Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka uskaltaa enää ilmiantaa väärinkäytöksiä, jos siitä joutuu sylkykupiksi?

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Kuusi vuotta sitten Britanniaa ravisutti sairaalaskandaali. Keski-Englannissa sijaitseva Staffordin sairaala paljastui piittaamattomuuden ja huonon hoidon pesäksi.

Sairaalassa oli kuollut kolmen vuoden aikana 400–1 200 potilasta enemmän kuin olisi voinut tilastollisesti olettaa. Vastaanottovirkailijat päättivät, kuka pääsee ensiapuun ja kuka ei. Janoiset potilaat joivat kukkamaljakoista, koska laseja tai mukeja ei ollut tarjolla. Kipulääkkeitä ei jaettu, vaan sairaat huusivat tuskissaan.

Väärinkäytösten taustalla oli sairaalan johdon juokseminen määrällisten tavoitteiden ja säästöjen perässä. Menosta huolestuneet sairaanhoitajat ja lääkärit vaiennettiin uhkauksilla tai jopa potkuilla. Sairaalassa vallitsi vaikenemisen laki.

Staffordin opetuksia on käyty läpi useita vuosia. Tänä keväänä valmistui viimein raportti, joka kokosi yhteen tuhansia silminnäkijätarinoita Britannian julkiselta terveydenhuoltosektorilta.

Raportin mukaan ilmiantajat ja totuudenpuhujat kohtaavat painostusta, rankaisutoimia ja eristämistä. Paljastusten tekijä (whistleblower) jää usein yksin ja työyhteisön sylkykupiksi.

Britannian hallitus lupasi raportin valmistuttua, että kulttuuri muuttuu. Ilmiantajien tueksi ja turvaksi tulee vastuuhenkilöiden verkosto. Kuten parlamentin valiokunta asian jo aiemmin ilmaisi: ilmiantajien tarinoita ei ole varaa ylenkatsoa, kun kyseessä ovat veropunnat.

Ilmiantajien huono asema ei rajoitu kuitenkaan vain sairaalaympäristöön.

Britanniaa ovat kuohuttaneet tänä keväänä myös uutiset siitä, kuinka lasten hyväksikäyttötapaukset on jätetty tutkimatta, jos epäilyksenalaisena on ollut poliitikko tai muu julkisuuden henkilö. Rivipoliisien tutkimukset on lakaistu piiloon, ja paljastusten tekijät on painostettu vaikenemaan. Väitteitä selvittää nyt Britannian poliisin toimintaa tutkiva riippumaton elin IPCC.

Samaan aikaan Britannian finanssisektori yrittää luoda uutta toimintakulttuuria, joka olisi entistä vastaanottavaisempi ilmiantajien sanomalle. Kyse on yritysten omasta edusta ja maineenhallinnasta. Pankkien väärinkäytökset ovat tuoreessa muistissa.

Jos vääristä toimintatavoista tai jopa laittomuuksista huolestunutta työntekijää ei kuunnella, pääsevät ongelmat paisumaan. Greenwichin yliopiston tutkimuksen mukaan 60 prosenttia paljastusten tekijöistä koki, että yhtiön johto jätti heidän huolensa täysin huomiotta.

Britannian sijoitus- ja finanssialan eettisiä standardeja valvova elin (CISI) yrittää nyt patistaa yrityksiä tajuamaan, että paljastukset ongelmien varhaisessa vaiheessa koituvat yhtiönkin hyväksi. Vuotajien tueksi on puolestaan tekeillä erityinen rahasto, josta nämä voivat saada tukea, kun asian käsittely on kesken.

CISI:n mukaan vuotajien kohteleminen rettelijöitsijöinä kostautuu yritykselle. Jokaisessa yhtiössä pitäisi olla kanava, jota pitkin huolet väärinkäytöksistä saavat asiallisen käsittelyn.

Suomessa hallinnon ja yritysten epäkohtien paljastukset eivät ole ainakaan toistaiseksi suuri keskustelunaihe. Pienessä ja suhteellisen vähän korruptoituneessa maassa ei ehkä koeta samanlaista tarvetta asian pohtimiseen.

Kansainvälisesti toimivilla isoilla suomalaisyhtiöillä on kuitenkin sisäiset toimintatapansa, joita pitkin paljastukset pyritään käsittelemään. Julkisellekin puolelle on jo rakennettu luottamuksellisia vuotokanavia pohjoismaiseen malliin.

Tulevaisuudessa paljastusten tekijöiden varhainen kuuleminen käy nykyistä tärkeämmäksi. Siihen on monta syytä. Ensinnäkin työntekijöiden, asiakkaiden, veronmaksajien ja suuren yleisön asettamat vaatimukset julkisen sektorin ja yritysten toimintatavoille kasvavat. Mikä tahansa ei mene enää läpi. Samaan aikaan sosiaalinen media on luonut uuden kanavan tuoda väärinkäytökset esiin. Väärinkäytöksiä on entistä vaikeampi pitää salassa.

Kolmas syy on resurssien niukkuus. Kun rahaa on vähän, se pitää käyttää oikeisiin asioihin. Sairaalapotilaan juottaminen kukkamaljakosta voi säästää kuluja, mutta oikein se ei ole.

Annamari Sipilä HS
annamari.sipila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat