagnosoitiin "vaimentunut, vaikea depressiivinen jakso". Hän oli ollut lääkärien hoidossa masennuksen takia.

Tiina Rajamäki HS
Pipsa Palttala HS
Pekka Mykkänen HS
Berliini/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat